Kaj je Racman na Primorskem poskušal, kaj mu je uspelo in kje se je dokončno spotaknil

Če bi imel malo več sreče, bi bil Sergej Racman, poslovnež, ki je po Sloveniji in tujini spretno hodil po robu zakona in se nazadnje usodno spotaknil na Ajševici, danes lastnik igralnega salona na Vrtojbi, hotela in smučišča na Cerknem in lepega dela novogoriške Komunale. Za Racmana je bila severna Primorska poslovno očitno nadvse zanimiva.

Sergej Racman Foto: Leo Caharija
Sergej Racman Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pozornost primorske javnosti je Sergej Racman prvič pritegnil leta 2011. Takrat je odjeknila novica, da namerava s svojo družbo Aleia Iacta zaprositi za koncesijo na območju MMP Vrtojba. V zrak je seveda takoj skočil novogoriški igralničar Hit. Takratni direktor Drago Podobnik je bil plat zvona, češ da konkurenca na zanimivem območju tik ob meji ogroža uspeh družbe in delovna mesta. Začela se je dolga polemika, v kateri je Racmanova družba nekajkrat zaprosila za koncesijo in vsakič pogorela. Vmes se je zgodba gibala med komedijo in kriminalko s podtikanji in prepričevanji, manipulacijami in pritiski, izjavami občinskih svetnikov, da se čutijo ogroženi, in celo lažno podkupnino na računu župana Milana Turka.

Poslovna priložnost ali kaj drugega?

Tako imenovana “Hitova linija”, ki je imela močno podporo še enega pomembnega igralca na tržišču, igralniško družbo Fortuna, je zdržala Racmanove napade in igralniška trdnjava Vrtojba je ostala neosvojena. Česar ni mogoče reči za srca nekaterih svetnikov. Racman je v svojih predstavitvah in nagovorih znal biti precej očarljiv. Ob prihodu na dvorišče dvorca Coronini v Šempetru je obljubljal ambiciozni projekt. Poleg igralnega salona, je napovedoval, naj bi zgradili še hotel, kinodvorane, bowling, kongresni center ... Ni čudno, da je Racman iz lokalnih politikov izvabil izjave, kot so: “Škoda se mi zdi zavreči priložnost za občino.” “Nov kapital pomeni veliko dobrega.” “Vsak projekt, ki prinaša nova delovna mesta, podpiram.” In tako naprej. Avtorjev izjav ne navajamo namenoma, iz korektnosti.

Ob obsežni obtožnici, na kateri je Racmanovo ime na prvem mestu, ugotovitev, da je bila severna Primorska zanj “poslovno zanimiva”, dobiva nekoliko zlovešč prizvok.

Tisto, kar so šempetrski svetniki imenovali “priložnost”, “kapital” in “projekt”, bi namreč kdo drugi imenoval “zloraba”, “pranje denarja” in “bordel”. Medtem ko so Racman in pomočniki z aktovko in kravato po občinskih dvoranah razlagali o svojem “nakupovalno zabaviščnem centru”, je zelo tiho na Ajševici v režiji njegovega poslovnega kroga nastajalo nekaj povsem drugega.

Od Marine do Marine 2

Že leta 2012 so se poslovneži okrog Racmana, ki so bili takrat že lastniki Paquita, začeli pogajati o najemu stavbe propadlega casinoja Jolly na Ajševici. Tudi tam se je sprva zdelo, da nameravajo urediti igralni salon. A se je kmalu izkazalo, da je njihova ponudba daleč od igralnih avtomatov. Marina Sauna Club, ki svoje resnične dejavnosti sicer zaradi zakonov ni smel odkrito oglaševati, a je tudi ni pretirano skrbno skrival, je odprl vrata leta 2014. In uspešno posloval vse do letošnje policijske racije.

