Ortomolekularna terapija naših non

V življenju je tako, da ima vsako dobro tudi svoje nasprotje: sreča-žalost, veselje-čemernost, družabnost-samotarstvo, stres-smelost, spanec-nespečnost, zdravje-bolezen ... Lahko bi seveda našli še mnogo drugih parov.

Za naše celice so vse te kvalifikacije nepomembne, saj jih zanima samo količina in vsebina snovi, ki jih potrebujejo. Ortomolekularna terapija pa ugotavlja, kje v telesu primanjkuje bioloških snovi in katere. Z njo torej skušamo odpraviti primanjkljaj v prehrani in okrepiti vnos snovi, ki primanjkujejo, na primer že zaradi stresa.

V nekem smislu bo moral biti vsak sam svoj ortoterapevt. In osnovni element takega zdravljenja bi morala biti zdrava prehrana skupaj z načelom - jesti vse in raznoliko. Toda pri vseh, pri katerih so telesne celice že preveč izžete, ta terapija ne pomaga več, zato je nujno zdravo hrano dopolniti vsaj s folno kislino (B9) ter z B12, cinkom in karotenoidi, ki antioksidativno varujejo celice.

Biološke snovi za mladost in dobro telesno počutje

Aminokisline: esencialnih je osem in jih mora telo nujno dobiti, saj jih ne more samo proizvesti. Če vsak dan uživamo tudi nekaj živalskih beljakovin (jajca, ribe, meso, mleko in mlečne izdelke), težav pri zadostitvi potreb ne bo. Brez živalskih beljakovin pa težave prej ali slej nastopijo.

Maščobne kisline: te so nujne za maščevje, ki varuje organe, služi kot energijska zaloga in so nujne za topne vitamine A, E, D in K. Izrecno pa sta potrebni esencialni maščobni kislini: linolna in alfa-linolenska, ker sta nujni za pravilno zgradbo celične membrane.

Ogljikovi hidrati se med prebavo razgradijo na glukozo in so vir energije za možgane in živce.

Mineralne snovi delimo na makro in mikro elemente. Makro elementi so kalcij, kalij, fosfor, magnezij, žveplo, natrij in klor mikroelementi pa cink, baker, mangan, selen, železo, silicij, krom, jod in drugi, ki jih potrebujemo samo v sledeh, a brez njih ne moremo.

Vitamini so nujni za vse presnovne procese v telesu. Pomagajo tudi pri obrambi telesa ter krepijo odpornost in zmogljivost.

Voda: brez vsakodnevnega uživanja vode bi se telo izsušilo, organi pa bi se napolnili s strupenimi snovmi.

Lahko bi rekli, da je ortomolekularna terapija najbolj učinkovita pri vseh začetnih težavah zaradi odsotnosti ali primanjkljaja določenih snovi. Tedaj je dovolj, da načrtno uživamo kar najširšo paleto živil in z njo utrjujemo ravnovesje. Vsekakor bomo prej dosegli izboljšanje, kakor da bi povečali samo vnos ene snovi, ki naj bi nam primanjkovala. Na primer: če nam primanjkuje železa, ni dovolj jemati samo železo, marveč moramo sočasno pridobiti še baker, cink ter vitamina E in C. Minerali in vitamini so namreč v sovplivnem odnosu med seboj in med obema kategorijama. Če smo v stresu, imamo hitro pomanjkanje vitamina C. Toda namesto sintetičnega, vzemimo raje naravnega v jagodičju, v katerem je še cela paleta drugih snovi, ki delovanje vitamina C okrepijo.

Ortomolekularno terapijo so pravzaprav poznale že naše prababice. Seveda je niso imenovale tako “kunštno”, marveč so preprosto dale na mizo vse, kar so imele. In ko je bil kdo bolan, ali pa je nevesta rodila, so okrepile hrano s krepkimi živili. Rade so skuhale krepko domačo kokošjo juho ali oslabelemu zmešale jajčni šoto.

Kaj pa je helatoterapija?

Bolj zapletena za razumevanje je helatoterapija (tudi kelatoterapija). Ime je dobila iz grške besede khelato, ki pomeni klešče ali preneseno - zagrabiti. In s to metodo zagrabimo presežne strupene težke kovine (svinec, nikelj, baker, živo srebro, aluminij, železo, kadmij in arzen) in jih odstranimo iz telesa. S helatoterapijo lahko odstranimo tudi kalcijeve usedline, ki se skupaj z oksidiranim holesterolom kopičijo na stenah žil in povzročajo aterosklerozo. Izkoristek kalcija je odvisen od želodčne kisline, ki ga ionizira (električno nabije), sicer se nalaga pod kožo in pospešuje nastajanje gub, artritisa, ledvičnih kamnov in vnetij. Helatoterapija pa taka mesta razprši in razgradne produkte (holesterol, porabljeni kolagen, mlečna kislina ...) pa odstrani s krvjo.

Po intenzivnem športu imamo boleče mišice, ker se je v njih nabralo veliko odpadne mlečne kisline, ki otrdi; kar je pravzaprav dobro, saj ta mlečna kislina razgradi kalcij v mišicah in tkivih in skupaj se izločita iz telesa. Proces pospeši uživanje veliko vode.

Zaradi vse boj onesnaženega okolja so naša telesa tudi bolj izpostavljena težkim kovinam, ki se kopičijo v telesu. In ta metoda je zelo primerna za odpravo tega. Kovinske molekule so največkrat pozitivno naelektrene, medtem ko imajo helato snovi negativen naboj in se hitro lahko vežejo s kovinami. Nastane tretja snov, ki jo telo razmeroma preprosto z urinom izloči iz telesa.

Najboljše helato snovi so: vitamin C, ki kot blaga kislina nevtralizira proste radikale in preprečuje ateroskeloro. Vitamin E v oreščkih in kalčkih veže odvečen kisik, ki bi oksidiral in postaral celice. Naravne helato snovi imajo orehi, semena in jedrca ter cvetni prah. Vlaknine v sadju in zelenjavi in žitih prestrezajo strupene snovi že v črevesju in pospešijo njihovo izločanje. Seveda je modro, da se škodljivim snovem čim bolj izognemo; cigaretam, industrijsko predelani hrani, alkoholu in izpostavljanju strupenim snovem v okolju.


Najbolj brano