Za nagrado ogled slovenske dediščine Unesco

V turističnem rudniku Antonijev rov so včeraj slovesno pozdravili in nagradili polmilijonto obiskovalko - Nušo Butala iz Črnomlja. Zanjo je bilo to presenečenje, za ekipo muzeja pa veliko veselje. Sočasno slavijo 25. obletnico. To pomeni, da so kot najbolje obiskan muzej v Idriji v povprečju gostili 20.000 obiskovalcev letno.

Nuša Butala, polmilijonta  obiskovalka turističnega rudnika, ob 
njej Davor Vodopija, Jože Pavšič, Tatjana Dizdarević in Martina 
Peljhan. Foto: Damijan Bogataj
Nuša Butala, polmilijonta obiskovalka turističnega rudnika, ob njej Davor Vodopija, Jože Pavšič, Tatjana Dizdarević in Martina Peljhan. Foto: Damijan Bogataj

IDRIJA > V turističnem rudniku, prvem, ki je v Sloveniji v svojem najstarejšem 500-letnem Antonijevem rovu pred četrt stoletja omogočil ogled nekdanjih rudarskih opravil, so se dolgo pripravljali na sprejem polmilijontega obiskovalca. Včeraj se je izkazalo, da je to obiskovalka - študentka matematike in fizike Nuša Butala iz Črnomlja.

Popolno presenečenje

Nuša je s partnerjem, s katerim dopustujeta v Cerknem, sredo namenila raziskovanju Idrije. Uvodoma ju je pot zanesla v turistični rudnik Antonijev rov. V njem so jima za spremljevalca namenili najbolj izkušenega vodnika, pred odprtjem muzeja pa rudarja Jožeta Pavšiča. Ogled rudarskih delovišč zna začiniti z zgovornimi doživetji rudarjev. “Izbira vodnika Pavšiča je bila logična. Ker je v turističnem rudniku od začetka in je prej opravljal različna rudarska dela, je živa enciklopedija rudnika. Kot tak je tudi naša podoba na promocijskem gradivu,” je povedal vodja turističnega rudnika Davor Vodopija.

Rudniško podzemlje je ob Pavšičevem vodstvu Nušo navdušilo. Slovesnega sprejema po povratku iz rova pa ni pričakovala. “Res je bilo vredno ogleda. Želela sva videti svet rudarjev. Nisva pa vedela, da v teh dneh v njem pričakujejo 500.000-ega obiskovalca. Da sem to postala jaz, je zame popolno presenečenje,” je povedala Nuša.

Čestitkam direktorice Centra za upravljanje z dediščino Hg Tatjane Dizdarević, se je pridružila vsa ekipa rova. Slavljenki so namenili vrsto praktičnih nagrad. Dodali so še ogled Unescove dediščine Slovenije.

“Gre za ogled vseh muzejev in pomnikov Unescove dediščine v Idriji in spust v rudnik z rudarji, Škocjanskih jam in Prazgodovinskih kolišč okoli Alp. Upravljavci slednjih so na tovrstno sodelovanje pristali brez pomislekov, “ je povedal Vodopija.

Obisk neokrnjen navkljub zapori glavne ceste

Nuša je zagotovila, da si bosta s partnerjem Unescovo dediščino v Sloveniji ogledala z veseljem. V majicah z napisom 500.000 obiskovalec pa sta nadaljevala ogled Idrije. Prej sta se posladkala s sladoledom - Idrijski rudnik. V slaščičarni Gabron so ga zasnovali z mislijo na značilno domačo dediščino.

“S sladoledom smo posladkali vse naše današnje obiskovalce. Razdelili smo ga okrog 130 navdušenim ljudem. Veseli smo, ker nam obisk tudi letos raste,” je povedala vodnica Jasmina Rejec.

“Antonijev rov je vsekakor zgodba o uspehu. Za uspeh se vsak dan trudi ekipa pol ducata sodelavcev, ki znajo obiskovalcem od blizu in daleč na zanimiv in atraktiven način predstaviti skrivnosti idrijskega živosrebrnega podzemlja,” je dodala skrbnica Unesco dediščine Martina Peljhan,

“Letos moramo pohvaliti vse, ki so botrovali obnovi lokalnih obvozov in postavitvi smerokazov čeznje v Idrijo. Na pobudo Mestnega muzeja smo svoje dodali še muzeji. Tako avgusta, kljub zapori glavne ceste v Idrijo, res beležimo porast obiskovalcev. Mi že ob lanski zapori nismo utrpeli upada obiska, a letos je med najavljenimi skupinami bistveno manj zamud. Tujci že prehitevajo domačine. Največ je še vedno Italijanov, ob bok jim stopajo Francozi,” je bil zadovoljen Davor Vodopija. Cilj Antonijevega rova je doseči 25.ooo letnih obiskovalcev. Če bi se približali 30.000 obiskovalcem, številki iz uvodnih let, ko za ogled še niso bili urejeni ostali zaprti rudniki v Sloveniji, pa bi zapolnili zmogljivosti, ki jih ozki rudniški rovi dopuščajo.


Najbolj brano