Pletikosovi bosta v Genovi močan adut za Tokio 2020

Natanko eno leto pred začetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu je naslov svetovne prvakinje v razredu laser radial osvojila Anne-Marie Rindom z Danske. Kim Pletikos je tekmovanje v zalivu Miho končala na 64. mestu, Lin Pletikos pa na 71.. Čeprav Portorožanki Sloveniji nista prijadrali olimpijske norme, imata zanjo dobre možnosti prihodnje leto v Genovi.

Kim Pletikos še upa na olimpijski nastop. Foto: Junichi Hirai
Kim Pletikos še upa na olimpijski nastop. Foto: Junichi Hirai

SAKAIMINATO > Po zadnjih dveh plovih finalne serije in odbitku drugega najslabšega rezultata je ostalo ime na čelu rezultatske lestvice nespremenjeno - Anne-Marie Rindom. Za Danko je to drugi naslov svetovne prvakinje v razredu laser radial, ki se je z zlato lovoriko prvič proslavila 2015 v Omanu. Organizatorji so s srebrom v Sakaiminatiju ovenčali Marit Bouwmeester, olimpijsko prvakinjo iz Ria in drugo lani v Aarhusu. Na zadnjo stopničko zmagovalnega odra se je s sedmega mesta vzpela Britanka Alison Young, katere najbolj zveneč uspeh ostaja naslov svetovne prvakinje iz leta 2016.

Izmed dveh slovenskih predstavnic je bila v enajstih odjadranih regatah ves čas boljša Kim Pletikos, ki je v kvalifikacijah zgrešila zlato floto za vsega dve mesti. V finalni seriji se posledično ni mogla boriti za eno od desetih razpoložljivih olimpijskih vozovnic, je pa s končnim 64. mestom v konkurenci 111 jadralk in 15. mestom Slovenije v razvrstitvi držav, ki še nimajo olimpijske kvote, potrdila, da sodi v najožji krog favoritinj prihodnje leto v Genovi. Tam bosta Evropejkam na voljo zadnji dve mesti za Tokio 2020 in če bi po tem ključu razdelili kvote že v Sakaiminatoju, bi ti pripadli Španiji in Sloveniji.

Deseterica uspešnih

Deset držav, ki je v Sakaiminatiju izpolnilo olimpijsko normo v razedu laser radial: Hrvaška (Elena Vorobeva 20. mesto), Litva (Viktorija Andrulyte 28. mesto), Argentina (Lucia Falasca 32. mesto), Belorusija (Tatiana Drozdovskaya 40. mesto), Avstralija (Zoe Thomson 41. mesto), Urugvaj (Dolores Moreira 44. mesto), Rusija (Ekaterina Zyuzina 45. mesto), Irska (Aisling Keller 46. mesto), Nova Zelandija (Olivia Christie 47. mesto), Ciper (Marilena Makri 50. mesto)

Lin Pletikos je za starejšo sestro zaostala sedem mest in prvenstvo v ženskem olimpijskem enosedu končala na 71. mestu. Ker je izredno hitra v šibkih vetrovih, bo tudi ona aprila prihodnje leto v Genovi močan slovenski adut.


Najbolj brano