Gaja Mavri jeseni odhaja v Nemčijo

Namiznoteniška igralka Mahle Letrike iz Vrtojbe, Novogoričanka Gaja Mavri, je letos le občasno pomagala klubu. Uspešno je namreč zaključila prvo leto študija teoretične fizike na univerzi v Nottinghamu, v novi sezoni pa bo igrala za nemški Hofstetten.

Gaja Mavri Foto: Igor Mušič
Gaja Mavri Foto: Igor Mušič

VRTOJBA > Gaja Mavri je bila še v lanski sezoni prva igralka namiznoteniškega kluba iz Vrtojbe, po tem pa se je po razmisleku, kje in kako nadaljevati šolanje na univerzitetni ravni, odločila izziv poiskati v tujini.

Zakaj ste za selitev na tuje izbrali prav angleški Nottingham?

Uspešna na univerzitetnem EP

Gaja Mavri je konec julija za univerzo Nottingham nastopila na devetem univerzitetnem evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v italijanskem Camerinu. V ekipnem delu tekmovanja so Angležinje v konkurenci 15 ekip zasedle drugo mesto. Prvak je postal ruski Kazan. Posamično se je Gaja Mavri prebila do četrtfinala.

“Vedno sem si želela študirati v tujini, ker se mi zdi to zelo koristna izkušnja, med katero vidiš drugačen svet in se dobro naučiš angleško. Iskala sem kraj, kjer se bo mogoče hkrati dobro šolati na zame primernem dodiplomskem programu v angleščini in hkrati kakovostno trenirati namizni tenis. Kot najugodnejša se je pokazala univerza v Nottinghamu, kjer je tudi angleški nacionalni vadbeni center za namizni tenis. Univerza ima dobro tekmovalno ekipo, ob že dodeljeni naši Zoisovi pa sem dobila še tamkajšnjo, resda majhno, a vendarle športno štipendijo.”

Kako poteka združevanje študija in namiznega tenisa v Nottinghamu?

“Precej gladko. Od študentskega doma do dvorane nacionalnega namiznoteniškega centra sem imela minuto hoda. Blizu so tudi predavalnice in knjižnica. Univerzitetne igralke v času univerzitetnih tekem, ki so običajno ob sredah, nismo imele študijskih obveznosti. Trenira in igra se v glavnem od ponedeljka do petka. Med vikendi lahko vadiš individualno, med izpitnim obdobjem pa ni treningov. Zame je bila velika pridobitev, da sem v namiznoteniškem centru lahko trenirala z zelo različnimi in tudi precej boljšimi dekleti in fanti.”

Koliko je bilo prilagoditvenih težav?

“Približno dva meseca sem potrebovala, da sem osvojila angleški naglas in tekoče spremljanje strokovnega govora, po tem pa mi je vse steklo. Celotno okolje je zelo delovno in te spodbuja. Vikendi so namenjeni študiju. Celo domačini, ki stanujejo uro vožnje od doma, družine ne obiščejo tudi po tri mesece. Sem zadovoljna in odločena, da dodiplomski študij v Nottinghamu končam.”

Boste še lahko pomagali svojemu klubu v Vrtojbi?

“Žal ne. Že letos sem to lahko storila le med decembrskimi in velikonočnimi počitnicami. Je predaleč, pa tudi močnejši igralski izziv sem našla. V novi sezoni bom igrala za nemškega tretjeligaša Hofstetten. To tekmovanje je močnejše kot slovensko, potovanja pa so krajša, saj gre za klub s sedežem blizu velikega letališča v Frankfurtu.”

Kot kadetinja in mladinka ste bili v slovenskem vrhu. Kako pa bo s prebojem v članskega?

“Bomo videli, kako bom napredovala v Nemčiji in kako mi bo šel študij. Če bodo izkušnje na obeh področjih pozitivne, bom po diplomi poskusila s profesionalnim pristopom nekaj narediti tudi v članski konkurenci. Prednost ima izobrazba za kasnejše življenje in delo. Za kakovosten namizni tenis bo še čas.”


Najbolj brano