Parlamentarni odbor podprl Janeza Lenarčiča

Parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije je na današnji seji podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča za prihodnjega evropskega komisarja iz Slovenije. Za sedanjega veleposlanika pri EU je glasovalo osem članov odbora, dva sta bila proti, je sporočil predsednik odbora Igor Peček. Odbor bo danes sprejeto mnenje posredoval vladi, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti do 26. avgusta.

 “Če bo Velika Britanija izstopila brez dogovora, se bo morala 
komisija že od prvega dne ukvarjati s posledicami neurejenega 
izstopa,” je med današnjo predstavitvijo opozoril Janez Lenarčič. Foto: STA
“Če bo Velika Britanija izstopila brez dogovora, se bo morala komisija že od prvega dne ukvarjati s posledicami neurejenega izstopa,” je med današnjo predstavitvijo opozoril Janez Lenarčič. Foto: STA

LJUBLJANA > Janez Lenarčič je v današnji predstavitvi pred parlamentarnim odborom za zadeve EU orisal svojo dosedanjo kariero in izrazil prepričanje, da njegovo dosedanje delo in rezultati izkazujejo izpolnjevanje vseh treh pogojev za evropskega komisarja - splošna usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost. Verjame tudi, da ima dobro podlago za soočanje z izzivi, ki čakajo novo komisijo.

O svojem prihodnjem delu bo, kot je dejal, lahko govoril šele, ko bo znana razdelitev resorjev. Je pa članom odbora predstavil izzive, ki bodo pred novo Evropsko komisijo.

EU pred številnimi izzivi

Pri tem je izpostavil, da je evropsko gospodarstvo trenutno v dobri kondiciji, množični migracijski tokovi so bolj ali manj zaustavljeni in pod nadzorom. A kažejo se znaki ohlajanja gospodarstva, pojavljajo se napetosti v svetovni trgovini, javni dolg je treba zmanjšati, socialna pravičnost je še nedokončan projekt, EU še ni uspela vzpostaviti učinkovite, humane in solidarnostne migracijske politike, je naštel nekatere izzive.

Omenil je tudi, da bo nova komisija, če ne bo zapletov, delo začela 1. novembra. Dan prej se izteče rok za izstop Združenega kraljestva iz EU. "Če bo Velika Britanija izstopila brez dogovora, se bo morala komisija že od prvega dne ukvarjati s posledicami neurejenega izstopa," je opozoril. Dodal je, da je proti podaljšanju roka za izstop, razen v primeru utemeljenega razloga, kot je denimo, da bi bila možnost urejenega izstopa že bližje.

"Notranji in zunanji izzivi ne bodo čakali, da se EU notranje uredi," je še opozoril Lenarčič. Omenil je tudi, da bo po odhodu Velike Britanije treba nadomestiti njena vplačila v proračun unije. Del izpada sredstev zaradi brexita se po njegovem mnenju lahko nadomesti s prerazporeditvijo sredstev, del pa bodo morale gotovo z višjimi vplačili pokriti preostale članice.

Deli vizijo Ursule von der Leyen

Navedel je še, da bo prehod v nizkoogljično družbo "terjal orjaške vložke", a ta sredstva so po njegovem potrebna, da cilj dosežemo na socialno vzdržen način. Tudi skupne migracijske politike še ni. Ne bi smeli pozabiti na Zahodni Balkan, ki ga je označil za notranje dvorišče EU.

Poudaril je, da se zaveda pomembnosti in zahtevnosti komisarske funkcije, ne glede na resor, ki bo pripadel članu Evropske komisije iz Slovenije. "Zavedam se tudi dejstva, da pot do tja ne bo lahka, še manj pa izvrševanje funkcije na način, da bo Slovenija lahko s svojim članom komisije zadovoljna," je poudaril.

Dejal je, da v veliki meri deli vizijo novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za Evropo.

To je bila prva predstavitev kandidata za člana Evropske komisije v parlamentu. Zaslišanje predvideva sprememba zakonodaje iz leta 2015. Po besedah Lenarčiča to kaže na pomen, ki ga Slovenija pripisuje vlogi nacionalnega parlamenta v zadevah EU. Menil je tudi, da je nova ureditev dobra in da bistveno prispeva k približevanju unije slovenskim državljankam in državljanom.


Najbolj brano