Del Goričanov je odločen: nočemo spet avtov

Goriški župan Rodolfo Ziberna namerava za promet znova odpreti predor Bombi pod goriškim gradom. Velika večina od 835 Goričanov, ki so sodelovali v nedavni anketi, nastali na pobudo ljudi samih, pa temu nasprotuje.

Tako je bilo, ko je prejšnja uprava Gorice predor predala kolesarjem in pešcem.  Foto: Pierluigi Bumbaca
Tako je bilo, ko je prejšnja uprava Gorice predor predala kolesarjem in pešcem.  Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Predor Bombi, tisti pod gradom v Gorici, je že več let namenjen le pešcem in kolesarjem. Prej je skozenj vodila cesta z vzhodnega roba mesta do Travnika, enega osrednjih trgov v Gorici, in ga tudi delila na dva dela. Potem, ko je trg prenovila mestna uprava pod županovanjem Ettoreja Romolija, pa ceste ni več in večje parkirišče je nadomestil prostor za zbiranje ljudi. Predor pa je občina takrat zaprla za promet.

Tak načrt je sprožil negodovanje zlasti med imetniki trgovin pri Travniku. Kot so poudarjali zato, ker da se ljudje ne bodo več mogli pripeljati do njih. Negodovanje trgovcev se je sicer poleglo, ni pa povsem zamrla ideja, da bi tam vzpostavili prejšnji prometni režim. Idejo je pred nekaj meseci obudil zdajšnji župan Gorice Rodolfo Ziberna, toda tokrat je na nasprotovanje naletel ta predlog. In pred nedavnim opravljena anketa, za katero je dala pobudo arhitektka Fabia Cabrini in jo je bilo možno izpolniti v nekaterih prodajalnah na Travniku, je bila nedvoumna: od 835 sodelujočih jih je 801 glasovalo proti ponovni uvedbi prometa v Bombiju.

Bil je tudi zatočišče za begunce

Predor Bombi je ena od poti, ki neposredno povezuje Novo Gorico in Gorico in za marsikoga priljubljena bližnjica do Travnika. V širši javnosti je postal najbolj razvpit jeseni 2017, ko se je spremenil v improvizirano zatočišče za begunce oziroma prosilce za azil, pretežno iz Pakistana in Afganistana, kjer je v mrazu in na splošno nečloveških razmerah prenočevalo tudi po več kot 150 ljudi. Po dveh mesecih so jih preselili in predor zaprli z ograjo. Že takrat se je govorilo, da bi občinska oblast rada skozenj znova uvedla promet, župan Ziberna pa je zavračal očitke, da to želi storiti, da ne bi zatočišča v njem spet našli begunci. Lani spomladi so predor znova odprli, za zdaj je še vedno namenjen le pešcem in kolesarjem.

Cabrinijeva za zgled jemlje kolesarsko stezo med Šempetrom in Novo Gorico in se sprašuje, zakaj v Gorici ni mogoče imeti česa podobnega za sprehajanje in rekreacijo in zakaj ne bi začeli na Travniku. Cilj ankete pa je Ziberno prepričati, naj svoj predlog umakne.


Najbolj brano