Od novega direktorja bi radi veliko posluha za lipicance

Bo vnovična menjava direktorja v Holdingu Kobilarna Lipica (v zadnjih 23 letih, odkar je javni zavod, se jih je zvrstilo kar enajst) doprinesla k boljšemu razvoju Lipice, ki je odgovorna za ohranitev lipicancev kot nacionalne vrednote? Kam pravzaprav država s svojimi nenehnimi spremembami zakonodaje in načina upravljanja pelje Lipico, smo vprašali lokalno skupnost in stroko.

Država v  Lipici na dve leti menja direktorja, pa tudi način 
upravljanja, kar po mnenju strokovnjakov zavira njen razvoj. Foto: Leo Caharija
Država v Lipici na dve leti menja direktorja, pa tudi način upravljanja, kar po mnenju strokovnjakov zavira njen razvoj. Foto: Leo Caharija

LIPICA > V sredo so nadzorniki izbrali novega direktorja (od leta 1996, ko je postala Kobilarna Lipica javni zavod v državni lasti, se jih je zvrstilo kar enajst), ki bo v začetku septembra prevzel vajeti v Holdingu Kobilarni Lipica. To je Celjan Matej Oset, v Pivovarni Laško Union zaposlen kot direktor oskrbne verige. Nasledil bo Lorelo Dobrinja, ki je Lipico kot vršilka dolžnosti vodila tri leta.

Kdo bo vodil turizem in kdo skrbel za konje?

Glasovanje v nadzornem svetu naj bi šlo tesno v njegovo korist, pravijo neuradni viri, saj naj bi lokalna skupnost - občina in zaposleni (torej polovica članov sveta) podpirali Dobrinjo, gospodarsko ministrstvo, ki bdi nad Lipico, pa Oseta. Zadnji hip naj bi se tehtnica nagnila na njegovo stran.

11

direktorjev se je v Lipici zvrstilo v 23 letih

Kmalu bodo v Lipici celo trije direktorji, saj je država tam (spet) spremenila način upravljanja. Poleg glavnega še dva za hčerinski družbi Kobilarno Lipica in kmalu ustanovljeno Lipico turizem. Dobrinjo njeni podporniki sedaj spodbujajo (vsaj) k vodenju turističnega dela, za konje, ki so aduti v Lipici, pa naj bi ministrstvo še iskalo novega strokovnjaka.

Ker je “državna” Lipica na Sežanskem, minister enega od članov sveta imenuje na predlog sežanske občine, ki je tako, vsaj za silo, vpeta v odločanje in sodelovanje. Tudi z novim direktorjem se slednjega zelo nadeja, saj je večina Kraševcev prepričana, da bi morala biti Lipica v njihovi domeni. Z občine o zadnjem izboru direktorja komentirajo: “Žal ugotavljamo, da med prijavljenimi kandidati ni bil nihče iz naše občine. Verjamemo, da bomo z novim direktorjem uspešno sodelovali, kot smo z Lorelo Dobrinja.”

V zvezi s pogostim menjavanjem direktorjev v Kobilarni Lipica pa so kritični: “V Kobilarni Lipica se je menjalo že preveč direktorjev, s čimer se ne ustvarja kontinuitete vodenja in stabilnosti poslovanja, bolj stagnacija, zato bi bilo smiselno za direktorico podpreti dosedanjo - Lorelo Dobrinja. Pozitivno pa je to, da gospa Dobrinja ostaja v Lipici.”

O glavnih dejavnostih v Lipici - konjeništvu in konjereji, ki sta zadnja tri leta z nastopom francoskega glavnega trenerja Benjamina Aillauda in novega strokovnega vodjo Klemna Turka doživela precejšnje spremembe, zato pa tudi težave, in o tem, kaj zunanji trenerji pričakujejo od novega direktorja Oseta, favorita gospodarskega ministrstva, pa mednarodni trener Iztok Humar razmišlja: “Prijetno sem presenečen in zadovoljen, da je gospodarsko ministrstvo spoznalo, da so v Lipici korenite spremembe res nujne.” Poudarja, da zato, ker tako, kot je šlo pod Aillaudom in Turkom, ne gre več. “Zunanji trenerji si prizadevamo lipicancem povrniti blišč, ki jim pristoji.”

Menjave in državno upravljanje v Lipici škodujejo turizmu

Sicer dosedanjemu lipiškemu vodstvu priznavajo določene pozitivne spremembe na področju turizma, vendar je delo s konji le domena strokov, izpostavlja Humar: “V Sloveniji imamo dovolj sposobnih lipiških trenerjev in dovolj znanja, da lahko vsemu svetu pokažemo visoko vrednost lipiške jahalne šole, ki si jo želimo ustanoviti. Saj konjeništvo in konjereja v Lipici sodita v sam svetovni vrh klasične šole in dela s konji. Zato so naša pričakovanja, da bo novi direktor izbral ustreznega strokovnega vodjo, ki bo pripravljen sodelovati z jahalno šolo.”

Kako pa dogajanje v Lipici komentira Marjan Batagelj, predsednik uprave družbe Postojnska jama? “Dogajanja v Lipici že dolgo ne spremljam več, ker je strategija odvisna od vsakokratne politike, ne pa od dolgoročne strategije, kako razvijati tako pomembno destinacijo. Država je spet zamenjala direktorja, menjuje tudi resorna ministrstva, pa organizacijske oblike, strokovnjake in še kaj. Lipica bo uspešna le toliko, kolikor bo prisesana na državne jasli. Zato so ekonomski vidik, uspešnost, kvalitetna storitev in zadovoljstvo gostov, tako menim, sekundarnega pomena. To je z vidika stroke slabo.”


Komentar novinarja

Lea Kalc Furlanič

Uspešnost Lipice pod “kiklo” države

Največji problem Lipice kot turistične destinacije je ta, da gre njen razvoj skrajno počasi in da država nima vizije zanjo, saj gre pri Lipici prevečkrat za vprašanje vsakokratne politike. Upravljanje prehaja z enega ministrstva na drugega, enkrat je gospodarska družba, potem javni zavod, potem klon obojega, država je spet zamenjala direktorja. Kdo bi te igre razumel, se sprašuje javnost. Lipica bo uspešna le toliko, kolikor bo prisesana na državne jasli, so prepričani tisti, ki se spoznajo ...

Preberi več

Najbolj brano