Težave labodje družine

Precej pozornosti in zvedavih pogledov je bila deležna labodja družina, ki se je pred kakšnim mesecem naselila na obrobju Kopra ob Badaševici. V zadnjih tednih pa ima vse več težav, saj jo nekateri mimoidoči preganjajo, nekdo pa je labodjo samico tudi poškodoval.

Labodjo samico je nekdo poškodoval po glavi. Foto: Jasmina Čuturič
Labodjo samico je nekdo poškodoval po glavi. Foto: Jasmina Čuturič

KOPER > “Ta družinica vsakodnevno doživlja travme in ima nemogoče razmere za življenje, saj jih preganjajo kanuisti in kajakaši. Večkrat sem jih tudi sama videla, kako vozijo s čolni za njimi in se smejijo, ko vidijo, kako jih plašijo in kako bežijo,” je sporočila naša bralka (ime hranimo v uredništvu).

V Kajak kanu klubu Žusterna, ki strugo Badaševice od izliva do Šalare že vrsto let uporablja za treninge, pravijo, da je prst usmerila v napačno smer. “Naše kajakašice in kajakaši delujejo in živijo v sožitju z naravo. Še nikoli se ni zgodilo, da bi poškodovali kakšno žival, ki jo med treningi srečujejo v Badaševici. Labode pogosto srečujemo na slovenskih jezerih, naše izkušnje pa so, da so te ptice napadalne,” odgovarja na očitke Zdenka Ponomarenko, predsednica KKK Žusterna. Omenjena bralka je o težavah pisala na različne naslove, saj je minulo soboto labodjo samico nekdo poškodoval po glavi, zahtevala je tudi prepoved veslanja po Badaševici. Medtem je labodjemu paru ostal samo še en mladič, saj je prvi poginil, drugi pa izginil neznano kam. Ena od možnosti bi sicer lahko bila, da bi labode preselili v habitat Škocjanskega zatoka.


Najbolj brano