Vrtojba pa Racmanovim vseeno ni dala miru. V letu 2017 so pridobili dodatna zemljišča na območju Vrtojbe in skušali tja preseliti koncesijo svojega igralnega salona Paquito. Ponovno z bleščečimi obljubami o tem, da bodo gradili “hotel s 60 sobami, poleg igralnice, restavracije in kozmetičnega ter frizerskega salona, pa tam vidijo še picerijo in špageterijo ter lepotne in spa programe, wellnes in kongresno dvorano.” Ponovno jim po številnih kolobocijah ni uspelo.

V preiskavi zadeve Marina se je, po neuradnih podatkih, izkazalo, da jim tudi nikoli ne bi. Vsaj ne s špageterijo. Racman in njegova poslovna partnerja ter zdaj soobtožena Jože Kojc in Dejan Šurbek naj bi v medosebni komunikaciji Paquitov načrt v Vrtojbi vedno imenovala zgolj in samo “Marina 2”.

Cerkljanski ovinek

Nikoli ni bilo povsem jasno, kaj bi Racman počel s hotelom v Cerknem. Lokacija se, vsaj na prvi pogled, za Marino 3 ne zdi ravno primerna. Je sicer idilična, a nekoliko odročna.

V zgodbo je Racman ravno z družbo Alea Iacta vstopil konec leta 2017, ko je bila bitka za prevlado nad cerkljanskim turizmom med Postojnsko jamo in Civilno iniciativo že v polnem zamahu. Racman je trdil, da ga bolj kot turizem zanima industrijski del lastniškega paketa, ki ga je obvladoval holding. Kljub temu, da se je na parkiriščni skupščini okronal za direktorja holdinga, je izgubil sodno bitko z Marjanom Batageljem in odšel s sklonjeno glavo.

Komunala ostaja v zraku

Še težje razumljivo kot njegov izlet v Cerkno je Racmanovo zanimanje za Komunalo Nova Gorica. Delež Salonita Anhovo v novogoriškem komunalnem podjetju je bil dolgo naprodaj. Uradni kupec je nazadnje postala družba R.P., povezana z Racmanovim dolgoletnim poslovnim partnerjem in posrednikom Davorinom Vidmarjem, ki je, mimogrede, lastniku Koloseja tudi odpiral občinska ter druga vrata na Primorskem.

Racmanovo ime se na dokumentih ni pojavilo, a svoje vloge v poslu ni zanikal. Pojavil se je tudi na skupščini Komunale. Kot so takrat povedali opravljivi jeziki, v limuzini z albanskimi registrskimi tablicami. Predstavnik lastnika Davorin Vidmar se je včeraj sicer odzval na klic PN, a je na vprašanje, kaj namerava v Komunali, na hitro odvrnil, da je v tujini in bo na razpolago za vprašanja šele septembra, po skupščini komunalne družbe, ki je napovedana 20. v mesecu.

Kaj natanko je Racman hotel doseči z nakupom poslovnega deleža v komunalnem podjetju, bo morda ostalo skrivnost še dolgo ali za vedno. Je pa res, da ob obsežni obtožnici, na kateri je Racmanovo ime na prvem mestu, ugotovitev, da je bila severna Primorska zanj “poslovno zanimiva”, dobiva nekoliko zlovešč prizvok.


Komentar novinarja

Vesna Humar

Več sreče kot pameti

Po pravici povedano: občinski svetniki niso mogli vedeti, s kom imajo opravka, ko je v sobo prikorakal Sergej Racman. Človek je vendar imel svileno kravato, aktovko in predstavitveni video, opremljen z všečno, a diskretno pop glasbo. Povsem nekaj drugega bi bilo, če bi se pripeljal z osemmetrsko limuzino, v kateri bi nabijal rap, oblečen v dolg bel krznen plašč in ovešen z zlatimi verižicami z diamantnimi dolarskimi znaki. V tem primeru bi še najbolj naiven politiki rekel: to je navaden zvodnik....

Preberi več

Najbolj brano