Posočje je desetzvezdično

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek včeraj ni skrival navdušenja nad turistično ponudbo v Posočju. Obljublja pomoč pri naložbah za prehod na celoletni turizem. “Imate možnosti za desetzvezdično doživetje,” je prepričan. Presenečen je bil nad ekologijo Metaldaysa.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po ogledu festivala 
Metaldays ni mogel verjeti, kako skrbijo za ekologijo. Foto: Marko Alpner
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po ogledu festivala Metaldays ni mogel verjeti, kako skrbijo za ekologijo. Foto: Marko Alpner

BOVEC > Včerajšnji obisk ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška z ekipo vliva posoškemu turizmu veliko upanja. “Navdušen sem nad tem, kar ponujate, imate ideje ne le za pet, temveč za desetzvezdično doživetje,” je polaskal lastniku Kekčeve domačije Mitji Lo Duca, ki ga je navdušil s svojo energijo.

Država bo stala kaninski žičnici ob stani

Pogovarjal se je z bovškim županom Valterjem Mlekužem in tolminskim Urošem Brežanom, pod večer se je skupaj z organizatorjem festivala Metaldays Slobodanom Milunovićem sprehodil med metalci.

“V Bovcu smo govorili o možnostih za celoletni turizem. Kaninska žičnica je ključna. Ni bila dovolj le rekonstrukcija, nujna je nova žičnica. Naloga države je, da spodbuja infrastrukturo,” je nakazal podporo velikemu bovškemu zimsko poletnemu projektu.

Pomoč pri iskanju investitorjev v Žaršče

Z Brežanom sta med drugim govorila o plovnem režimu na Soči in o možnostih ministrstva, da s strožjimi predpisi za gospodarske družbe ukroti množenje rafting športnih agencij. “Govorila sva tudi o možnostih, da bi nam ministrstvo pomagalo pri iskanju investitorjev za Žaršče, o regionalnem razvoju ...” je povedal Brežan. Možnosti so, saj država ponuja nepovraten denar in posojila za velike turistične naložbe. “Lani smo pri SIB banki ustanovili fond s 150 milijoni evrov, ki jih namenjamo turizmu. Gre za ugodna posojila s 30-letnim odplačevanjem in petletnim moratorijem. Pridobiti je možno tudi nepovraten denar. V Posočju smo z njim pomagali pri energetski sanaciji hotelov Alp in Hvala ter naselju hišic Nebesa. Vsaka od teh naložb je znašala približno 300.000 evrov, hotela sta dobila vsak po 200.000 nepovratnih evrov, Nebesa nekoliko manj,” je pojasnjeval Počivalšek, ki meni, da bodo na tak način v Posočje prišli tudi novi investitorji v hotele, ki jih je premalo.

Navdušen nad festivalom Metaldays

Minister po ogledu metal festivala ni mogel verjeti, kako skrbijo za ekologijo. “Do festivala smo bili nekoliko zadržani, ker ga nismo poznali. Če bi mi kdo rekel, da so tako ekološki, ne bi verjel. Zdaj na svoje oči vidim, da gre za vrhunsko organizacijo. Kapo dol organizatorjem, ki pritegnejo 70 držav in z gosti ustvarijo približno 100.00 nočitev. Promocijsko jih bomo podprli. Verjamem, da bomo našli rešitev za sobivanje festivala in obvoznice.” Meni, da so festivali sestavni del ponudbe, obiskovalce zadržijo več dni, hkrati promovirajo ostalo ponudbo v dolini Soče.


Najbolj brano