Gradbinca za Glinščico bodo izbirali znova

Družba 2TDK je razveljavila razpis za projekt Glinščica. Direktor Dušan Zorko pravi, da se je uprava za to odločila, ker sumi, da je prvotno izbrani ponudnik Markomark Nival ponaredil reference, ponudbi drugih dveh - Kolektorja CPG in Godine - pa sta bili nesprejemljivi, ker sta predragi. Konzorcij okoli Markomarka zavrača očitke in napoveduje pritožbo.

170 metrov dolg in 10 milijonov vreden most čez Glinščico je 
malenkost v primerjavi z razpisi, ki prihajajo. Foto: projekcija 2TDK
170 metrov dolg in 10 milijonov vreden most čez Glinščico je malenkost v primerjavi z razpisi, ki prihajajo. Foto: projekcija 2TDK

LJUBLJANA > Na razpis za izbor izvajalca za gradnjo mostov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača so prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi sta oddala še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov). Družba 2TDK je za izvajalca izbrala najugodnejšega ponudnika. Na odločitev se je pritožil Kolektor CPG. Njegov direktor Kristijan Mugerli je že ob izboru komentiral, da je cena Markomarka prenizka in da sami za tak denar objektov ne znajo narediti.

Na 2TDK so po opozorilih Kolektorja ugotovili, da so pri ocenjevanju ponudb naredili napako, odločitev razveljavili in znova pregledali ponudbe. “Pokazalo se je, da najcenejši ponudnik ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco. Dobili smo različne podatke in glede na to, da so ti potrjevali sum ponaredbe, mora zdaj to razčistiti pravna stroka ter odločiti o morebitni vložitvi kazenskih ovadb,” je razložil direktor 2TDK Dušan Zorko. Preostali dve ponudbi pa presegata vrednost, ki ga za ta projekt predvideva investicijski program za drugi tir. Zato je uprava 2TDK včeraj sklenila, da celoten razpis razveljavi.

Dušan Zorko

direktor 2TDK

“Pokazalo se je, da najcenejši ponudnik ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco.”

V novem razpisu določena najvišja cena

Na odločitev je osem dni časa za pritožbe. V 2TDK pravijo, da bo nov razpis podoben sedanjemu, le da bo v njem določena najvišja možna cena. Zorko je pozval gradbince, naj se na razpis prijavijo, saj je po njegovih besedah žalostno, da so se na razpis za Glinščico prijavili samo trije.

Upa, da razpis za Glinščico ne bo zamaknil objave razpisov za prihodnjo, osrednjo gradnjo tira, ki jih 2TDK napoveduje do konca leta. “Če se bo ponovila praksa Karavank, pa se to zna zgoditi,” se boji.

Bratuškova okrcala tri največje gradbince z eno ponudbo

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je razočarana nad razveljavitvijo razpisa, a odločitev vodstva 2TDK odločno podpira. “Trdno stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju. Starih praks molzenja denarja ne bom dovolila,” je poudarila.

Glede razpisa za Glinščico je izpostavila, da so se na razpisu trije največji slovenski gradbinci (Kolektor CPG, Riko in Pomgrad) pojavili z eno ponudbo, kar po njenih besedah kaže na ustvarjanje nekega monopola in željo po preplačilu gradbenih storitev. “Kljub napadom name ne bom dovolila, da gradbinci izigravajo sistem in na razpisih ponujajo tudi do 40 odstotkov višje cene. Če bo treba, bomo razpise ponavljali,” je kritična.

Opozorila je še, da je investicijski program gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper, ki ga je vlada potrdila konec januarja, za 2TDK zakon.

Osumljeni konzorcij se bo pritožil

Predstavnik konzorcija Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel Aleksander Schara je včeraj že napovedal, da bodo vložili zahtevek za revizijo. Očitki njegovi referenci so v tem, da naj zid v Pesnici, ki so ga predložili kot referenco, ne bi dosegal zahtevane višine osmih metrov. Schara pojasnjuje, da je zid delno zasut in da bi z odkopom lahko preverili globino. “Referenca je pravilna, višino zidu je potrdil nadzornik te gradnje, referenco pa župan Pesnice,” pravi Schara.


Komentar novinarja

Katja Gleščič

Generalka za še večje kolobocije

Mosta čez dolino Glinščice, ki bi bil prvi konkreten košček proge drugega tira, ne bodo začeli graditi, kot so si sprva zastavili. 2TDK je svoj izbor gradbinca razveljavil. Najugodnejša ponudba nima ustrezne reference, obstaja tudi sum poneverbe in zavajanja, so zdaj ugotovili in omenjajo tudi kazenske ovadbe. Preostali dve ponudbi - novogoriškega Kolektorja CPG in kozinskega Godine - sta bili predragi, kar za 40 odstotkov dražji od prvoizbrane in višji od predvidene vrednosti v investicijskem ...

Preberi več

Najbolj brano