Neobremenjeno v Slovenijo

Možnih odgovorov na vprašanje, zakaj se maturanti slovenskih srednjih šol v Italiji vse pogosteje odločajo za študij na fakultetah v Sloveniji, je veliko.

Gotovo ni zanemarljiv razlog denar. V Sloveniji je, kot eni redkih držav na svetu, študij brezplačen. Življenjski stroški so pri nas, celo v glavnem mestu, precej nižji kot v Italiji, poleg tega pa zamejski študentje za študij v Sloveniji dobijo štipendije in so kot vsi študentje upravičeni do vrste ugodnosti, med bolj pomembne sodijo študentski boni.

Študente iz tujine privlači predvsem urejenost študija v Sloveniji in svoboda, ki jo ponuja študij v nekoliko bolj oddaljenih krajih.

Najbrž so za večje zanimanje zahvaljujoč Evropski uniji krive tudi nižje birokratske ovire, pa tudi dejstvo, da je študij v tujini zdaj lažje dosegljiv kot kdaj koli prej zaradi enotnega bolonjskega sistema.

S povečanim zanimanjem so povezani tudi nekateri nekoliko bolj narodnostno obarvani razlogi. Mogoče se pa mladi predstavniki slovenske manjšine boljše počutijo na slovenskih fakultetah zaradi bližine, ki jo čutijo z matično domovino?

To bi bila logična interpretacija starejše generacije. Čeprav je odločitev vsakega posameznika najbrž skupek številnih dejavnikov, pa se ob pogovorih z mladimi izkaže, da so si študij v Sloveniji izbrali zaradi enakih razlogov kot to počnejo njihovi vrstniki na drugi strani meje.

Privlači jih predvsem urejenost študija v Sloveniji in svoboda, ki jo ponuja študij v nekoliko bolj oddaljenih krajih. Ljubljana je tako od Trsta oziroma Gorice ravno prav oddaljena, da ima študent občutek samostojnosti, a hkrati dovolj blizu za vikend izlete v domače kraje, na katerih je mogoče obnoviti zaloge hrane in iz omare vzeti čisto perilo. Tudi pri tem se prav nič ne razlikujejo od vrstnikov, ki so se rodili na drugi strani meje.

Razlikujejo pa se od starejših generacij. Precej manj so obremenjeni s polpreteklo zgodovino in svojo dvojnost sprejemajo. Hitro namreč ugotovijo, da veliko ljudi že v sto kilometrov oddaljeni Ljubljani sploh ne ve, da v Italiji živi slovenska manjšina. Presenečeni so, da je njihov materni jezik slovenščina in da so hodili v slovenske šole. Starejši bi se ob tem začeli zgražati nad nevednostjo sogovornikov, mlajša generacija pa skomigne z rameni in reče: “Še dobro, da so nas spoznali. Tako vsaj vedo, da obstajamo.”


Preberite še


Najbolj brano