Pacienti si ga zaslužijo

Stara Gora ni običajen kraj na Goriškem. Resda je tam nekoč bilo odlagališče odpadkov, še vedno pa ima lepo urejeno pokopališče, a vendar je ob imenu Stara Gora prva asociacija med ljudmi Oddelek za invalidno mladino. In po novem še rehabilitacijo. Tisti oddelek, kjer skušajo čim bolj olajšati težke življenjske razmere pacientom ne le z Goriške ali Primorske.

Ne glede na plemenito poslanstvo, ki so ga poleg osebja z donacijami in s prostovoljnimi prispevki pomagali ohranjati in nadgrajevati običajni ljudje in predvsem požrtvovalni članice in člani društva za pomoč osebam s posebnimi potrebami, so se prav okrog oddelka za invalidno mladino velikokrat pisali tudi manj lepi scenariji, nad njim naj bi visela celo grožnja selitve, predvsem pa so se pacienti in osebje predolgo stiskali v neprimernih, dotrajanih in zaradi azbesta tudi nevarnih paviljonih, ki so skoraj 50 let tam stali “začasno”. Prav zaradi negotovosti usode najbolj ranljivih mladih ljudi je vsaka neprijetna novica prinesla velik preplah, tehtala se je vsaka beseda in trdno zgrabila vsaka obljuba. Tista, da bodo zgradili povsem novo, sodobno stavbo, v kateri bodo pacienti in osebje končno imeli dovolj velike in ustrezne prostore, podkrepljena s podpisanimi pogodbami in začetkom del, je prinesla olajšanje.

Oddelek v Stari Gori, ki je bil velikokrat vir negotovosti, je trenutno ena redkih pozitivnih zgodb v šempetrski bolnišnici.

Nov, skoraj 3000 kvadratnih metrov velik oddelek, ki ga gradijo od lanske pomladi, bo jeseni pod streho. Večjih težav doslej ni bilo, zagotavljajo odgovorni, in jih tudi ni pričakovati. Otroci, ki so že krepko leto dni začasno v bolnišnici v Šempetru, kjer morajo po sili razmer potrpeti, komaj čakajo na vrnitev “domov”. Po desetletju in več burnega dogajanja si prav oni najbolj zaslužijo srečen konec zgodbe.

Paradoksalno, a oddelek za invalidno mladino, okrog katerega so se dolga leta lomila kopja, ki je bil velikokrat vir negotovosti in srditega boja, je trenutno ob globokem minusu v blagajni, dolgih čakalnih vrstah, povsem dotrajani medicinski opremi in perečih težavah s kadri, pravzaprav ena od redkih pozitivnih zgodb v šempetrski bolnišnici. Posebno če oziroma ko se bo uradno potrdilo, da bo ministrstvo za zdravje zagotovilo ves potreben denar za drugo fazo in bodo čim prej začeli urejati še del za rehabilitacijo odraslih. In bodo v Stari Gori končno lahko vso energijo usmerili izključno v strokovni razvoj.


Preberite še


Najbolj brano