Ali kdo namerno maši kanalizacijo v Žusterni?

Kopanje v morju na kopališču v Žusterni in pri mandraču Molet še vedno predstavlja tveganje, opozarja direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Rdeča zastava bo tam plapolala vsaj do jutri, ko bo znano, ali so zadnji rezultati analiz vzorcev spodbudnejši in je spiranje kanalizacijskega jaška ob meteornem kanalu s 30 kubičnimi metri vode pripomoglo k izboljšanju razmer zaradi fekalnega onesnaženja.

Nekateri domačini opozarjajo, da ob izlivu hudournika ob robu 
urejene plaže v Žusterni večkrat zaudarja.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Nekateri domačini opozarjajo, da ob izlivu hudournika ob robu urejene plaže v Žusterni večkrat zaudarja.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Na koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo izvedeli, da je včeraj nekaj deset kopalcev, ki so se v minulih dneh slabo počutili, prineslo vzorce blata na testiranje. Med njimi je bila tudi domačinka (ime hranimo v uredništvu), ki vsako jutro plava med Žusterno in Moletom. Njena običajna rutina se je preteklo sredo nadaljevala z močno drisko, visoko vročino, mrzlico, potenjem in zelo slabim počutjem, ki kar ni pojenjalo.

V inštitutu za javno zdravje pozivajo tudi druge kopalce, ki so se soočili s podobnimi zdravstvenimi težavami, naj jim dostavijo vzorce blata, saj bodo epidemiologi opravili temeljito preiskavo na prisotnost patogenih črevesnih bakterij in virusov. Laboratorijski rezultati bodo znani v prihodnjih dneh. Dodajajo, da je tveganje za okužbo višje pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom, pri starejših in pri otrocih.

Na delu tudi policija

V Policijski upravi Koper v povezavi z izlitjem neznane snovi v morje pri Žusterni preverjajo dejstva in okoliščine suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. “Ker je preiskava v teku, več podrobnosti za zdaj ne moremo posredovati,” navaja tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

Nikar v vodo, če se peni in smrdi

“V odvzetih vzorcih nas najbolj zanima prisotnost enterokokov, ki so pokazatelji fekalnega onesnaženja,” pojasnjuje Milan Krek. Če bo v zadnjih odvzetih vzorcih njihova vsebnost pod kritično mejo, bodo predlagali omilitev varnostnih ukrepov. Je pa Krek precej kritičen do nekaterih kopalcev, ki kljub jasni prepovedi kopanja tega ne upoštevajo. “To počnejo na lastno odgovornost in menim, da bi lahko od njih zahtevali povračilo stroškov morebitnega zdravljenja,” je nazoren.

“Ko denimo nekje ne visi rdeča zastava, a je opaziti, da se voda v mirnem stanju peni in smrdi, bi moralo biti jasno, da takšna ni primerna za kopanje in bi morali obiskovalci pristojne nemudoma opozoriti, da nekaj ni v redu,” Krek poziva k previdnosti in uporabi zdrave kmečke pameti: “V državi, ki stavi na kakovosten turistični razvoj in oglašuje visoko skrb za okolje, je popolnoma nesprejemljivo zapiranje plaže zaradi fekalnega onesnaženja. Spuščanje fekalnih odplak v okolje je neopravičljivo in nezakonito. Takoj bi morali pregledati kanalizacijski sistem in ugotoviti, kaj se dogaja in kdo je za to kriv.”

Milan Krek

direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje

“Od kopalcev, ki se kljub jasni prepovedi kopajo, bi lahko zahtevali povračilo stroškov morebitnega zdravljenja.”

Iskali bodo črne kanalizacijske priključke

Direktor Marjetice Alfred Draščič pravi, da bodo prav to storili v prihodnjih dneh. “Ekipa bo najprej s kamero pregledala kanalizacijski krak, kjer je prišlo do zamašitve, nato pa bomo s terenskimi ogledi ugotavljali, ali je kdo na sistem priključen na črno,” napoveduje. Obenem potrjuje našo informacijo, da so v prej omenjenem kraku, le nekoliko nižje, v soboto zjutraj našli stiropor, ki so ga pravočasno odstranili, sicer bi ponovno prišlo do zamašitve in odtekanja fekalij v hudournik.

Draščič sumi, da sta dejanji morda povezani in da to nekdo počne namerno, a je v izjavah še previden. Pravi, da jo je v zadnjem času skupila tudi druga infrastruktura, s katero upravljajo. “Večkrat smo zaznali, da so šobe za zalivanje zelenic obrnjene v napačno smer, zraven praznega koša za smeti so odpadki, ki so malomarno odvrženi na tla, pojavljajo se zamašeni kanalizacijski jaški,” pravi.

Alfred Draščič

direktor Marjetice

“Najprej bomo s kamero pregledali kanalizacijski krak, kjer je prišlo do zamašitve, nato pa bomo ugotavljali, ali je kdo na sistem priključen na črno.”

Koprski župan Aleš Bržan pa je včeraj prek svojega facebook profila delil spodnji zapis.

“Vedeli so že v torek, zastavo pa so izobesili šele v petek”

Predsednika KS Žusterna Igorja Čurina pa ob vsem tem preseneča slaba odzivnost Marjetice. Spomni, da so jih o prvih težavah obvestili že minuli torek, ko je krajanka poročala o izlivu fekalne vode v meteorni odtok.

“Okoli 14. ure sem o tem takoj obvestil svetovalca župana Roberta Šuca in dežurnega na Marjetici. Tam so mi zagotovili, da bodo takoj poskrbeli za sanacijo. Še isti dan, ob 18. uri, mi je dežurna oseba na Marjetici zagotovila, da so izlitje sanirali. Zvečer sem poklical krajanko, ki me je obvestila o izlitju, ta pa mi je povedala, da se odplake še vedno iztekajo v kanal,” kronologijo dogodkov povzema Čurin, ki tudi zato ne more razumeti, da so nato šele v petek na kopališču izobesili rdečo zastavo. Ocenjuje, da so delo opravili pomanjkljivo. Draščič z druge strani dopušča možnost, da se je kljub posebnemu balonu, ki so ga namestili ob loputi, ko so opravljali sanacijo, nekaj fekalij prelilo v hudournik in prispelo do morja.

Čurin predlaga analiziranje vzorcev v “problematičnem” meteornem kanalu na koncu Gozdne poti v Žusterni in na nekaterih izpustih med Žusterno in Moletom, za katere je menda znano, da niso zgolj meteorni. “Naj gre inšpekcija na delo. Lokacije teh izpustov pa so jasno vidne na Googlovem satelitskem posnetku tega območja,” pravi.


Najbolj brano