Spijo na senu in kolesarijo med jezeri, ki so in jih ni

Turisti, ki iščejo mir, umik pred turističnim vrvežem, še neodkrite kraje in pristen stik z domačini, so našli tudi Pivško. Nova destinacija ni in ne želi biti množična, da bi goste zadržali dlje, pa so letos oblikovali tedenski program izvirnih doživetij, od vodenih ogledov do pohodov in kolesarjenj, ki brez povezovanja ponudnikov ne bi bil mogoč.

Katja iz Nemčije svoje prve počitnice v Sloveniji preživlja na 
ekološki kmetiji Volk na Suhorju, kjer spi na senu.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Katja iz Nemčije svoje prve počitnice v Sloveniji preživlja na ekološki kmetiji Volk na Suhorju, kjer spi na senu.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA, SUHORJE, DRSKOVČE > “Ne, ne, nismo se tukaj ustavili na poti na hrvaško obalo. Tam je preveč ljudi. Tri tedne bomo z družino v Sloveniji, od tega pet dni v kampu Pivka jama, kjer smo odkrili tudi letak o tem muzeju. To je najmanjši muzej, kar smo jih kdaj obiskali, in res nam je bil všeč,” nam je po včerajšnjem ogledu Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, kjer vodenja potekajo trikrat tedensko, povedal Roland, po rodu Nizozemec, ki živi v Nemčiji.

“Zelo je bilo zanimivo, veliko novega sem se naučil o krasu, presihajočih jezerih ter rastlinah in živalih, ki živijo tukaj,” pa je dejal enajstletni Bor, ki z družino živi na Norveškem. Zdaj je z bratom na počitnicah pri starih starših v Postojni. “Ker zelo rada obiskujeta muzeje, smo šli tudi v Park vojaške zgodovine, obiskali pa bomo tudi Notranjski muzej Postojna,” ga je dopolnila babica Erika.

Alenka Volk

kmetija Volk Suhorje

“Zavestno smo se odločili, da pri nas ne bo wifija. Doslej se zaradi tega ni še nihče pritožil.”

“Počutim se zelo srečno. Mislim, da sem s tem veliko povedala. Všeč so mi narava in ljudje. Pravkar sem se vrnila s Petelinjskega jezera, toda ni bilo vode. Prebrala sem, da v tem obdobju običajno ni vode,” pa je bila nad skrivnostnimi kraškimi pojavi ob vrnitvi na kmetijo Volk na Suhorju, kjer skupaj s svojo psičko preživlja skoraj enotedenske počitnice, navdušena 28-letna Katja iz okolice Münchna. Ne zanimajo je s turisti oblegane glavne turistične atrakcije. Pač pa doživetja, kakršna je Zavod za turizem Pivka v sodelovanju s pivškimi turističnimi ponudniki letos prvič zbral na letaku Raziskujmo skupaj. Vsak dan od ponedeljka do nedelje lahko turisti izbirajo med dvema ali tremi vodenimi ogledi, pohodi ali kolesarjenji, ki so ob točno določenih urah. Tedenski ciklus se bo vrtel dober mesec, še do 18. avgusta.

Ponudili zlasti doživetja, ki niso del rednega programa

Obiskovalcem so poleg vodenega ogleda ekomuzeja in sprehoda do Petelinjskega jezera na voljo tudi vodeni ogledi Parka vojaške zgodovine, Hiše kulture v Pivki, tipične brkinske vasice Suhorje, ekološke kmetije Volk in sadjarske kmetije Biščak, vodeni pohodi na Sv. Trojico, Vremščico, Snežnik in na Primož z ogledom notranjosti utrdbe Alpskega zidu ter vodene kolesarske ture in opazovanje medveda.

Če so se še pred desetimi leti turisti skozi pivško občino le peljali, tranzitni gosti pa so se nato tu začeli ustavljati tudi za kakšen dan dlje, danes po zaslugi razvoja ponudbe in nastanitev tukaj namreč že preživljajo svoje počitnice.

“Toda izkazalo se je, da turistična ponudba, če ni povezana, nima želenega pozitivnega učinka. Zato smo se na skupnem srečanju odločili za oblikovanje tedenskega programa, v okviru katerega lahko ponudimo tudi doživetja, ki sicer niso in ne morejo biti del redne ponudbe, lahko pa jih ponudimo enkrat ali dvakrat tedensko ob točno določeni uri, in s tem tudi prispevamo k podaljšanju bivanja,” pravi Janko Boštjančič, direktor pivškega zavoda za turizem, ki je prevzel pobudo in se, kot pravi, pri tem zgledoval predvsem po primerih iz Avstrije, medtem ko pri nas na takšen način povezane ponudbe še ni zasledil.

