Začetek japonske trilogije za Tino Mrak in Veroniko Macarol

Za Tino Mrak in Veroniko Macarol se danes v Enoshimi začenja prva izmed dveh najpomembnejših regat letošnje sezone. Jadralki se bosta na olimpijskem prizorišču od nedelje do petka najprej borili za naslov svetovnih prvakinj, od 15. do 22. avgusta pa še na predolimpijski regati.

Tina Mrak in Veronika Macarol Foto: Robert Deaves
Tina Mrak in Veronika Macarol Foto: Robert Deaves

ENOSHIMA > "V načrtu imava sicer tri regate - svetovno prvenstvo, predolimpijsko regato in svetovni pokal. Plan je obsežen, tekme si sledijo ena za drugo, zato bova videli sproti, kako se bova počutili. Če bo utrujenost prevelika, bova zadnjo regato izpustili. Pa tudi če bodo rezultati na prvih dveh tekmah zadovoljivi, bova šli prej domov," je načrte razgrnila krmarka Tina Mrak, ki ima na Japonskem visoko zastavljene cilje.

"Za naju ima večjo težo svetovno prvenstvo in z Veroniko bova že prvi dan napadli stopničke. Tukaj bo nastopilo tudi več posadk, kajti na predolimpijski regati lahko nastopi le ena ali največ dve ekipi iz posamezne države. Vsekakor bo konkurenca na vseh regatah zelo močna in prisotne bodo le najboljše jadralke," je vzporednice med dogodki potegnila Tina Mrak, ki je bila pred tem z Veroniko Macarol na Japonskem že trikrat.

"V Enoshimi sva trenirali pretežno v jesenskem obdobju in nekaj dni junija letos. V času naših obiskov je prevladoval veter z obale, ki ni toliko značilen za poletne mesece," je dejala Mrakova, ki se te dni sooča s povsem drugačnimi razmerami. "Imamo odlične razmere za treninge. Veter piha z morja in se po poldnevu okrepi tudi do 18 vozlov. Drugače pa je tu zelo vroče in izjemno vlažno. Paziti morava, da popijeva dovolj tekočine in da se izogibava soncu," je iz Enoshime sporočila najboljša slovenska ekipa lanskega leta.

V konkurenci 39 ženskih dvosedov bosta naslov branili domačinki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka, v ožji krog favoritinj sodita še lanski dobitnici bronastega odličja in aktualni evropski podprvakinji Hannah Mills in Eilidh McIntyre iz Velike Britanije, prvi dami stare celine Camille Lecointre in Aloise Retornaz (FRA) ter vselej odlični Nizozemki Afrodite Zegers in Lobke Berkhout. Dekleta bodo premce jadrnic v šestih tekmovalnih dneh poravnala enajstkrat, najboljša deseterica pa še v odločilni (dvanajsti) regati za medalje.


Najbolj brano