Volkovi - zmeda in velika strokovna luknja

Minister za okolje Simon Zajc je včeraj obiskal tradicionalni območji volka - Bloke in Kočevsko. Na obeh so letos soočeni s povečanimi škodami na drobnici in ostali živini. Najprej pa se je minister ustavil v Novakih, kjer na območju do Sorice volkov, razen v mimohodu, vsaj dve stoletji ni bilo. Minister v javni izjavi - razen priprave novega odloka o odvzemu velikih zveri - ni obljubil ničesar.

Minister Simon Zajc kmetom v kratki javni izjavi po obisku 
Novakov  ni mogel obljubiti učinkovitega spopada z volkovi na 
zanje neznačilnem območju. Foto: Saša Dragoš
Minister Simon Zajc kmetom v kratki javni izjavi po obisku Novakov ni mogel obljubiti učinkovitega spopada z volkovi na zanje neznačilnem območju. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Minister Simon Zajc si je včeraj zarana ogledal kmetije, ki so v Novakih v zadnjih tednih utrpele volčje pokole drobnice, konj in govedi. Potem pa se je za zaprtimi vrati sestal z vodstvi občin Železniki, Gorenja vas-Poljane in Cerkno ter s tamkajšnjimi pobudniki za odstranitev volkov z njihovega območja. Na njem se vsaj 200 let, z izjemo mimohodov, z volkovi niso srečevali. Minister je na kratko orisal problematiko volkov, obljubil pripravo novega odloka o odvzemu velikih zveri in se, skrbno varovan, umaknil.

Brez odstrela razmnožitev in selitev zveri

“Volk je teritorialna zver. Ker se odlok že dve leti ne izvaja, se je razmnožil in zasedel nov teritorij. Zato smo razširili monitoring volkov in spremljanje njihovega obnašanja. V ministrstvu pripravljamo nov odlok z določitvijo za naš prostor primernega števila volkov s ciljem, da se ga bomo držali in omogočili sobivanje kmetov in zveri,” je povedal minister Simon Zajc.

88

volkov naj bi bilo v Sloveniji

Dotlej bodo kmetom na voljo povračila škod, subvencije za vzpostavitev učinkovitega varovanja živine in za prevoze otrok v šole. Območje med Novaki in Sorico ima tudi že izdano odločbo za odstrel enega volka, na katero ni pripomb. Preostalo tradicionalno območje volkov pa ima odločbo za odstrel enajstih volkov.

Na vprašanje, ali bo novi odlok pripravljen tako, da zaradi pritožb društev, ki varujejo zveri, ne bo padel, je Zajc zagotovil, da sledijo pripombam sodišča.

Na dvakrat ponovljeno vprašanje, koliko volkov je v Sloveniji in ali kot minister zaupa slovenskim strokovnjakom, je povedal, da naj bi bilo v Sloveniji 88 volkov. “Strokovnjakom zaupam! Komu pa naj?” je bil odločen.

Kmetje strokovnjakom ne zaupajo

Kmetje so ministru jasno povedali, da na območju med Novaki in Sorico vse od cesarice Marije Terezije, ki je z nagradami za odstrel volka kmete rešila težav, z volkovi niso imeli opraviti. Izjemo so pomenili volčji mimohodi, v katerih so dva volka v minulih 70 letih tudi uplenili. Zato svojega kmetijskega in turističnega območja ne želijo prepustiti zveri. Povedali so, da niti na zaprtem srečanju z ministrom niso slišali konkretnih zagotovil za ukrepanje.

“Če nič drugega, smo veseli, ker se nas minister Zajc ne izogiba in je prišel med nas. No, povedal je, da so težava evropski predpisi in da upa na pomoč Finske, ki se srečuje s podobnimi problemi,” je povedal Marko Gasser. Prav on je letos izgubil večino, več kot sto glav drobnice, s katero je pred leti oživil opuščeno, najvišjo slovensko vas Zgornje Danje na Sorici. Skupaj s preostalima vodilnima članoma civilne pobude za odstranitev nevarnih zveri Ivanom Mavrijem in Boštjanom Čemažarjem, je dal jasno vedeti, da slovenskim strokovnjakom ne zaupajo. “Od minule nedelje, ko smo doživeli sočasna napada na živino, vemo, da imamo dva volčja tropa. Pred tem je bil na Jelovici leta 2016 zaznan le volčji samec. Ta je povzročal škodo, ki pa je s posledicami letošnjih napadov neprimerljiva. Sumimo, da je bila volčja samica na naše območje umetno pripeljana in da dva tropa izhajata od tod. Ker ne zaupamo strokovnjakom na biotehniški fakulteti, niti nikomur, ki se opira na njihove izsledke, bomo opravili neodvisno gensko analizo,” so bili soglasni vsi trije.

Gasser je po uvodnih napadih volka svojo drobnico bolje zavaroval s predpisano zaščito. “Nič ni pomagalo. Deset metrov stran od vzgojenega psa čuvaja so volkovi napadli drobnico,” je Gasser povedal, da učinkovite zaščite pred volkovi ni.

Minister Zajc na to, niti na vprašanja, kaj poreče na nenavadno obnašanje volkov, ki se ne bojijo ljudi, ni rekel nič. Niti ni posumil, da je v strokovnih ocenah velika luknja. Če naj bi v Sloveniji res imeli 88 volkov, potem jih imajo na nevolčjem območju med Sorico in Novaki več kot 15 odstotkov. Namreč poleg dveh volčjih tropov še dva zablodela volkova, morda divja psa, ki se brez strahu gibljeta med ljudmi. “Pozimi sta prečkala celo polno smučišče na SC Cerkno. Jaz sedaj na njem v velikem strahu, s stalnim nadzorom, pasem živino. Kaj takega v Novakih resnično ne pomnimo,” je dodal ljubiteljski zgodovinar, pisec knjige o Novakih Zdravko Čemažar.


Najbolj brano