Poletje s knjigami in poklici iz knjig

Med poletnimi počitnicami si šolarji in ostali iz Štorij in Kazelj lahko izposojajo knjige kar v domačem kraju. Obisk knjižnice pa je tudi priložnost, da s pomočjo domačega kuharja, lovca, poštarja in zdravnice spoznajo knjige z njihovih področij.

Na tokratnem srečanju so mladi spoznali poklic kuharja, za kar je 
poskrbel Vojko Hreščak (prvi z leve). Foto: Samanta Coraci
Na tokratnem srečanju so mladi spoznali poklic kuharja, za kar je poskrbel Vojko Hreščak (prvi z leve). Foto: Samanta Coraci

ŠTORJE, KAZLJE > Letošnje poletje je šla Kosovelova knjižnica Sežana naproti bralcem tako, da jim prinaša knjige v njihov domači kraj. Pri tem so ji na pomoč priskočili krajevni skupnosti Kazlje in Štorje ter društvo Šator, s katerimi v okviru programa POČIT(al)NICE spodbuja otroke k branju knjig in druženju. “Cilj tega programa je, da si otroci izposojajo in izmenjujejo knjige ter se tudi družijo, ker je druženja med otroki premalo,” je pojasnila direktorica Kosovelove knjižnice Magdalena Svetina Terčon.

V Kazljah bodo imeli ob izposoji in menjavi knjig v juliju in avgustu pet srečanj. Do sedaj so se otroci seznanili s knjigami in knjižnico, imeli pa bodo še športne igre, šivanje punčk iz sivke in kuharsko delavnico.

V Štorjah pa so se odločili, da se bodo sestajali vsak teden. “Skušamo tudi povezati starejše krajane z mlajšimi. Tako mladim predstavimo zanimive krajane, ki se ukvarjajo z zanimivimi poklici in dejavnostmi. S tem, ko se seznanijo s poklici, se pričnejo zavedati, da je vsak člen v naši skupnosti pomemben,” poudarja direktorica knjižnice. Na ponedeljkovem srečanju v Štorjah so tako otroci spoznali kuharja Vojka Hreščaka, ki kuha v šolski kuhinji v osnovni šoli v Dutovljah. Na koncu so lahko tudi sami izdelali svoj sadni šopek.

V prihodnje jih čaka še predstavitev poklica poštarja, za kar bo poskrbel Zoran Ilič, saj je v zadnjem času ta poklic precej na udaru. Da bodo poštarji ohranili še nekaj svojega klasičnega dela, bodo mladi na delavnici napisali svojo razglednico ali pismo.

Zatem jim bo domačin Rajko Kobal predstavil lovstvo, mlada zdravnica Urša Može pa poklic zdravnice in svoje bogate prostovoljske izkušnje v tujini.

“Otroci so očitno zadovoljni, saj se vračajo. Veselo si izmenjujejo informacije, kaj so prebrali, zakaj jim je bila knjiga všeč in zakaj bi jo priporočali. Tudi pri starših imamo veliko podporo,” je zadovoljna Svetina Terčonova. Kulturno športno društvo Šator Štorje.

Zaključni dogodek POČIT(al)NIC bo konec avgusta v Sežani z gostjo Natašo Konc Lorenzutti, slovensko igralko, pesnico in nagrajeno pisateljico mladinskih del.


Najbolj brano