Po poškodbi čim prej aktivna rehabilitacija

Več kot sto vrhunskih ortopedov, fiziatrov in fizioterapevtov iz Evrope, Velike Britanije, ZDA in z Balkana se je minuli konec tedna na mednarodnem kongresu v Ortopedski bolnišnici Valdoltra (OBV) posvečalo najsodobnejšemu zdravljenju ramena in kolena zaradi športnih poškodb. Zanimanje je bilo veliko, saj so bili predavatelji, med njimi iz OBV, svetovno znani strokovnjaki.

Med predavatelji na kongresu so bili  (z leve): Matej Bombač, 
Milena Mirković in vodja ter organizator kongresa Benjamin 
Marjanovič.    Foto: Tomaž Primožič/FPA
Med predavatelji na kongresu so bili (z leve): Matej Bombač, Milena Mirković in vodja ter organizator kongresa Benjamin Marjanovič.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

VALDOLTRA > Kongres je hkrati del počastitve 110. obletnice OBV, ki je v vrhu svetovnih ortopedskih ustanov zaradi sodobne znanstveno-raziskovalne dejavnosti in sledenja najnovejšim odkritjem.

V korak z razvojem

Vrsto odkritij so na svetovni seznam ortopedije prispevali tudi iz OBV, pravi direktor Radoslav Marčan in dodaja: “Tokratni kongres je priznanje stroki OBV s timom mladih znanstvenih raziskovalcev, izurjenih ortopedov in specialistov za učinkovito rehabilitacijo. Ves čas se posvečamo tudi zdravljenju športnih poškodb. Veseli nas, da na kongresu znanje posredujejo znana strokovna imena s celega sveta. Izmenjava izkušenj bo koristila tudi bolnikom v OBV. Za sodobno zdravljenje je nujna najsodobnejša oprema in zavedamo se, da brez posodabljanja ni ne napredka ne uspeha.”

30

% vseh ortopedskih bolnikov v Sloveniji zdravi bolnišnica Valdoltra

30

% vseh vrst športnih poškodb zdravijo v Valdoltri

Letos mineva trideset let od uvedbe artroskopskih ortopedskih operacij v OBV, ki omogočajo boljše in hitrejše zdravljenje. Marčan je bil v OBV pionir artroskopske operacije ramena.

Vodja oddelka za artroskopijo in športno ortopedijo v OBV Benjamin Marjanovič, organizator in vodja kongresa, izpostavlja skokovit razvoj v ortopediji, ki terja izmenjavo znanj. “Glede na dosežke in razvoj je OBV na ravni najboljših evropskih in svetovnih klinik, kar nam na strokovnih srečanjih in kongresih glasno povedo. To potrjujejo naši izidi zdravljenja, zajeti v številnih strokovnih registrih. S ponosom smo prevzeli organizacijo kongresa, saj bomo pridobili vsi in vsakdo - za svoje paciente.”

Radoslav Marčan

direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra

“Vrsto pomembnih odkritij smo na seznam sodobne svetovne ortopedije prispevali tudi iz naše bolnišnice.”

Rehabilitacija mora biti čim hitrejša

Diplomirana fizioterapevtka Milena Mirković iz Velike Britanije, ena svetovnih avtoritet s področja rehabilitacije po športnih poškodbah ramena, je predstavila najnovejše metode rehabilitacije, med drugim pa poudarila: “Najboljša in najcenejša je rehabilitacija, ki jo pacient po operaciji dobi čim prej. Ob tem je pomembna proaktivnost vseh sodelujočih, ki se začne pri pacientu. Ta mora dobro in aktivno sodelovati.”

Izpostavlja, da je nujna individualno prilagojena rehabilitacija, ki upošteva pacientovo celostno in celotno stanje.

Benjamin Marjanovič

vodja oddelka za artroskopijo in športno ortopedijo v OBV

“Glede na dosežke in razvoj je OBV na ravni najboljših evropskih in svetovnih klinik, kar nam na strokovnih srečanjih in kongresih glasno povedo.”

Otrok se mora igrati v naravi

“Veliko bi kot starši za svoje otroke naredili že, če jih ne bi zarana silili v ozko usmerjene športne dejavnosti,” ugotavlja Matej Bombač, soorganizator kongresa, diplomiran kondicijski trener in diplomant fizioterapije.

Starše opozarja, da se mora otrok gibati v naravi in igrati: “Igra na prostem z vrstniki omogoča celovit fizični in psihični razvoj. Žal je tega vse manj. K temu jih starši ne spodbujajo, so celo slab vzgled. Otroci preveč sedijo za računalniki in telefoni, hkrati jih silijo le k enemu športu, z vedno istimi gibi. Otroci ne tekajo, ne skačejo, se na prostem ne igrajo več! To se že maščuje pri zdravju,” svari Bombač.

Matej Bombač

diplomiran kondicijski trener

“Otroci ne tekajo, ne skačejo, se na prostem ne igrajo več! To se že maščuje pri zdravju!”

Milena Mirković

diplomirana fizioterapevtka iz Velike Britanije

“Najboljša in najcenejša je rehabilitacija, ki jo pacient po operaciji dobi čim prej.”


Najbolj brano