Ekologija je zvezda festivala MetalDays

Z današnjim koncertom ene najvplivnejših blackmetalskih zasedb, norveških Dimmu Borgir, ki so na na Sotočju že večkrat pripravili spektakularni nastop, se zaključuje mogočna metalska predstava s 114 skupinami.

Med festivalskimi počitnicami si dajo duška, nastajajo  nova 
prijateljstva.   Foto: Miha Koron
Med festivalskimi počitnicami si dajo duška, nastajajo nova prijateljstva.  Foto: Miha Koron

TOLMIN > Malo za šalo - zdi se, kakor da je glasbo skoraj zasenčila ekološka usmerjenost festivala, ki očitno navdušuje vse na prizorišču s približno 12.000 obiskovalci.

Ostanejo tudi dva tedna

“Na festivalu še nisem bila, ker se s Sotočja glasba sliši kot rohnenje, ampak z brskanjem po youtubu ugotavljam, da je poslušljiva. Prav mikati me je začelo, gotovo bom šla pogledat,” je presenetila znanka, ki z metalom nima veliko skupnega. Za Tolmin in okoliške vasi vstopnica za celotedenski festival ne znaša več kot za eno samo uveljavljeno skupino. Festivalu je treba priznati, da hrup ni več tako moteč kot pred leti.

Ne le glasba, celotno dogajanje je paša za oči. Raznolika druščina iz 70 držav, ki po oceni organizatorja Slobodana Milunovića postaja mlajša, kakih 40 odstotkov je zvestih povratnikov, si vsako leto na metalskih počitnicah privošči sproščenost. Mnogi pridejo že teden prej, veliko se jih po napornem festivalskem rajanju še nekaj dni odpočije z raziskovanjem naravnih lepot in privlačne “outdoor” ponudbe v dolini Soče. Mnogi pridejo s kajaki in supi na strehah avtomobilov. Romanje v Tolminska korita in na Kozlov rob je že skoraj obvezno.

Zoper sovraštvo

Napisi na obvezno črnih majicah, kot so fuck rasizem, fašizem, ksenofobijo in seksizem, razkrivajo človekoljubno sporočilo gibanja in glasbe, ki ima najzvestejše privržence.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek nam je med ponedeljkovim obiskom povedal, da ni metalec. Vprašal je, kako naj se obleče. V črno, seveda, je bil odgovor. In res je “službeno” modro srajco zamenjal s črno majico, preden se je sprehodil po prizorišču. Država je največjemu festivalu v Sloveniji letos prvič naklonila pozornost. Metalci jo bodo potrebovali, zlasti v dogovorih pred napovedano gradnjo obvoznice. Kot pravi soorganizatorka in Milunovićeva partnerka Nika Brunet, je obvoznica dejansko lahko grožnja, saj direkcija za infrastrukturo ne pristaja na zapiranje prometa po njej v času festivalov in za kampiranje zahteva 15 metrov odmika. “Če bi gostje lahko na obvoznici parkirali, bi bilo super. Toda s takimi zahtevami, kot jih napovedujejo, bomo težko organizirali festival,“ je zaskrbljena.

Osupli Architects

“Pa to je neverjetno prizorišče med hribi in rekami. No ja, Soča je res mrzla,” je množico pod odrom simpatično nagovoril pevec metalcore zasedbe Architects iz Brightona, ki je bila povabljena že večkrat in tokrat le prišla. Sredin koncertni zaključek pa je pripadel legendarnim ameriškim Dream Theater, ki so v Tolminu že nastopili.

Po nastopu na manjšem odru smo srečali kitarista slovenske skupine Noctiferia Romana Fileša, ki je bil med začetniki festivala in ostaja solastnik licence MetalDays. “Predstavili smo komade z metal priredbami glasbe Laibacha za novo ploščo, ki jo bomo izdali v začetku prihodnjega leta. Sodelujejo uveljavljeni tuji glasbeniki. Pri organizaciji festivala ne sodelujem več, spremljam pa njegovo napredovanje.”

Alfredo Rocha, pevec zasedbe Orcusods, ki je nastopila na odru Boško Buha, prihaja iz Mehike. “Organizacija je fantastična, mi smo prispevali udaren, hiter metal, ki izvira iz našega srca,” je povedal. Sidney Baumann iz Švice pa je kupoval vinilne plošče: “Na festivalu sem bil prvič pred tremi leti, letos sem se vrnil na super metalske počitnice. Navdušen sem nad ponudbo plošč, med katerimi so tudi take, ki jih težko najdemo.” Prenočuje v šotoru iz kartona, kakršne ponujajo organizatorji. “Šotori so iz recikliranega materiala, letos jih je sicer samo 15, toda verjamem, da bodo dobrodošlo ponudbo nadgrajevali,” je zadovoljen.

Organizatorji prihodnje leto za zgodnje obiskovalce napovedujejo novost. Na festivalu New Metal Festival, ki bo uvedel MetalDays, bo možno slišati manj znane, a obetavne zasedbe. Nadaljevali bodo tudi ekološko osveščanje in postopoma prešli na vegansko hrano.


Najbolj brano