Vlatko Čančar tudi uradno v Denverju

Slovenski košarkarski reprezentant Vlatko Čančar je v petek pozno zvečer po slovenskem času tudi uradno postal novi član ameriške košarkarske lige NBA. Nove delodajalce Denver Nuggets je prepričal z dobrimi predstavami v poletni ligi.

Skromni in marljivi  Vlatko Čančar ima pri 22 letih že dva velika 
mejnika: z reprezentanco je evropski članski prvak, zdaj pa tudi 
član lige NBA. Foto: Fiba
Skromni in marljivi Vlatko Čančar ima pri 22 letih že dva velika mejnika: z reprezentanco je evropski članski prvak, zdaj pa tudi član lige NBA. Foto: Fiba

DENVER > Direktor Denverja Tim Connely je že v začetku junija možnost, da bi 22-letni Koprčan Vlatko Čančar lahko od jeseni igral tudi za prvo moštvo Denverja, podkrepil z izjavo, da je slovenski reprezentant v minulih dveh letih naredil velike korake k podpisu pogodbe z moštvom iz Colorada. Denver ga je kajpak redno spremljal med igranjem v Evropi, kjer so lahko njegovi predstavniki zabeležili konstanten napredek v obeh sezonah pri Burgosu, kjer je Čančar dvigoval svojo tehniko igre in učinek na parketu, kar so ob podpisu pogodbe v številkah vestno zabeležili tudi na spletni strani lige NBA.

Potem ko so Denver Nuggets Čančarja leta 2017 na naboru NBA izbrali kot 49. igralca, je zadnji dve sezoni svojo igro razvijal na stari celini, so ob objavi podpisa pogodbe še zapisali pri ameriškem klubu. Lokalni mediji so dodali, da je delodajalce prepričal z nastopi na poletnih pripravljalnih tekmah v dresu te ekipe, ko je na štirih tekmah v povprečju dosegal po 8,8 točke, 4,3 skoka in 2,3 podaje. V poletni ligi je sodeloval že lani, a ponudbe ni dobil in je niti ni pričakoval. Da bo otrok koprskega ŠD Koš uresničil sanje in podpisal pogodbo v najmočnejši ligi na svetu, je postalo jasno že pred tremi tedni, ko so klubski viri to sporočili lokalnemu časniku Denver Post. Na uradni podpis je bilo treba še nekaj časa počakati zaradi urejanja pogodbenih razmerij s španskim prvoligašem San Pablom Burgosom, s katerim je imel Koprčan še enoletno pogodbo.

11.

slovenski košarkar zapored v ligi NBA je postal Vlatko Čančar

Finančne podrobnosti še niso znane, ocenjujejo pa, da mu bo pripadla pogodba novinca za 1,5 milijona dolarjev letno. Pogodba je sklenjena za dve leti, z opcijo še za tretjo sezono.

Čančarja je leta 2017 Denver v drugem krogu nabora izbral na podlagi vezane trgovine z moštvom Oklahoma City Thunder, ko je v zameno za dva njihova igralca Denver tja poslal francoskega reprezentanta Joffreyja Lauvergneja.

Vlatko Čančar je enajsti slovenski igralec, ki bo (od leta 1946) nastopil v severnoameriški ligi NBA, če mednje ne štejemo tudi naturaliziranega Slovenca Anthonyja Randolpha. V novi sezoni se bo pridružil zvezdnikoma Goranu Dragiću in Luki Dončiću, ki sta nosilca svojih ekip Miami Heat in Dallas Mavericks.

V elitni ligi je prvi med Slovenci zaigral Marko Milić, sledili so Radoslav Nesterović, Primož Brezec kot tretji Slovenec in prvi Primorec, Boštjan Nachbar, Beno Udrih, Zoran Dragić, Uroš Slokar inSaša Vujačić.

Čančar se za zdaj še ni odzval prošnjam za izjavo in niti ni javno komentiral prestopa v ligo NBA.


Najbolj brano