Nuša Živec: “Želim, da bi Kras obiskalo in okusilo čim več ljudi”

Kraškim trtam in teranu od sobote zvečer kraljuje Nuša Živec. Ljubezen do Krasa, vinogradov in terana, ki ji jo je vlila njena družina, želi širiti tako po Sloveniji kot zunaj nje.

Tinkara Gulič (prva z leve) je v soboto  predala krono novi kraljici terana Nuši Živec v družbi  
predsednika društva kraških vinogradnikov Davida Štoka in prve kraljice terana Olge Milič, ki je ta 
naziv prejela leta 1979. Foto: Samanta Coraci
Tinkara Gulič (prva z leve) je v soboto predala krono novi kraljici terana Nuši Živec v družbi predsednika društva kraških vinogradnikov Davida Štoka in prve kraljice terana Olge Milič, ki je ta naziv prejela leta 1979. Foto: Samanta Coraci

PLISKOVICA > “Skozi leta odraščanja sem postopoma dojemala, koliko dela je potrebno vložiti, da se pridela dobro vino, zato se moramo Kraševci zavedati, da je naš teran res nekaj posebnega, saj je plod naše rodovitne rdeče zemlje in zgodba dolge tradicije,” je ob prevzemu krone povedala nova kraljica terana Nuša Živec.

Mlada Kraševka, ki je pred dobrim mesecem dni diplomirala iz predšolske vzgoje, pravi, da si bo prizadevala, da bo o teranu slišalo čim več ljudi, tako v Sloveniji kot v tujini. Predvsem pa želi razširjati vest o pravi vrednosti terana. “Vsi se moramo poučiti o kulturi pitja vina in o tem, da teran ni samo ena alkoholna pijača, saj je za njegovo pridelavo potrebno veliko truda in ljubezni,” je podarila.

Da lahko vinska kraljica uspešno promovira vinsko in kraško kulturo, mora imeti kar nekaj znanja. “Poznati mora vinogradništvo in vinarstvo, teran, pravilnik o zaščiti terana in kako se teran predstavlja. Prav tako mora poznati kulinarično in turistično ponudbo celotnega Krasa,” je pojasnil David Štok, predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, ki bdi nad imenovanjem kraljice terana.

Krono ji je predala dosedanja kraljica Tinkara Gulič, ki pravi, da ji je bila ta vloga pisana na kožo, saj je že od začetka vedela, da želi narediti nekaj za Kras. “Mislim, da sem teran predstavila v najlepši luči, kar se da, saj sem na Kras privabila veliko ljudi, da so se prepričali o vrednosti terana. V naše vinske kleti sem pripeljala tudi hrvaške vlogerje in jim razložila, zakaj je teran doma samo na Krasu,” je strnila dveletno poslanstvo. Po predaji krone naslednic bo več svojega časa posvetila študiju, saj, kot pravi, je bilo potrebno veliko načrtovanja, da je lahko uskladila vse obveznosti.


Najbolj brano