Obvoznica brez soglasne trase

Ker obvoznice razbremenjujejo promet v mestih, omogočajo razvoj mestnih jeder in prispevajo k večji varnosti, so dobrodošle, pri vseh pa se vsaj malo zapleta. Načrtovana tolminska obvoznica je primer velikega zapleta.

Od začetka umeščanja v prostor pred več kot desetletjem je problematična. Vzroki so vsaj trije: zajeda se v tolminsko kotlino in se približuje sotočju rek Soče in Tolminke, ogroža dolgoletno festivalsko dogajanje na Sotočju, ki je z MetalDays postavilo Tolmin na svetovni zemljevid, kar lokalni skupnosti prinaša veliko denarja. Domačini obvoznice niso posvojili, je vsiljena.

Metalci se ne pritožujejo zgolj zaradi vpliva obvoznice na festival, boli jih uničevanje osupljivo lepe tolminske kotline.

Pretekli teden se je v času največjega festivala MetalDays z 12.000 obiskovalci iz 70 držav v povezavi z obvoznico ponovno zelo zaiskrilo. Organizatorji opozarjajo, da jim bo uničila najlepše festivalsko prizorišče v Evropi in svetu. Napovedujejo, da bodo festivale izpeljali samo še prihodnje leto. Nočejo se posloviti, toda druge izbire nimajo, ker med gradnjo in tudi za tem ob cesti ne bo prostora za obsežen začasni kamp, skratka, cesta bo preveč grobo presekala prizorišče. Ker organizatorji dobro vedo, da je festivalsko prizorišče izjemno in da selitev predstavlja poslovni rizik, so popustljivi. Z obvoznico bi sobivali. Toda pod pogojem, da bi jo v času festivalov za promet zaprli in jo spremenili v parkirišče in da šotorov ne bi bilo treba umikati 35 metrov stran od ceste. Prestrašil jih je odgovor DRSI, da ceste ne bodo zapirali za promet.

Na facebooku se je sprožil plaz komentarjev festivalskih obiskovalcev z vsega sveta, ki zgroženo komentirajo, da je cesta popolnoma zgrešena. Metalci se ne pritožujejo zgolj zaradi njenega vpliva na festival, na katerega se radi vračajo, temveč zaradi degradiranja prelepega okolja.

Župan Uroš Brežan se je znašel med kladivom in nakovalom. Povezal se je z državo in organizatorji festivalov. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zaznal turistični potencial, prizorišče so si ogledali predstavniki DRSI. Na dogovorjenem jesenskem srečanju je upati in pričakovati konstruktivno rešitev. Problem ni nerešljiv, je prepričan župan.

Še najbolj so vpleteni domačini. Mnogi so kritični do trase, ki ni upoštevala pripomb. Ne metalci, na naslednjih volitvah bodo župana volili domačini.


Preberite še


Najbolj brano