Po Logarski dolini in okolici z avtomobilom, kolesom in peš

Obdobje vročine in dopustov je pravi čas za umik na hladno in v kraje, kamor običajno ne zahajamo. Lepa možnost je krožni avtomobilski izlet v Logarsko dolino v Kamniško - Savinjskih Alpah. Popestrimo ga lahko z zmerno hojo in kolesarjenjem.

Ob Solčavski panoramski cesti se vrstijo se vrstijo ekološke  in 
turistične kmetije. Foto: Igor Mušič
Ob Solčavski panoramski cesti se vrstijo se vrstijo ekološke in turistične kmetije. Foto: Igor Mušič

Logarska dolina z okolico je glede svojih naravnih lepot nekakšna štajerska Trenta. Zaradi oddaljenosti od večjih središč in širokih cest je manj obljudena od posoškega bisera. Ker se konec tedna obetajo popoldanske plohe in nevihte, je pretežno avtomobilski izlet na Štajersko kar pravšnja možnost. Popestrimo ga lahko s krajšo hojo, kolesarjenjem, ogledom znamenitosti in pokušino dobrot z gorskih turističnih kmetij. Nad Savinjsko dolino jih je v smeri proti Logarski dolini (predvsem ob panoramski Solčavski cesti) kar 18.

V planinski raj vstopimo po izhodu iz Kamnika (smer Gornji grad). Sredi vzpona na Črnivec pri kažipotu za Podvolovljek in Luče zavijemo levo. Prvi zanimiv postanek je že na 1029 metrov visokem prelazu Volovljek z okrepčevalnico in izhodiščem za blago pohodno pot na Veliko planino. Po avtomobilskem spustu v Luče (cesta je ozka kot v Baški grapi) zavijemo proti Solčavi. Kmalu v ozki soteski Savinje naletimo na parkirišče in lokal ob naravnih znamenitostih Igla (izredno zašiljen kamniti osamelec) in presihajoči studenec. Od tod lahko z avtomobilom ali kolesom (vzpon je blag) nadaljujemo pot do konca krajinskega parka Logarska dolina, ki je izhodišče za sprehod do 90-metrskega slapa Rinka in koče Orlovo gnezdo ter do izvira Savinje. Vožnjo proti domu lahko obogatimo z vračanjem po Solčavski panoramski cesti do cerkvice sv. Duha v Podolševi, ki je izhodišče za enourni pohod do Potočke zijavke - arheološkega najdišča, kjer je človek pustil svoje sledi že pred 35.000 leti.


Najbolj brano