Priprava na odprto prvenstvo ZDA

Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene se bo letos drugič v karieri udeležil turnirja serije challenger v Portorožu. Kot edini igralec na turnirju med najboljšo stoterico na svetu velja za velikega favorita za končno zmago, sam pa na turnir gleda predvsem kot dobro pripravo na zadnji veliki slam sezone, odprto prvenstvo ZDA.

Aljaž Bedene, prvi nosilec teniškega challengerja v Portorožu  Foto: Grega Valancic
Aljaž Bedene, prvi nosilec teniškega challengerja v Portorožu  Foto: Grega Valancic

LJUBLJANA > “V smislu priprav je ta turnir zame vsekakor boljši kot pretekla leta. Pomembno je tudi to, da poteka doma in da bom torej lahko igral pred domačim občinstvom,” je Aljaž Bedene, 83. z ATP lestvice teniških poklicnih igralcev in prvi nosilec letošnjega portoroškega challengerja, povedal dva tedna pred začetkom teniškega dogodka leta v Sloveniji"

Nazadnje je v Portorožu nastopil na prvi izvedbi turnirja leta 2013, ko je v polfinalu izpadel proti takratnemu končnemu zmagovalcu, rojaku Gregi Žemlji. Tokrat bo velik favorit in vse razen končna zmaga bi bilo presenečenje. A se pritiska, ki pride z velikimi pričakovanji domače publike, ne boji. “To je lahko samo pozitiven pritisk, ker grem v Portorož igrat najboljši tenis, tekmo po tekmo, z željo po čim boljši pripravi na US Open,” je o nastopu na turnirju, ki bo od 9. do 18. avgusta, povedal Bedene. Sredi umaškega turnirja v minulem tednu je praznoval 30. rojstni dan, zato razmišlja tudi o začetku zrelostnega teniškega obdobja: “Ko sem spoznal ženo, me je vprašala, koliko časa bom teniški profesionalec? Dejal sem ji, da verjetno nekje do 28, 29 leta, a zdaj vidimo vsi, da tudi najboljši trije iz leta v leto napredujejo, pa čeprav bo Federer avgusta praznoval 38 let. Tudi sam imam še rezerve, tako v fizični pripravi, v taktičnem delu in tudi v mentalni stabilnosti. Če si teniški profesionalec, potem moraš tako živeti in se tenisu posvetiti v celoti.”

Aljaž Bedene

teniški igralec

“Tudi sam imam še rezerve, tako v fizični pripravi, v taktičnem delu in tudi v mentalni stabilnosti. Če si teniški profesionalec, potem moraš tako živeti in se tenisu posvetiti v celoti.”

Največji teniški turnir v Sloveniji ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open se bo z glavnim delom žreba začel 9. avgusta (finale bo v nedeljo 18. avgusta), Aljaž pa bo v Portorož prišel nekaj dni prej ter se dobro pripravil na trdo podlago. Ta mu sicer ne ustreza tako dobro kot peščena: “Pesek je resda moja ljubša podlaga, a dlje ko si v teniškem pogonu, hitreje se navajaš na menjave podlag na igriščih. Pa tudi portoroška trda podlaga mi kar ustreza, saj je nekoliko počasnejša. Rad bi prišel prej in se dobro pripravil, saj se zavedam, da sem prvi nosilec. Komaj čakam, da se turnir začne.”

Med nosilci je tudi Blaž Rola (4.), prijavljeni pa so tudi trije zmagovalci iz preteklih let, lanski Constant Lestienne, predlanski Sergiy Stakhovsky in zmagovalec leta 2015 Luca Vanni. Aljaž se zaveda, da javnost pričakuje dober rezultat in, da se ob dobri igri lahko zavihti na seznam zmagovalcev v Portorožu, kjer sta že Grega Žemlja (2013) in Blaž Kavčič (2014): “Prijavljene igralce poznam in sem jih tudi že premagoval. Na turnirjih serije challenger se počutim dobro, na zadnjih štirih, kjer sem nastopil, sem tudi zmagal.”

Prva imena portoroškega turnirja so: Aljaž Bedene (83. na ATO lestvici), Lorenzo Giustino (Italija/137), Sergiy Stakhovsky (Ukrajina/144), Blaž Rola /161), Filip Horansky (Slovaška/175), Constant Lestienne (Francija/196), Luca Vanni (Italija/246)

Teniški teden v Portorožu bodo začeli slovenski člani, ki se bodo borili za povabila organizatorja za nastop na challengerju. Za glavni del turnirja so eno vabilo že namenili Niku Razboršku.


Najbolj brano