Zaposlene za nagrado pošljejo v Brda

“Nekateri prihajajo k nam kolesariti, drugi hoditi, tretji uživati v dobrotah,” pravi direktorica zavoda za turizem Občine Brda Tina Novak Samec. Kot pravi, so tam zasedene vse turistične sobe.

Po Brdih naj bi bilo mogoče srečati vse več kolesarjev. Foto: Arhiv ZTKMŠ Brda
Po Brdih naj bi bilo mogoče srečati vse več kolesarjev. Foto: Arhiv ZTKMŠ Brda

BRDA > Direktorica Tina Novak Samec razlaga, da so v Brdih “ta trenutek zasedene vse nočitvene kapacitete.” Sobe so polne tudi v hotelih San Martin v Šmartnem in v Kozani, po besedah sogovornice so že zdaj rezervacije za september. Pri tem pa ne gre le za posameznike, temveč za skupine 20 d0 50 ljudi ki se udeležujejo tako imenovanih incentivnih potovanj, torej počitnic, ki jih podjetja organizirajo za zaposlene kot nagrado za dobro delo. Nekaj podobnega, za kar postajajo Brda zanimiva izbira, je team building, Brda pa ostajajo cilj ali postaja na potovanju “običajnih” turistov.

Po besedah Tine Novak Samec se obiskovalci v Brdih zadržijo do enega tedna, povprečno pa še vedno dve noči. Trenutno jim je tam na voljo več kot 630 postelj. “Pozna se učinek dežurnih odprtih vinskih kleti,” je povedala direktorica zavoda. Gre za pred časom uvedeno storitev, po kateri je v Brdih v toplejših mesecih možno vsak dan obiskati določeno število vinogradniških kmetij in okušati njihov pridelek brez predhodne najave. To je namenjeno posameznikom. In v prvi vrsti njim je namenjen tudi turistični informacijski center, ki se je maja z Dobrovega preselil v Šmartno, znotraj obzidja, in je po besedah direktorice turističnega zavoda zadetek v polno, saj da se pozna pri večjem obisku turistov v centru.

Turisti se zdaj v Brdih udeležujejo tudi vodenih ogledov muzeja na prostem na Sabotinu, delavnic izdelovanja mila, žetve sivke ali tako imenovanega wine safarija, pri nas nove oblike vodenega obiska vinskih kmetij.

Sicer pa jih del prihaja tja uživat dobrote Brd (in verjetno tudi mir), kar nekaj je pohodnikov, zlasti na poti Alpe - Jadran, veliko jih gričevnato pokrajino izbere za oddih na kolesu. Pa ne gre le za prehodne turiste, marveč nekateri pridejo v Brda namensko, pravi direktorica.


Najbolj brano