Skale so letele tudi sto metrov daleč, do Kraške hiše in bazena

V Štanjelu je v petek zvečer udarila strela, ki je povzročila veliko škode na Kobdiljskem stolpu, Natalijini hiši, poškodovala več hiš in dva avtomobila. Poškodovan grajski stolp so si včeraj ogledali pristojni konservatorji, breme obnove pa bo padlo na pleča komenske občine, lastnice gradu. Sreča v nesreči je bila, da zaradi neurja ni bilo v bližini nobenega človeka, saj bi bile sicer posledice letečih kamnitih blokov usodne.

Strela je udarila v  Stolp na vratih in mu kar odbila enega od štirih kamnitih vogalov. Foto: Lenart Kobal
Strela je udarila v Stolp na vratih in mu kar odbila enega od štirih kamnitih vogalov. Foto: Lenart Kobal

ŠTANJEL > “Neurje se je že umirjalo in hoteli smo že vnovič priključiti elektriko, ko je nenadoma tako treščilo, kot doslej v življenju še nisem doživela. Ko smo šli ven pogledat, kaj se je zgodilo, smo videli vsepovsod po tleh skale in si najprej nismo znali razložiti, od kod so. Nato smo šli do stolpa in videli, da mu je strela odbila en vogal,” pripoveduje Marija Švagelj, ki živi v hiši ob Kobdiljskem stolpu ali Stolpu na vratih, kot tudi imenujejo stolp v štanjelskem grajskem obzidju, ki je nekoč varoval dostop v Štanjel iz Vipavske doline, danes pa pelje skozenj makadamska pot proti Kobdilju. Skozi njega je tudi dostop do bližnjega Ferrarijevega vrta.

Kamniti bloki so leteli vse do Kraške hiše

“Kamniti bloki so leteli na vse strani, vse do Kraške hiše, po parku, na cesto. Eno je odneslo do bazena v Ferrarijevem vrtu. Sreča v nesreči je bila, da je bil pred strelo dež in so se ljudje, ki jih je bilo po vrtu in gasah veliko, pred njim umaknili v hiše,” dodaja Švagljeva.

Stolp na vratih je del štanjelskega grajskega obzidja, zgrajenega v 16. stoletju. V 30. letih prejšnjega stoletja ga je arhitekt Maks Fabiani spremenil v poletno jedilnico, na strehi pa uredil teraso v sklopu kompleksa vile Ferrari. Med drugo svetovno vojno so ga partizani zažgali, v 70. letih pa je bil obnovljen, navaja domačin Jožef Švagelj.

Ko so videli, kaj se je zgodilo, so takoj poklicali 112, pa tudi župana Občine Komen Erika Modica, ki sicer živi v bližnjem Kobdilju in je tudi sam slišal udar strele: “Slišal sem grozen pok. A sem mislil, da je počilo v Kobdilju. Potem pa me je Marija Švagelj obvestila, da je udarila strela v Stolp na vratih,” je povedal.

Hitra pomoč gasilcev

Takoj je odšel na kraj dogodka, kamor so že prišli tudi gasilci PGD Komen, predstavniki Civilne zaščite in kasneje tudi policija. “Na lokaciji smo ugotovili, da je strela udarila v kamnit stolp. Poleg stolpa je bilo poškodovanih šest streh okoliških objektov in avtomobil. Poškodbe na objektih smo sanirali tako, da ni bilo več nevarnosti za občane in turiste, ki obiskujejo grad Štanjel. Za poškodovan avtomobil je poskrbel lastnik sam,” so sporočili komenski gasilci. Na intervenciji je sodelovalo 16 gasilcev PGD Komen z tremi vozili, delavci režijskega obrata Občine Komen in poveljnik občinske Civilne zaščite. “Bili so res požrtvovalni. Prekrili so vse strehe, tudi električist je pripel in uredil, kar se je dalo,” je intervencijske službe pohvalila Švagljeva.

A pri Švagljevih so bili kljub temu še do včeraj brez elektrike, popoldne pa še vedno brez interneta in televizije. Leteče kamenje je poškodovalo tudi en njihov avtomobil in en avtomobil gostov, ki letujejo pri njih.

Natalijini hiši odbilo kamnito sleme

Včeraj so si poškodbe stolpa ogledali tudi konservatorji novogoriške enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki bodo v naslednjih dneh pripravili smernica za obnovo. “Potreben bo pravi pristop, ne glede na to, da gre za urgentno zadevo,” je poudarila vodja novogoriške enote zavoda Ernesta Drole.

Ker je stolp v lasti občine, bo breme sanacije pristalo na njenih ramenih. Župan si sicer nekaj denarja obeta od zavarovalnice, saj je bila stavba zavarovana, nekaj pa morda tudi iz intervencijskih sredstev ministrstva za kulturo, saj gre vendarle za spomenik državnega pomena.

“Poleg stolpa sta bili poškodovani tudi obe stavbi levo in desno od njega. Na Natalijini hiši, kjer so skrle položene na betonsko podlago, je kar odbilo kamnito kapo. Bilo je res hudo. Balote so frčale tudi 50 in sto metrov daleč,” še pravi župan.


Najbolj brano