Po prenovi na Sviščakih tudi prenočišča

Prenova planinskega doma na Sviščakih je v polnem teku. Delavci domačega podjetnika Grlja te dni že končujejo s postavljanjem novega ostrešja, medtem ko oskrbnika doma Jadranka in Milan Čosić pridno skrbita za vse obiskovalce Sviščakov, ki se lahko kljub gradbenim delom v domu okrepčajo.

Planinski dom na Sviščakih bo ohranil dosedanjo podobo, dobil pa 
bo novo streho in pod njo sobe z ležišči, deležen bo tudi 
energetske sanacije.

  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Planinski dom na Sviščakih bo ohranil dosedanjo podobo, dobil pa bo novo streho in pod njo sobe z ležišči, deležen bo tudi energetske sanacije.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

SVIŠČAKI > Planinski dom na Sviščakih, ki leži v osrčju snežniških gozdov, ni samo priljubljena izletniška točka, ampak je že od nastanka daleč naokoli edino oskrbovano, javno dostopno zavetišče. “Planinsko društvo Snežnik si prizadeva nadaljevati zamisel bistriških prednikov, da je dom prijeten za vse obiskovalce, da nudi zavetišče planincem, pohodnikom, kolesarjem in smučarjem in da poleg domače hrane lahko ponudi tudi nekaj skupnih prenočišč. Zaradi nesreč in pogostih iskalnih akcij pa je tudi pomembna točka za obveščanje in center za reševanje sredi snežniških gozdov,” pojasnjuje predsednica Planinskega društva Snežnik Darinka Dekleva in dodaja, da so se težko pričakovane prenove doma zelo razveselili.

Ohranili bodo dosedanji videz

Energetska sanacija, za katero so pridobili tudi 63.000 evrov evropskega denarja in vključuje prenovo strehe, pročelja in ureditev prostorov v nadstropju, bo tudi najemnikoma Jadranki in Milanu Čosiću nudila boljše delovne in bivalne pogoje.

Zbirajo prispevke

Prispevke za obnovo planinskega doma na Sviščakih lahko darovalci nakažejo na TRR SI56 1010 0003 2354 733, s pripisom “Za obnovo koče na Sviščakih” ali ga prinesejo osebno v času uradnih ur v prostore Planinskega društva Snežnik, prispevek pa lahko oddajo tudi v planinskem domu na Sviščakih.

“Videz doma bomo ohranili, saj menimo, da se lepo poda sviščaški jasi. Kritina in pročelje bosta čim bolj podobni obstoječi. Naša vizija je, da ostanemo obiskovalcem prijazna koča. Skromna, urejena in v skladu s sodobnimi standardi, kjer se popotnik lahko okrepča, spočije in tudi prenoči. V prihodnje pa bi radi povezali in okrepili tudi sodelovanje med domom na Sviščakih in kočo na Snežniku, denimo tako, da bi ponudili vikend programe za družine, vključno s spanjem v obeh postojankah,” pove Deklevova.

Po novem tudi prenočišča

V domu na Sviščakih do zdaj prenočišč prav zaradi neustreznih bivalnih pogojev in zamakanja strehe niso mogli nuditi. Zato so se odločili, da bodo gradbena dela pri prenovi strehe izkoristili še za nadzidavo in ureditev podstrešnih prostorov, s čimer bodo pridobili 15 do 19 ležišč s sanitarijami. Ocenjujejo, da jih bodo vsa ta dela stala približno 120.000 evrov.

63.000

evrov bo stala energetska sanacija planinskega doma, za ureditev notranjosti pa bo potrebnega še kar nekaj denarja

Društvo prosi za pomoč

“Društvo je dolgo varčevalo za obnovo strehe, ki že desetletja zamaka. Sedaj, ko smo pridobili evropska sredstva za energetsko sanacijo, moramo 25 odstotkov vrednosti naložbe plačati sami. Še vedno pa moramo sami urediti tudi notranjost: vse od golih zidov, tlakov, elektrike in ogrevanja do opreme prostorov. Društvo samo ne bo zmoglo vsega bremena. Zato se prijazno obračamo na vse ljubitelje planin in vse ostale, da nam pomagate. Potrebovali bomo denar in veliko prostovoljcev, spretnih delavcev,” na pomoč poziva Dekleva vse, ki bi bili pripravljeni pomagati s prispevki ali prostovoljnim delom.

Za jesen skupaj s planinskim domom in kočo na Snežniku pripravljajo tudi nekaj odmevnejših akcij, s katerimi bodo zbirali prostovoljne prispevke za obnovo planinskega doma. “V sodelovanju z bistriško gorsko reševalno skupino, ki dobro pozna vse skrite kotičke snežniškega hribovja, bi z vodenimi ogledi spoznavali skrivnostni svet pod Snežnikom. Z oskrbnico planinskega doma Jadranko pa bomo za obiskovalce pripravili posebno pecivo in pijačo, izkupiček od prodaje pa bomo namenili obnovi doma,” še pove predsednica društva.


Najbolj brano