Druženje in športni boji med študenti

Koper je že od nedelje prizorišče evropskih univerzitetnih prvenstev v odbojki na mivki in vaterpolu. Tekmovanji, ki ju je organizirala Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), sta privabili okrog 250 udeležencev. Čeprav gre za športni tekmovanji, rezultat ni v ospredju. Glavno vodilo sta druženje in zabava.

Začelo se je v nedeljo, končalo se bo danes. Koper, ki je v poletnih mesecih pravi sinonim za športne prireditve mladih, je vnovič izpolnil pričakovanja. “Če gostiš dve prvenstvi istočasno, moraš opravljati dvojno delo. Je zahteven zalogaj, a ker je ekipa, s katero delam, izkušena, je laže. Moram pohvaliti številne prostovoljce, ki so vnovič prispevali svoj kamenček v mozaik. Organizacijo tekmovanj smo vzeli resno in jo na tak način tudi peljali skozi cel teden,” je o poteku evropskih univerzitetnih prvenstev v Kopru povedal Seit Demiri, predsednik izvršnega odbora tekmovanja.

Evropskega univerzitetnega prvenstva v odbojki na mivki se je udeležilo 24 ženskih in 24 moških parov. Slovenske barve sta zastopala po dva para z Univerze Maribor in domače Univerze na Primorskem. Prizorišča tekem, ki so potekala v dopoldanskem in večernem terminu, so bila tri nova peščena igrišča v koprskem mestnem parku ob promenadi. Dvoboje v vaterpolu, kjer se je predstavilo pet študentskih ekip, pa je gostil bazen v Žusterni. Tam so minulo nedeljo tudi slovesno odprli dogodek.

“Vaše mesto nam je zelo všeč. Še najbolj uživamo prav ob morju. Organizacija tekmovanja je na visokem nivoju, igrišča so odlično pripravljena.”

Clement MartinToulouse, Francija

Tuji študenti so bili navdušeni nad Koprom

Mladi, ki so se skozi celoten teden mudili na igriščih za odbojko na mivki in na žusternskem bazenu, so nad Koprom, organizacijo tekmovanja, predvsem pa kuliso, ki jo nudi morje, navdušeni. “Vaše mesto nam je zelo všeč. Še najbolj uživamo prav ob morju. Organizacija tekmovanja je na visokem nivoju, igrišča so odlično pripravljena. Morda je bilo največ težav z vročino, a takšna so poletja. Tudi vsi Slovenci, domačini, ki smo jih spoznali, so zares prijazni,” je nad Koprom prijetno presenečen Francoz Clement Martin, sicer trener dveh odbojkarjev iz Toulousa.

Študentskih tekmovanj se vselej udeleži veliko športnikov iz Nemčije. Ida je v Kopru zastopala barve kölnske univerze. “Prostor ob morju je zares lepo urejen. Vse, kar sem doslej videla, mi je bilo všeč. Koper je majhno mesto, gneče ni veliko. To je velika prednost,” s komplimenti istrskemu mestu ni skoparila mlada Nemka, ki pa je potarnala nad vremenom: “Vročina je zares oteževala tek na igriščih. Kljub temu moram poudariti, da sva s partnerico v Koper prišli dobro pripravljeni.”

Rezultat ni v ospredju

Kljub temu da gre za študentski športni dogodek, kjer je tekmovalnost nedvomno prisotna, je glavno vodilo druženje. “Najbolj pomembno je druženje. Takšne dogodke si bomo vsi zapomnili predvsem po ljudeh, ki jih bomo spoznali. Rezultate bomo že naslednji dan pozabili, a prijateljstva in stiki, ki jih navežeš, ostanejo,” je povedal član vaterpolo ekipe Univerze na Primorskem Uroš Fabič.

Sicer je bil Koper v preteklosti že prizorišče univerzitetnih športnih bojev. Leta 2015 je tu potekalo evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki, dve leti kasneje pa še evropski pokal v vaterpolu. “Zagotovo so izkušnje z organizacijo podobnih dogodkov dober poligon za to, kar smo pripravili letos. A kljub temu se ne želimo ustaviti. Že prihodnje leto bomo v Kopru pripravili svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu. Gostili bomo študentske ekipe iz vsega sveta,” je še povedal Demiri.

Odbojkarski boji so se zaključili že včeraj, zastor nad zgodovinskim, prvim evropskim univerzitetnim prvenstvom v vaterpolu pa bo padel danes v večernih urah.


Najbolj brano