Glavni akterji v zadevi Marina ostajajo v priporu

Pred natanko pol leta so v savna klub Marina na Ajševici vkorakali do zob oboroženi policisti in prekinili - po prepričanju specializiranega tožilstva - nezakonito dejavnost, povezano z organizacijo prostitucije. Od takrat so v priporu trije Slovenci in trije Romuni. Za zapahi bi se jim moral pridružiti še poslovnež Sergej Racman, a ga po dobrih dveh tednih, odkar je sodišče zanj odredilo pripor, tam še ni.

Pred natanko pol leta so v savna klub Marina na Ajševici vkorakali 
do zob oboroženi policisti in prekinili tamkajšnjo nezakonito 
dejavnost zlorabe prostitucije. Foto: POP TV
Pred natanko pol leta so v savna klub Marina na Ajševici vkorakali do zob oboroženi policisti in prekinili tamkajšnjo nezakonito dejavnost zlorabe prostitucije. Foto: POP TV

NOVA GORICA, KOPER > Četudi je specializirano državno tožilstvo v zadevi Marina vzelo pod drobnogled 18 posameznikov in eno podjetje, je obtožbo zoper osumljene spisalo v manj kot šestih mesecih od odmevne racije v savna klubu Marina na Ajševici.

Odvetniki pišejo ugovore na obtožbo

Po nekajmesečni preiskavi, ki so jo opravili na novogoriškem okrožnem sodišču, so se obtoženi lahko z očitki, ki so zajeti na več kot 420 straneh obtožbe, seznanili že prejšnji teden. Specializirano tožilstvo je na okrožno sodišče v Kopru vložilo obtožbo zoper 19 obtoženih zaradi zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Njihovi zagovorniki v teh dneh že pišejo ugovore na obtožbo, prav tako se ne strinjajo s predlogom tožilstva, naj šesterica glavnih akterjev v zadevi Marina ostane v priporu.

Tam so že pol leta poleg Mariborčanov Dejana Šurbka in Jožeta Kojca ter Novogoričanke Vesne Ternovec tudi Romuni Marian-Adrian Serban, Aurel Donose in Raj Stoica. “Pripor je bil podaljšan po vloženi obtožbi. Lahko traja tudi dve leti,” je pojasnila Darja Srabotič, predsednica koprskega okrožnega sodišča.

Ostali obtoženi, med katerimi so 49-letni taksist, 49-letna računovodkinja ter več nekdanjih receptork savna kluba Marina, doma iz Nove Gorice in okolice, so že ves čas na prostosti. Specializirano državno tožilstvo v obtožbi trdi, da so zaposleni na recepciji savna kluba Marina poznali hudodelski načrt, ki so ga pripravili 35-letni Šurbek in 50-letni Kojc kot organizatorja ter 51-letna Vesna Ternovec kot odgovorna oseba v družbi Cratos, ki je upravljala Marino (lastniško družbo obvladujeta Šurbek in Kojc).

Sergej Racman še ni v priporu

Na prostosti pa je po dobrih dveh tednih, od kar je koprsko okrožno sodišče zanj odredilo pripor, še vedno podjetnik Sergej Racman, ki se je med osumljenimi v zadevi Marina znašel spomladi. Na podlagi prisluhov so preiskovalci naknadno ugotovili njegovo vlogo in vlogo njegovih podjetij. Ta naj bi se med drugim financirala na podlagi fiktivnih poslov, povezanih z Marino. Racman naj bi tudi v več skupinah aplikacije WhatsApp komuniciral z vodilnimi iz Marine, tudi glede delitve dobička, ob meji z Italijo pa naj bi načrtovali nov objekt s podobno dejavnostjo kot v savna klubu Marina na Ajševici.

Racmanovega zagovornika Mitjo Jeleniča Novaka v teh dneh nismo uspeli priklicati, da bi nam povedal, ali je sodišče podjetniku že uspelo vročiti sklep o priporu ter obtožbo, v kateri Racmanu specializirano tožilstvo očita zlorabo prostitucije. Od včeraj je Racman na seznamu iskanih oseb na spletni strani slovenske policije, kar pomeni, da je zanj odrejena privedba. Zoper njega je poleg notranje tiralice razpisan tudi Evropski nalog za prijetje in predajo, ki je vnešen v Schengenski informacijski sistem. Mednarodna tiralica zoper njega pa (še) ni razpisana.

Ne obtožba ne sklepi o podaljšanju pripora za šesterico še niso pravnomočni. O ugovorih in pritožbah bodo odločali koprski okrožni in višji sodniki. Sojenje bi se na koprskem okrožnem sodišču lahko začelo jeseni.

Preberite še:

Racman se skriva, ostali pa že berejo očitke iz obtožbe


Najbolj brano