Konec dober, vse dobro?

Stečaj Ilesa, ene v množici naših pohištvenih družb, se izteka. Da je bil voden racionalno in do bivših zaposlenih prijazno, ni dvoma. O njegovem res dobrem koncu bomo poročali, če bo njegove ostaline kupila soseda Hidria in bo na izpraznjenem prostoru rasla nova družba.

Pa bo zato vse dobro? To, da bivši usposobljeni lesarji niso imeli težav s prezaposlovanjem, je dobro. Kaj pa občina Idrija, ki je (še) eden slovenskih gospodarskih paradnih konjev?

Pohištvena tovarna je zrasla, ker je Idrija ob rudniku potrebovala pestrejši nabor delovnih mest. Tega potrebuje tudi danes.

Z Ilesom se je iz nje poslovila zadnja omembe vredna panoga izven avtomobilske industrije. Prej so, podobno kot po vsej državi, usahnile vse tekstilne tovarne. Tudi čipkarska. Podobno Sloveniji so odšle tudi družbe s številnimi obrtniškimi znanji. Turizem, navkljub mogočnim ostalinam dediščine, ne zmore shoditi. Dobršen del gostinstva bije plat zvona. Ker je tudi dediščina monotona: enostransko rudarstvo je nasledila prav tako usmerjena industrija.

Pohištvena tovarna, za katero so zakopali lopate 22. julija leta 1946 in jo najprej imenovali po tem datumu, je zrasla z dvema namenoma. Ker je Idrija, kot je bil prepričan oče tovarne Milovan Lipušček, ob rudniku krvavo potrebovala pestrejši nabor delovnih mest in bi predelana drevesa, hlodi, ki prekrivajo večino občine, prinašala več.

Prinašala so kakovostno pohištvo, ki v marsikaterem prostoru svojemu namenu služi že desetletja. Za razliko od današnjih instant omar, stolov in ostalega pohištva, ki prehitro razpada po domovih. Potrošniška norija, z zajetnimi ščepci neveščosti, je očistila ves slovenski pohištveni prostor.

Našim hlodom zdaj gospodarijo lubadarji. Ilesova rodna namena pa zlasti v Idriji ostajata zelo aktualna. Koliko prihodnosti ima denimo še pred sabo kolektor oziroma komutator ob vse resnejših nadomestkih? Koliko občina, ki ji zaradi monotonih delovnih mest mlada pamet in vse bolj tudi tista, ki jo je spočela, beži v bolj razpršena okolja.

Prihodnji teden, ko bodo Idrijo prometno zaprli, jo očistili redkih turistov in prišlekov vanjo, bo ljubi mir. To bo idealna priložnost za resnejši premislek o tem, zakaj je Milovan Lipušček pri narodnoosvobodilnem odboru, kot se je imenovala tedanja oblast, pred davnimi 73 leti izposloval oblikovanje pohištvene organizacije.


Preberite še


Najbolj brano