Bobni, zbor, spremljevalni vokal? Le glas!

Cikel Poletje z biseri, za katerim stoji Iztok Novak - Easy z Radia Koper, ohranja lepo navado, da poslušalce razvaja s presenečenji. Reški kantavtorski duo Alba&Leo, nastopil je v sredo, sodi v kategorijo lanske gostje, labinske kantavtorice Elis Lovrić. Taki biseri jemljejo dih. Vprašamo se, kje smo bili, da jih še ne poznamo. In ob kurji polti smo hvaležni.

Alba&Leo sta Alba Nacinovich in Leo Škec. Foto: Maja Pertič Gombač
Alba&Leo sta Alba Nacinovich in Leo Škec. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Ni lepših koncertov, kot so tisti, kamor poslušalec pride domala brez pričakovanj. Kdor ni kantavtorice Albe Nacinovich in kitarista Lea Škeca ujel pred petimi leti na koprskem festivalu Jeff ali letošnjega maja na Forumu Tomizza, in takih ni bilo malo, je v vrtu Pokrajinskega muzeja Koper doživel glasbeno poln, duhovit, vznemirljiv večer.

Glasbenika z Reke sta na spletu že požela lep odziv na svoje priredbe bolj ali manj znanih skladb iz popa, jazza, kantavtorskih viž in le sladokuscem znanih skladb, kakršna je tudi v Kopru izvedena Breakfast in Baghdad. Izvirnik je delo južnokorejske pevke Youn Sun Nah, a se je vokalno zahtevna skladba lepo ujela tudi z Albinim glasom. Pevka ga uporablja tako, kakor ga znajo najboljše pevke, kot prvobiten inštrument. Pri tem si pomaga z elektronsko napravo, imenovano live looper, s katero v živo snema in predvaja svoj glas, ki kdaj zveni kot spremljevalni vokal, drugič kot tolkala, tretjič že kar kot pevski zbor.

Tokratni večer je bil za pevsko izobraženo in nagrajeno kantavtorico ter kitarista, prav tako v prijemih inovativnega, a vselej skrbno sledečega vokalu, nekaj posebnega. Večino repertoarja so namreč sestavljale skladbe, ki bodo mesto našle na prvi avtorski plošči, posneti med njunim enoletnim bivanjem v Londonu s tamkajšnjim producentom Gerryjem Diverjem. In z veseljem zapišemo, da je Alba tudi zavidanja vredna besedilopiska. Povečini v angleščini so besedila za pesmi, kakršne so A little house with a triangle roof, Won't be back (The Netflix song) ali Chickens will never fly and fenixes will never die, po eni strani duhovita, po drugi pomenljiva in večplastna.

Kar se glasbe tiče, je njun jazz-pop crossover prepričljiva zmes, zasidrana na Albino vznemirljivo petje, ki - zgolj za vtis, saj mu besede nikakor ne morejo biti kos - večkrat spomni na zgodnjo Eliso, spet drugje na Alanis Morissette ali Tori Amos, Kate Bush ... A je preprosto Alba Nacinovich, ki je že sredi osemdesetih zapela na sloviti otroški reviji Zecchino d'oro in odtlej (o)hranila v sebi otroka, opremljenega tudi z lepotnim dodatkom inteligentnih - duhovitostjo.

Omenimo še hecno naključje: ko sta Alba&Leo igrala Guccinijevo Il vecchio e il bambino, je Francesco Guccini odzvanjal tudi na izolskem Manziolijevem trgu v izvedbi njegovih nekdanjih glasbenikov. V obeh primerih legitimno drugače, kot bi v izvirni izvedbi mojstra.


Najbolj brano