Vrnitev odpisanih za evropske sanje

Mariborske nogometaše le še korak loči od evropske jeseni. Če bodo v tretjem predkrogu lige prvakov izločili Rosenborg, potem si bodo že pred sklepnim kvalifikacijskim dvobojem zagotovili vsaj igranje v skupinskem delu evropske lige.

Mitja Viler (desno) je  tudi v Stockholmu prispeval pomemben 
delež k mariborskemu uspehu.  Foto: Profimedia
Mitja Viler (desno) je tudi v Stockholmu prispeval pomemben delež k mariborskemu uspehu.  Foto: Profimedia

NOVA GORICA > Prvo soočenje z norveškimi prvaki, ki so preskočili beloruski Bate Borisov, bo že v sredo v Ljudskem vrtu. Mariborski privrženci se nadejajo, da bo šlo tudi v tretje rado oziroma, da bodo ukanili še enega tekmeca s severa, potem ko so opravili že z islandskimi in švedskimi vikingi. V najslabšem primeru pa jih čaka še en izločilni obračun za uvrstitev v evropsko ligo (EL).

Kakorkoli, še nikdar poraz ni bil slajši kot sredin v Stockholmu. AIK je v podaljških zmagal s 3:2, a zaradi golov v gosteh so se napredovanja razveselili slovenski prvaki, ki so prvo tekmo dobili z 2:1. Zanimivo je, da sta bila strelska junaka v švedski prestolnici praktično odpisana nogometaša Olimpije in Gorice. Mariborčane je po zgodnjem zadetku AIK v igro na začetku drugega polčasa z izenačujočim golom vrnil Andrej Kotnik. Koprčan se je sredi pretekle neposrečene sezone razšel z Novogoričani, Mariborčani pa so brez odškodnine dobili nogometaša nespornega tehničnega znanja.

1,3

milijona evrov so že zaslužili mariborski nogometaši v tem evropskem poletju

Na prvi tekmi so po izgubljeni žogi Kotnika na sredini igrišča Švedi v Ljudskem vrtu dosegli zadetek. Kazalo je, da bo zlata vreden, saj je AIK tri minute pred iztekom drugega podaljška povratnega dvoboja vodil s 3:1, potem pa je na sceno z odrešilnim drugim mariborskim golom stopil Alexandru Cretu. Romun, ki ima na sredini igrišča v prvi vrsti vlogo obrambne varovalke, je lahko s svojo višino nevaren tudi v napadalnih izletih na nasprotnikovo polovico. Pri Olimpiji je bil na stranskem tiru, potem pa ga je pod svoje okrilje vzel Maribor. Zdelo se je, da je hotel športni direktor vijoličastih Zlatko Zahović s tem v prvi vrsti ponagajati večnemu tekmecu. Naposled se je izkazalo, da sta se mu prihoda obeh odpadnikov že do konca julija bogato obrestovala.

Maribor bo s prebojem v 3. predkrog lige prvakov (LP) iz Uefinega “solidarnostnega sklada” prejel 1,3 milijona evrov, glavne nagrade pa še čakajo. Če bi se denimo Mariborčani četrtič v svoji klubski zgodovini uvrstili v sanjsko LP, za kar bi morali preskočiti še dve oviri, bi klubski proračun odebelili za najmanj 15,25 milijona evrov. Uvrstitev v skupinski del EL pa prinaša skoraj tri milijone evrov. Omenjenima zneskoma velja prišteti denar iz marketinškega bazena in morebitne osvojene točke v skupinskem delu katerega od evropskih tekmovanj.

Mariborčani v zadnjem desetletju vsekakor poznajo pot do evropskega uspeha. Eden od zaščitnih znakov pri vijoličastih pohodih po stari celini je Mitja Viler. Koprčan je predlani proti izraelskemu Hapoelu dosegel odločilni zadetek za uvrstitev Mariborčanov v LP, v sredo pa je v izdihljajih tekme v Stockholmu prispeval podajo za Cretujev gol in nadaljevanje poletnih sanj v Evropi.

V tretji predkrog LP sta se prebila še dva kluba iz nekdanje države, v primerjavi s Crveno zvezdo in Dinamom pa je bil v Jugoslaviji Maribor nogometni palček. Zagrebčani s Petrom Stojanovićem se bodo pomerili s Ferencvarošem Mihe Blažiča. Beograjčane pa čaka soočenje s Köbenhavnom, kjer je pred poldrugim desetletjem odmevala novogoriška petarda.


Najbolj brano