Doživela sončni vzhod in odprla kamp

Cel kup letakov s programom za obiskovalce že čaka tudi v recepciji kampa in glampinga The sunrise hill (Na hribu vzhajajočega sonca) v vasi Drskovče, ki je najnovejša nastanitev na Pivškem. Svoja vrata je uradno odprl prejšnji teden, prvi gosti pa so se zanimali za rezervacijo, še preden so sploh dobili uporabno dovoljenje. Prve rezervacije so prek spletnih strani booking oddali Belgijci in Avstrijci. Solastnica Bojana Malečkar Fatur je prepričana, da bodo gosti pri njih lahko videli najlepši sončni vzhod, iz česar izvira tudi ime kampa. “Ko smo tukaj odkupili kmetijo in uredili hlev, sva z možem nekega dne zjutraj sedela na hribu. Ko sva videla sončni vzhod, sva si rekla, da bi moral to doživeti še kdo,” Malečkar Faturjeva pove, kako se je rodila zamisel za kamp. “Vsem nam je skupni cilj, da bi gostje na Pivškem ostali vsaj tri, štiri dni. Zadržimo pa jih lahko prav z bogato ponudbo, ki jo lahko oblikujemo le s sodelovanjem,” poudarja.

Lokalni turistični vodnik Peter Ženko, ki obiskovalce popelje na pohoda na Vremščico in Sveto Trojico in dve kolesarski turi, lažjo in zahtevnejšo, pravi, da se je povabilu zavoda za turizem odzval iz enega samega razloga - da bi čudovito pivško naravo in njeno kulturno dediščino prikazal tudi drugim. “Velika večina poti je speljanih po neokrnjeni, neoznačeni naravi, zato bi bile posamezne točke, sploh za tuje goste, brez vodnika, težko dostopne, kar bi bilo res škoda.”

Brez wifija več sami s sabo in drugimi

“S tem ko odpiramo svoja vrata, smo naredili velik korak naprej. Glavne znamenitosti zna vsak poiskati, na internetu je veliko informacij, težje pa je vzpostaviti stik in druženje z domačini in spoznati, kako živijo. S to ponudbo smo gostom ponudili prav to možnost,” se sodelovanja veseli tudi Alenka Volk iz ekološke kmetije Volk na Suhorju, katere posebnost so konji pasme appaloosa, kakršne so uporabljali Indijanci oziroma še danes uporabljajo za delo na ameriških rančih. “Z majhnim vložkom smo pripravili ponudbo, ki bo zelo dobrodošla. Pravzaprav je ravno povezovanje tisto, kar smo najbolj potrebovali,” meni.

Obiskovalce, ki prihajajo iz drugačnih okolij, na kmetiji navdušijo že z malenkostmi. “Že s tem, da lahko pobožajo živali in da konji na pašniku pridirjajo k njim.”

Kmetijo Volk so tudi sicer odkrili ne le gosti, ki prihajajo jahat, temveč tudi številni drugi z vsega sveta, od Nove Zelandije do Rusije in ZDA, ki si želijo drugačnega preživljanja počitnic. Posebnost kmetije je, da gostom ponuja le spanje na senu. In odklop od elektronskih naprav. “Zavestno smo se odločili, da pri nas ne bo wifija. Gostje so s tem vnaprej seznanjeni in doslej se zaradi tega ni še nihče pritožil. Izkazalo se je, da se zaradi tega več pogovarjajo in se, če imamo različne goste, tudi spoznajo med sabo in se družijo, več pa so tudi sami s sabo.”

Mirjam Djokić iz suhorskega vaškega društva pa obiskovalce popelje na voden ogled avtentične brkinske vasice Suhorje z njeno tradicijo in kulturo. Del ogleda so zanimive stavbe, grajene iz kamna peščenjaka, vaške kapelice, trije križi, studenec, svetilnik sredi vasi in cerkev. “Včasih je bilo Suhorje poznano po obrtnikih, kot so kovač, urar, mizar, šivilja, čevljar .... K njim so hodili iz vseh sosednjih vasi, danes pa je vas znana po svoji tradicionalni kulinariki: štrukljih, ovčji župi, krompirju v zevnci, reznjevcu (kompotu iz suhih krhljev) in po čudovitih pirhih, ki jim rečemo praskance,” pravi Djokićeva, ki po ogledu goste povabi tudi na manjšo pogostitev z vaškimi dobrotami.

V pivškem zavodu za turizem napovedujejo, da bodo glede na letošnje odzive prihodnje leto izbor ponudnikov še razširili in vključili tudi ostale občine v regiji Zeleni kras, program pa podaljšali na vso sezono, nemara pa tudi že na prvomajske praznike.


Najbolj brano