Brezposelnost spet višja

Konec julija je bilo v Sloveniji 71.850 brezposelnih, kar je za poldrugi odstotek več kot junija. Brezposelnost se je, kot običajno v tem obdobju, sezonsko povečala predvsem na račun posameznikov, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Na severnem delu Primorske je bil skok števila brezposelnih višji kot na njenem jugu.

Brezposelnih je bilo julija več predvsem zaradi tistih, ki se jim je 
iztekla zaposlitev za določen čas.   Foto: Leo Caharija
Brezposelnih je bilo julija več predvsem zaradi tistih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Julija je bilo v Sloveniji 1103 brezposelnih več kot junija, se je pa njihovo število v primerjavi z lanskim julijem znižalo za 5,5 odstotka.

Na novo se je julija na zavodu za zaposlovanje prijavilo 6210 brezposelnih, kar je za dobro polovico več kot letošnjega junija, a za skoraj štiri odstotke manj kot julija lani. Med novoprijavljenimi je bilo za dobro polovico takih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Njihovo število je bilo v primerjavi z junijem višje za dobrih 71 odstotkov, v primerjavi v julijem lani pa nižje za skoraj enajst odstotkov.

4616

brezposelnih je bilo julija na območju koprske službe zavoda za zaposlovanje

Na Goriškem 281 novih brezposelnih, 50 s področja izobraževanja

V primerjavi z junijem se je število brezposelnih povečalo v vseh območnih službah zavoda. Prednjači območna služba Novo mesto, kjer se je brezposelnost okrepila za 3,6 odstotka, sledi pa Nova Gorica, kjer je število brezposelnih zraslo za 2,7 odstotka.

Konec julija je bilo na območju, ki ga pokriva novogoriški zavod za zaposlovanje, 2772 brezposelnih. “V juliju se je v evidenco prijavilo 281 brezposelnih, od tega je bilo več kot 50 prijav s področja izobraževanja iz razloga prenehanja zaposlitve za določen čas. V primerjavi z julijem lani smo letos zabeležili za 3,4 odstotka manj prijav v brezposelnost,” je povedala Kladis Kravos z novogoriške službe zavoda za zaposlovanje in dodala, da je število brezposelnih v primerjavi z julijem lani nižje za 8,6 odstotka.

2772

brezposelnih so julija našteli na novogoriški službi zavoda za zaposlovanje

Koper: dodatnih 470 brezposelnih

Koprska območna služba zavoda za zaposlovanje je julija zabeležila najnižji skok števila brezposelnih v vsej državi - 0,9 odstotka. Našteli so 4616 brezposelnih.

Julija se je v evidenco pri njih prijavilo 470 brezposelnih, kar je 161 več kot junija. “Število brezposelnih oseb, ki jim je prenehala pogodba o zaposlitvi za določen čas, je bilo julija 293, kar je 133 več kot junija,” je povedala Vesna Vida s koprske službe zavoda za zaposlovanje.

Število brezposelnih se julija pričakovano vzpne, predvsem na račun izteka zaposlitev za določen čas, tako je bilo tudi poleti lani in predlani. Se pa septembra in oktobra obeta nov skok. “Poleg približevanja zaključka turistične sezone bodo nekateri takrat tudi zaključili šolanje, zato v jesenskih mesecih vsekakor pričakujemo nekoliko več novoprijavljenih brezposelnih,” napoveduje Vesna Vida. Podobno meni tudi Kladis Kravos: “Večje število prijav pričakujemo ponovno oktobra, po zaključku študijskega leta.”

Iščejo delavce za preprosta dela, učitelje, voznike ...

Kljub julijski rasti je brezposelnost v vseh območnih službah nižja, kot je bila julija lani. Z drugim največjim medletnim upadom števila brezposelnih v državi se lahko pohvali novogoriška služba (-8,6 odstotka), koprska služba pa zaseda peto mesto (-5,7 odstotka).

Spodbudni so tudi podatki o povpraševanju po delavcih. Julija so delodajalci ponujali 13.990 prostih delovnih mest. To je za 15,8 odstotka več kot junija in za 3,9 odstotka manj kot julija lani. Vseh prostih mest, ki so jih delodajalci sporočili zavodu od januarja do julija, je bilo 90.182. Najbolj iskani so delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vzgojitelji predšolskih otrok, učitelji, čistilci, strežniki, vozniki težkih tovornjakov ...


Najbolj brano