Modre cone bodo bele

V Novi Gorici bodo vsa plačljiva javna parkirna mesta, ki so zdaj modra, prebarvali v belo. To zahteva pravilnik o prometni signalizaciji. Na to, ali so plačljiva, bodo opozarjale table.

Na delu Kidričeve ulice modre cone ni več, a je treba plačati.  Foto: Mitja Marussig
Na delu Kidričeve ulice modre cone ni več, a je treba plačati.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Dolga leta je veljalo, da je zelo enostavno razvidno, kje je treba za parkiranje plačati. Treba je le pogledati, ali so parkirna mesta pobarvana v modro ali v belo, prometni znak z dopolnilno tablo pa je voznik pogledal le, da se je prepričal, ob katerih urah mora plačati in ali je mogoče kratkotrajno parkirati brezplačno. Državni pravilnik iz leta 2016 je to postavil na glavo: vsa parkirna mesta morajo biti označena v belem, tudi plačljiva, občinam pa je dal štiri leta časa, da uveljavijo novo pravilo, s katerim ukinjajo modre cone.

V Novi Gorici so to na nekaterih parkiriščih, denimo na Gregorčičevi, delu Kidričeve ulice ali za stavbo SNG, doslej že storili. Ker so bila nekatera plačljiva parkirna mesta že v belem, nekatera pa v modrem, je bilo kar nekaj zmede med ljudmi.

Kmalu pa dilem in tudi izgovorov ne bo več: v ponedeljek bo javno podjetje Mestne storitve v sklopu vzdrževalnih del nadaljevalo z barvanjem parkirnih črt javnih plačljivih parkirnih mest z belo barvo. “Ko bodo dela zaključena, bodo vsa parkirna mesta v Novi Gorici, tako brezplačna kot tista plačljiva, v beli barvi,” sporočajo z mestne občine. Uporabnike pozivajo, naj bodo pozorni na prometne znake z dopolnilno tablo in se, preden oziroma ko parkirajo, prepričajo, ali je treba plačati ali ne.


Najbolj brano