Na griču bo grmelo

Letošnji motovunski festival bo odmeval še glasneje kakor minuli - na istrskem griču bodo rohneli tudi KUD Idijoti in Pankrti, prvi samo s platna, drugi tudi v živo. V glavnem programu 22. mednarodnega festivala se bo do sobote pomerilo 20 filmov, skupno pa jih bo na ogled več kot 100.

Na festivalu bodo premierno predvajali film o pokojnem Tusti iz legendarnih KUD Idijotov.
Na festivalu bodo premierno predvajali film o pokojnem Tusti iz legendarnih KUD Idijotov.  

MOTOVUN >Motovunski festival je sinoči slavnostno odprla projekcija slovenskega filma, “eksistencialne komedije” Ne bom več luzerka, s katerim je Urša Menart lani na Festivalu slovenskega filma v Portorožu osvojila vesni za najboljši film in scenarij. Sinoči je v glavnem programu sledila črna komedija Bog obstaja, ime ji je Petrunija, za katerega je Makedonka Teona Strugar Mitevska v soboto na puljskem festivalu dobila nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij.

Med zanimivejšimi v tekmovalnem programu so še ameriška komedija Podprite dekleta režiserja Andrewa Bujalskega, švicarsko-nemška psihološka drama Nedolžnost v režiji Simona Jaquemeta in ameriška glasbena drama Vox Lux režiserja Bradyja Corbeta, v kateri igrata zvezdnika Natalie Portman in Jude Law.

V Motovunu se letos poklanjajo prvemu ambasadorju jugoslovanskega filma po svetu - Dušan Makavejev (1932-2019) je bil prijatelj festivala, januarja pa je kruta usoda odločila, da kljub večletnemu trudu organizatorjev nikoli ne bo prejel nagrade maverick, obžaluje direktor festivala Igor Mirković.

Nagrado, namenjeno avtorjem, ki z individualnostjo, svobodnim duhom in izvirnostjo širijo meje filmskega izraza, bo letos prejel švedski režiser Ruben Östlund, država v fokusu pa je Poljska.

Brezplačni koncerti

Na filmskem platnu se bo oglasil Branko Črnac - Tusta (1955-2012), pevec puljskih KUD Idijotov. Dokumentarec Tusta v režiji Andreja Korovljeva bodo premierno predvajali v petek ob 23.30, sledil bo koncert benda Saša 21, ki ga vodi nekdanji Idijot Sale Veruda. Naslednji dan ob 11.30 bo na terasi hotela sledil še pogovor z ustvarjalci filma.

Na prav tako brezplačnih koncertih bodo nastopili tudi slovenski veterani Vlado Kreslin in Pankrti - prvi drevi ob 22.30 pred projekcijo filma Mirana Zupaniča Poj mi pesem, drugi pa jutri ponoči, po ogledu dokumentarca Janija Severja Pero Lovšin - Ti lahko.

Poklon snemalcu

Tradicionalno nagrado, imenovano petdeset let, bo prejel snemalec Živko Zalar, leta 1948 rojen v Zagrebu. Kamero je študiral na filmski šoli FAMU v Pragi in najpogosteje sodeloval prav z režiserji iz “praške šole”. Med njimi so Rajko Grlić, Srđan Karanović,Goran Marković in zlasti Vinko Brešan - z njim je delal pri filmih Kako se je začela vojna na mojem otoku, Maršal in Priče. V utemeljitvi nagrade poudarjajo Zalarjeve visoke estetske standarde in vrhunsko obvladovanje tehnike.


Najbolj brano