Istrabenz turizem v rokah slabe banke

Uprava družbe Istrabenz Turizem je za konec avgusta sklicala skupščino. To bo prva skupščina, odkar je Družba za upravljanje terjatev bank zasegla to turistično družbo in postala njena edina lastnica. Dutb bo verjetno enako storila z Istrabenzovim deležem v Adriafinu.

Družba Istrabenz Turizem bo verjetno med prvimi, ki bodo pristali 
na posebni  namenski družbi, zametku bodočega državnega turističnega holdinga. Foto: Sonja Ribolica
Družba Istrabenz Turizem bo verjetno med prvimi, ki bodo pristali na posebni namenski družbi, zametku bodočega državnega turističnega holdinga. Foto: Sonja Ribolica

PORTOROŽ > Družba Istrabenz Turizem, ki ima v Portorožu šest hotelov, zadnja tri leta posluje z dobičkom in je bila do nedavnega najpomembnejša naložba prezadolženega holdinga Istrabenz. Pred kratkim je to turistično družbo zasegla Družba za upravljanje terjatev bank (Dutb), z delnicami Istrabenza Turizma so bile namreč zavarovane državne terjatve do holdinga Istrabenz.

Dobiček najbrž ostaja nerazporejen

Dutb bo zdaj kot edina lastnica družbe Istrabenz Turizem pravzaprav sama odločala na skupščini, ki bo 29. avgusta. Predloge sklepov sta pripravila uprava, ki jo vodi Andrej Laznik, in nadzorni svet. Na skupščini bo na mizi letno poročilo za leto 2018 ter poročilo o prejemkih uprave in nadzornikov. Glede uporabe bilančnega dobička uprava in nadzorniki predlagajo, naj ostane nerazporejen. Skupaj gre za 5,7 milijona evrov, znesek zajema čiste dobičke zadnjih treh let; leta 2016 je znašal 2,1 milijona, leto pozneje 1,6 milijona, lani pa skoraj dva milijona evrov.

5,7

milijona evrov je konec leta 2018 znašal bilančni dobiček družbe Istrabenz Turizem

Na dnevnem redu sta tudi predloga o podelitvi razrešnice upravi - v njej je poleg Laznika še član Domen Trobec - in nadzornemu svetu.

Slabi banki tudi Adriafin?

Potem ko je slaba banka postala lastnica družbe Istrabenz Turizem, je pričakovati, da bo kot glavna upnica Istrabenza zasegla tudi polovični delež, ki ga ima zadolženi holding v družbi Adriafin (druga polovica te družbe je v lasti Luke). Ali to namerava storiti in kdaj, nam v Dutb niso želeli odgovoriti, saj, kot so pojasnili, informacij o aktualnih postopkih ne razkrivajo. A vendarle je pričakovati, da bo polovični delež Adriafina pristal v rokah slabe banke. Istrabenz namreč do konca julija ni prodal naložb in poplačal Dutb.

Sicer pa bo družba Istrabenz Turizem bržkone med prvimi podjetji, ki jih bodo prenesli na posebno namensko družbo. To naj bi Dutb ustanovila v prvi polovici avgusta. Namenska družba naj bi bila zametek bodočega državnega turističnega holdinga.


Najbolj brano