Spominska knjiga o vasi in Rodičanih

Turistično društvo Rodik praznuje letos okroglih 30 let delovanja. Jubilej so ob letošnjem rodiškem opasilu obeležili z zbornikom o delovanju društva, ki je obenem tudi kronika številnih vaških dogodkov.

Ob predstavitvi zbornika Turističnega društva Rodik so njegovi 
akterji obudili spomin na tri desetletja delovanja. Foto: Samanta Coraci
Ob predstavitvi zbornika Turističnega društva Rodik so njegovi akterji obudili spomin na tri desetletja delovanja. Foto: Samanta Coraci

RODIK > Turistično društvo Rodik že 30 let skrbno pripravlja in neguje številne dogodke in praznike v Rodiku. O tem, kako je nastalo leta 1989 in naredilo prve korake, je v zborniku obudil spomin njegov prvi predsednik Vitomir Počkaj, o bogatem društvenem delovanju v naslednjih letih pa poleg njega še njegov naslednik Iztok Race in zdajšnja predsednica Irena Cek Babič. “Zbornik smo izdali, ker v vasi do sedaj še ni bilo zbranega dokumentarnega gradiva, ki bi s fotografijami in s članki iz časopisov predstavil, kaj se je v veh teh letih dogajalo. Ljudje se spomnimo zadnjih nekaj let, kaj je bilo 30 let nazaj, pa manj, saj je že kar dolga doba,” je povedala predsednica društva. Zbornik prinaša imena vseh članov društva, pa tudi nagovor trenutne županje občine Hrpelje-Kozina Saše Likavec Svetelšek in nekdanjega predsednika skupščine občine Sežana Ivana Vodopivca, ki je spomnil na pomen ustanovitve društva pred tremi desetletji.

Cek Babičeva poudarja, da čeprav so knjigi dali naslov Zbornik turističnega društva, gre pravzaprav za spominsko knjigo vasi in njenih vaščanov ter dogajanja v vasi.

“Začelo se je s kostanjevim praznikom, ki je bil sprva namenjen samo vaščanom, danes pa vas ob prazniku obišče več tisoč ljudi, pravi podpredsednica društva Valerija Pučko. V vasi je včasih delovala tudi gledališka skupina, ki so jo v zadnjih letih ponovno obudili in deluje pod okriljem društva. “Pustovanje je pri nas nekaj posebnega, saj pobiramo po hišah en teden pred pustno soboto. V društvu organiziramo tudi kino na prostem, novoletne koncerte, za otroke pripeljemo v vas dedka Mraza, praznujemo dan žena, na spominski dan organiziramo pohod na Artviže, v domeni mladih pa je kresovanje za prvi maj,” našteva Pučkova. Društvo je prispevalo tudi pri olepšavi vasi in bližnje okolice, urejanju gozdnih poti, tekaško-sprehajalne steze in številnih klopi ... “V društvu delamo z veseljem, ker radi vidimo, da se v vasi nekaj dogaja, naš cilj pa je predvsem, da se ljudje družijo in sprostijo,” poudari podpredsednica društva.

To izpostavlja tudi predsednik Krajevne skupnosti Rodik Gregor Mihelj: “Društvo je za vas velikega pomena, saj so osrednji akterji pri izpeljavi in organiziranju prireditev. Njegova glavna vrednost pa je, da združuje ljudi.”

Krajevna skupnost in društvo odlično sodelujeta vsa leta. “Če ne bi bilo društva, se ne bi dalo dosti narediti,” še pravi Mihelj.


Najbolj brano