Stari mojstri še znajo

Ulični košarkarji Pirana so morali letos na nekaterih tekmovanjih delno spremeniti zasedbo, na masters turnirju v Saskatoonu pa je originalna četverica dokazala, da še vedno sodi v najožji svetovni vrh.

Košarkarje Pirana (v svetlejših dresih) je zadnji uspeh razveselil 
tudi po finančni plati. Foto: Fiba
Košarkarje Pirana (v svetlejših dresih) je zadnji uspeh razveselil tudi po finančni plati. Foto: Fiba

PIRAN > Svetovni pokal v 3x3 košarki je prišel do četrte od dvanajstih postaj, piranski kvartet pa si je kanadski Saskatoon obkrožil na koledarju že pred meseci. Za oba kanadska turnirja - drugi bo v Montrealu 7. septembra - je imel v žepu vabilo, ki ga prejme osem najboljših ekip s svetovne lestvice. Po daljšem času je Piran spet nastopil v izvirni zasedbi z Gašperjem Ovnikom, Adinom Kavgićem, Anžetom Srebovtom in Simonom Finžgarjem ter uprizoril pravo rapsodijo ulične košarke.

Že v uvodu so se pomerili s srbskim Vrbasom in ga premagali z 21:16, verjetno pa si takrat nihče ni predstavljal, da bosta ista tekmeca odigrala tudi zadnjo tekmo turnirja. Pirančani so najprej v skupini odpravili Old Montreal, nato pa v četrtfinalu naleteli na stare znance iz Kranja ter v napeti končnici slavili z 19:17. Tesno je bilo tudi v polfinalu s San Franciscom, ki je padel z 21:19, Srbi pa so medtem dobili dva podaljška: najprej v internem obračunu s favoriziranim Limanom, nato pa še proti Amsterdamu. Pred finalom je že močno dišalo po tretji piranski zmagi na najvišji ravni (po Lozani 2014 in Chengduju 2017), kajti Vrbas Slovencem za razliko od Limana in Amsterdama močno ustreza, kar se je pokazalo tudi na igrišču.

Sprva je kazalo na izenačeno srečanje, nato pa je tekmece uničil Adin Kavgić, ko je pod prekrškom zadel “iz slačilnice”. Piran se po doseženem vodstvu ni več oziral nazaj in je tekmo mirno pripeljal do končnih 21:14. Čeprav je najboljši strelec turnirja Gašper Ovnik pobral še naziv najkoristnejšega igralca (v četrtfinalu je Kranju nasul deset točk), so Pirančani lomili nasprotnike predvsem s kolektivno igro, v kateri se nikoli ni vedelo, od kod preti nevarnost. Če ni šlo enemu, je pač zadel nekdo drugi ...

Organizatorji so Simona Finžgarja spomnili, da je skupaj z Ovnikom eden od treh igralcev, ki nastopajo na svetovnem pokalu 3x3 košarke od uvodne sezone leta 2012. kar je 39-letni Sfinga v svojem slogu mirno pospremil: “Hvala, ker ste vsem razkrili, koliko sem star. Na igrišču leta pač ne štejejo, vsi skupaj pa smo navdušeni, da smo po dveh letih spet na vrhu, kar bomo letos skušali še ponoviti. Saskatoon smo obiskali prvič in vsekakor nam bo ostal v lepem spominu kot privlačen kraj z obilo navdušenja nad košarko.”

Naslednji nastop na svetovnem pokalu ulične košarke ekipo Pirana čaka 3. avgusta v Pragi, verjetno pa bodo zaigrali še na challengerjih, kjer najboljši dve ekipi prejmeta vstopnici za posamezne turnirje elitne ravni. Ne nazadnje tudi poletna žepnina nekaj navrže, kajti za zmago v Kanadi si je četverica razdelila 30.000 dolarjev.


Najbolj brano