Kako so nekoč hodili vsi na morje

V piranski enoti Pokrajinskega arhiva Koper so pred dnevi odprli razstavo z naslovom Vsi na morje. Pripravili so jo študenti Fakultete za humanistične vede in Fakultete za turistične vede, z njo pa želijo obiskovalcem osvežiti spomine na obdobje v nekdanji skupni državi.

Študenti in mentorji, ki so pripravili razstavo.  Foto: Armin Sejarič
Študenti in mentorji, ki so pripravili razstavo.  Foto: Armin Sejarič

PIRAN > Razstava, v kateri so imeli največjo vlogo študenti, je nastala v okviru projekta “Počitnikovanje delavskega razreda. Prezentacija praks iz obdobja socialistične Jugoslavije na primeru občine Piran”.

Moči združili študenti Turistice in FHŠ

Glavno besedo so imeli prav mladi, ki so se odločali, kaj razstaviti in na kakšen način predstaviti zgodbo počitnikovanja delavskega razreda iz obdobja po drugi svetovni vojni.

Avtorji razstave, ki je na ogled v piranskem arhivu, so Lara Burkat, Mojca Dobravec, Janja Junež, Vanja Kovše, Igor Mesar, Martin Mihalič, Matija Močnik in Domen Sotenšek. “Skupaj s študenti Turistice iz Portoroža smo pripravili študentski projekt, v katerem smo raziskali počitniške navade delavskega razreda v drugi polovici prejšnjega stoletja,” je o razstavi povedal Martin Mihalič, eden izmed študentov FHŠ, ki so poskrbeli za zgodovinsko noto, saj so izbirali, katere razstavne eksponate in ugotovljene podatke sploh postaviti na ogled. “Zadolžena sem bila za organizacijo projekta. Študenti turistične smeri smo se ukvarjali predvsem s tem, kako bodo obiskovalci doživeli razstavo. Torej, kako bo vse skupaj videti, kako promovirati razstavo,” je o zadolžitvah študentov Turistice povedala ena izmed njih Lara Burkat.

Ideja razstave:Vsi na počitnice

Sodelujoči so se povezali med seboj in pripravili razstavo, na katero so ponosni. “S samim projektom smo veliko pridobili. Študenti smo se med seboj spoznali in družili. Predvsem smo uspeli povezati zgodovino in turizem iz tistih časov,” je dodala ena izmed mladih avtorjev Vanja Kovše.

A vse skupaj je potekalo pod budnimi očesi mentorjev. Eno izmed glavnih vlog je imela vodja projekta, dr. Petra Kavrečič s FHŠ: “Idejo smo dobili povsem naključno. Gre za nekoliko daljši projekt, in sicer Počitnikovanje delavskega razreda. Ime razstave in njena vsebina pa na neki način strneta bistvo projekta. Vemo, da pride po drugi svetovni vojni do masovnega turizma. Masovnega v smislu, da je dostopen vsem. Jugoslavija je koncipirala proces v tem smislu, da si delavec zasluži nagrado. Zato vsi na morje.”

Čeprav spadajo študenti med mlajše generacije, ki spominov na obdobje v nekdanji skupni državi nimajo, je bilo po besedah Kavrečičeve zanimanja za projekt precej: “Z našimi študenti smo bili dogovorjeni že vnaprej, saj smo podoben projekt že želeli pripraviti, pa nam takrat ni uspelo. Študente zgodovine je ta tema res zanimala, poleg tega pa poudarjajo, da imajo med študijem premalo stika s prakso. Sedaj so imeli lepo priložnost tudi za praktično delo.”

Projekt, ki je pod mentorstvom Mateja Muženiča, Metoda Šuligoja in Petre Kavrečič nastajal štiri mesece, je financiran iz sredstev evropskega socialnega sklada.


Najbolj brano