Kdo bo vodil koprsko okrožno sodišče

Sodni svet je pred dvema tednoma v uradnem listu objavil javni poziv sodnikom, naj vložijo kandidature za mesto predsednika koprskega okrožnega sodišča. Od spomladi leta 2013 ga vodi višja sodnica Darja Srabotič, ki je bila najprej začasna predsednica, mandat se ji bo končal v začetku prihodnjega leta.

Sodni svet še dobra dva tedna pričakuje  kandidature za mesto 
predsednika koprskega okrožnega sodišča.  Foto: Luka Carlevaris
Sodni svet še dobra dva tedna pričakuje kandidature za mesto predsednika koprskega okrožnega sodišča.  Foto: Luka Carlevaris

KOPER > V pozivu, objavljenem sredi julija, sodni svet išče kandidate tako za podpredsednika višjega sodišča v Mariboru kot za predsednika okrožnega sodišča v Kopru. Poleg življenjepisa z opisom svoje strokovne dejavnosti morajo sodniki, ki se bodo potegovali za mesto predsednika koprskega okrožnega sodišča, pripraviti tudi šestletni strateški program dela. Prijave morajo na sodni svet poslati v 30-ih dneh od objave v uradnem listu.

Predsednica koprskega okrožnega sodišča, višja sodnica Darja Srabotič, nam je po objavi poziva na vprašanje, ali bo ponovno kandidirala za to mesto, odgovorila, da je še prezgodaj za odgovor na to vprašanje. “Razpis je bil komaj objavljen v uradnem listu in je treba počakati vsaj 30 dni, da preteče rok za prijavo,” nam je takrat odgovorila.

Kakšen je postopek?

Pred imenovanjem sodni svet opravi razgovore s kandidati, pred tem pisni mnenji o kandidatih pripravita predsednik vrhovnega sodišča in predsednik neposrednega višjega sodišča, po razgovoru s kandidati pa pisno mnenje svetu pošlje še pravosodni minister, ki je po zakonu o sodiščih lahko navzoč na razgovorih.

Vajeti koprskega okrožnega sodišča je prevzela maja leta 2013, sprva kot začasna predsednica. Takrat je po štirih letih in pol odstopil dotedanji predsednik sodišča Vitomir Bohinec. Sodni svet je Srabotičevo imenoval za predsednico januarja leta 2014, bila je edina, ki se je prijavila na poziv sodnega sveta.

Ko je prevzela vodenje sodišča, so bile razmere zelo nezavidljive. Po statističnih podatkih vrhovnega sodišča je bilo koprsko okrožno sodišče takrat ocenjeno kot najslabše okrožno sodišče v državi, smo pisali pred šestimi leti. Srabotičeva je takrat velike težave videla predvsem v slabi organizaciji dela in kadrovski podhranjenosti, tako sodnikov kot sodniškega osebja. Razmere so se v zadnjih letih precej izboljšale in spremenile tudi v organizacijskem smislu na ravni sodnega okrožja.


Najbolj brano