Jutranji kopalci v morju, popoldanski spet na suhem

Čeprav so včeraj zjutraj na kopališču v Žusterni sprva dvignili belo zastavo in preklicali prepoved kopanja zaradi onesnaženosti morja, pa se je že zgodaj popoldan ta odločitev izkazala za prezgodnjo. Vzorci, ki so jih odvzeli po deževni noči s torka na sredo v iztoku hudournika v Žusterni, so namreč znova pokazali presežene mejne vrednosti, zato je na kopališču spet zaplapolala rdeča zastava.

Veselje kopalcev in otroški živžav ob skakanju v morje so prekinili 
novi rezultati analiz, ki so pokazali, da je onesnaženje še vedno 
prisotno.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Veselje kopalcev in otroški živžav ob skakanju v morje so prekinili novi rezultati analiz, ki so pokazali, da je onesnaženje še vedno prisotno.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Na podlagi preseženih vrednosti bakterije E. coli, zlasti v otroškem bazenu, je Nacionalni inštitut za javno zdravje ponovno odsvetoval kopanje.

Voda iz hudournika v cisterne

“Izvor onesnaženja očitno še ni popolnoma odpravljen,” so ugotavljali strokovnjaki.

Prhe spet brez omejitev

Župani vseh štirih istrskih občin so se odločili, da danes odprejo vse prhe na občinskih kopališčih brez omejitev. Kot sporoča Rižanski vodovod Koper, je zaradi rednih padavin in primerne povprečne dnevne rabe pitne vode za zdaj dovolj.

Medtem je Marjetica v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper hudournik včeraj zajezila in preprečila iztok hudourniških voda v morje. Zbrano meteorno vodo, ki jo bo zadržal jez, bodo do konca kopalne sezone oziroma, dokler ne odkrijejo in odpravijo vseh virov onesnaževanja hudournika, prečrpavali v cisterne in jo nato odvažali v čistilno napravo na Srmin.

“S tem ukrepom bomo zagotovili varen zaključek letošnje kopalne sezone, ob tem pa začeli temeljito preverjanje vseh pomanjkljivosti zdajšnjega kanalizacijskega sistema in pripravili projekt posodobitve,” je na svoji facebook strani napovedal koprski župan Aleš Bržan.

Eni so se kopali, drugi raje samo prhali

Ko so včeraj zjutraj na plaži v Žusterni najprej preklicali ukrep odsvetovanja kopanja, ker so bili izsledki analiz vode primerni, so se prvi kopalci opogumili in po sedmih dnevih znova zaplavali v morju.

Med njimi tudi Saša Lončar iz Sarajeva. V Žusterno se vrača že 15 let, saj je zadovoljen tako z urejenostjo kot s ponudbo. “Kljub onesnaženju sem ostal in se kopal v bazenu. Takšna stvar se pač lahko zgodi,” je razumevajoč. “Sicer pa pri vas vse deluje, kot je treba. V preteklih dneh so redno opravljali analize in javnosti sporočali rezultate. Če bi se to zgodilo kje drugje na Balkanu, sem prepričan, da ne bi bilo tako ali pa bi javnosti enostavno zamolčali, da se je sploh kaj zgodilo,” je kritičen.

Nekaterih pa tudi jutranja odstranitev traku pred obalo in zagotovila, da je voda neoporečna, niso prepričala. “Ne grem v vodo. Ne zaupam. Danes in še nekaj dni se bom samo prhal, se sončil in posedal v lokalu,” je bil nezaupljiv Andrej Novak iz Maribora. Reševalec iz vode Boštjan Senica je opazil, da so se nekateri kopalci nekoliko obotavljali, preden so naredili prvi korak v morje: “Spraševali so nas, če je voda zdaj res primerna za kopanje. Razumljivo so bili še nekoliko skeptični.”

Gostinec z upadom dohodka

Koprski podjetnik Andrej Šantič, ki ima na kopališču lokal Spiaggia bar, je potožil, da mu je v zadnjih dnevih promet bliskovito upadel. “Dvajset natakarjev je bilo doma na čakanju, ker nismo imeli dela. To je bila višja sila, proti kateri smo bili nemočni. Pohvaliti pa gre občino in javni zavod za šport, ker so omogočili brezplačno kopanje v bazenu,” pravi.

Spomni, da je avgust turistično “najmočnejši” mesec, zato so pričakovanja gostincev in turističnih delavcev še toliko večja. “Upam, da bodo težave čim prej odpravili. Kopalci so sicer potrpežljivi, vseeno pa mislim, da bo težko povrniti zaupanje gostov,” je realen.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Bela ali rdeča, modre pa ni

Čeprav bo danes minilo en teden od priporočila pristojnih institucij, da kopanje v Žusterni odsvetujejo, in deset dni od prelivanja fekalij iz kanalizacijskega jaška v meteornega ter posledično v morje, še vedno ne vemo, kaj se pravzaprav dogaja. Ne samo mi, navadni smrtniki, temveč niti službe, ki skrbijo za varne kopalne vode. Dogajanje je čudno, pravijo za to poklicani, zato ne gre popolnoma zanemariti niti namigovanja, da naj bi šlo pri zamašitvi kanalizacijskega jaška za sabotažo. Vir okužbe ...

Preberi več

Najbolj brano