A1 je pozabil na bolnišnico

V šempetrski bolnišnici so v ponedeljek in v torek dopoldne telefoni mrknili, ljudje niso mogli priklicati zdravnikov, se pozanimati o svojcih, ki se tam zdravijo in podobno. Huda kri je nastala, ker je operater A1 pozabil predhodno obvestiti bolnišnico, da bodo linije zaradi vzdrževalnih del prekinjene. Za to se je opravičil.

  V bolnišnici niso vedeli, da telefoni ne bodo delovali.  Foto: Leo Caharija
V bolnišnici niso vedeli, da telefoni ne bodo delovali.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Kot je povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunaja Savnik Winkler, je telekomunikacijski operater A1 v ponedeljek opravljal vzdrževalna dela na operacijskemu sistemu v središču Šempetra. “Predvideno je bilo, da bo vse končano do 18. ure, vendar so se dela zavlekla in smo brez povezave ostali do torka do 14. ure,” je bila natančnejša. Dotlej ni nihče mogel priklicati največje zdravstvene ustanove v pokrajini, razen urgence. Tam je osebje centru 112 dalo na razpolago svoje prenosne telefone za nujne klice, še preden je vest o “gluhi” telefonski centrali dosegel Savnik Winklerjevo. Kot je povedala, je za problem izvedela v ponedeljek sredi dopoldneva.

V vsakem primeru telefoni ne bi delovali

Sogovornica je izpostavila, da so bili v Šempetru kljub nepričakovanemu informacijskemu mrku dosegljivi za najpomembnejše: nujne primere. Klici na telefonsko centralo po njenih besedah niso takšne narave, poleg tega je ves čas delovala elektronska pošta bolnišnice.

Temu se sicer v nobenem primeru ne bi mogli izogniti, saj ni šlo za okvaro. “Gluhe linije” v ustanovi so bile posledica načrtovanih vzdrževalnih del, zaradi katerih fiksni telefoni niso delovali v vsem centru Šempetra. Kljub temu pa bi bilo nevšečnosti veliko manj, če bi operater A1 pravočasno obvestil bolnišnico, da bo začasno “nedosegljiva”. A tega ni storil. V ponedeljek okrog enajste ure je po elektronski pošti prispelo njegovo sporočilo z opravičilom, ker je bolnišnica “izpadla iz seznama prizadetih uporabnikov,” ki jih običajno predhodno obvestijo.

“Šlo je za človeško napako”

“Na območju Šempetra in Splošne bolnišnice Dr. Franca Derganca so v ponedeljek, 22. julija, od 7.00 naprej potekala obsežna vzdrževalna dela. Zaradi človeške napake na žalost nismo uspeli pravočasno obvestiti tehničnega osebja bolnišnice o poteku vzdrževalnih del,” so za PN včeraj potrdili v A1, kjer so pojasnili, da so takoj, ko so bili obveščeni, da so na bolnišnico pozabili, stopili v kontakt z vodstvom in mu posredovali vse informacije in se opravičili. “Hkrati smo v podjetju uvedli dodatne ukrepe, da do podobnih dogodkov ne bo več prihajalo,” so še pojasnili v A1.


Najbolj brano