V novi številki Primorskih novic preberite

Čeprav se je koprski stanovanjski sklad marca lani vselil v Zeleni park, jih verjetno čaka nova selitev. Zasedli naj bi pisarne geodetske uprave na Trgu Brolo, ko bo ta začela poslovati v upravnem središču na Bonifiki. Selitev je povezana z načrtovano prodajo prostorov, za katere so odšteli skoraj 1,2 milijona evrov. Denar od prodaje bodo namenili neprofitni gradnji v Olmu.

Ko se bo prihodnje leto geodetska uprava s Trga Brolo preselila  v 
upravno središče na Bonifiki, bo njene pisarne najverjetneje 
zasedel koprski javni stanovanjski sklad. Foto: Nataša Hlaj
Ko se bo prihodnje leto geodetska uprava s Trga Brolo preselila v upravno središče na Bonifiki, bo njene pisarne najverjetneje zasedel koprski javni stanovanjski sklad. Foto: Nataša Hlaj

Nižji stroški dela in več davka na dobiček

Do konca meseca so v obravnavi predvidene spremembe davčne zakonodaje, ki so jih pripravili na finančnem ministrstvu. Cilj sprememb je razbremenitev stroškov dela ter obremenitev dobička podjetij in dohodkov od kapitala. Klub slovenskih podjetnikov pa je prejšnji teden predstavil sedem predlogov ukrepov, s katerimi bi mlade, ki odhajajo, prepričali, da ostanejo doma oziroma se vrnejo v Slovenijo.

Obudil bi prvi bistriški bazen pri Kozleku

Lokalna akcijska skupina med Snežnikom in Nanosom bo zaradi uspešnega delovanja lahko črpala dodatnih 420.000 evrov evropskega denarja. Zato bodo na jesen objavili še en poziv za projekte, ki spodbujajo lokalni razvoj na področju kmetijstva. Ekološki kmet Milenko Oblak se bo prijavil z zamislijo obnove in ponovne uporabe prvega bistriškega bazena.

Tudi vinoteka gre v Šmartno

Vinoteka Brda se bo glede na nedavni sklep skupščine podjetja vselila v Šmartno. Kdaj bo spet odprta, tokrat v novih prostorih, še ni mogoče napovedati. Prvi nadzornik podjetja Vinoteka Brda Igor Simčič upa, da jeseni. Na gradu bo jeseni nastal nov prostor za promocijo briških izdelkov.

“Odpadna olja so spuščali kar v zemljo”

“Ko sem slišal, da so v vrtini odkrili mineralno olje, sem takoj pomislil, da je to povezano z odpadnimi motornimi olji, ki so jih pred več kot 50 leti med gradnjo železniške proge iz bagrov in drugih strojev spuščali kar v jarek, v zemljo,” pripoveduje Oskar Kocjančič, domačin iz Dola pri Hrastovljah.

Ustavili doslej največjo skupino prebežnikov

Policisti so v petek na Bistriškem ustavili največjo skupino prebežnikov doslej. V okolici Šembij in bližnjih vasi so od popoldneva do noči iskali na desetine ilegalcev, ki so zatočišče našli v kampu sredi gozda. Prijeli so jih 122 in večino že vrnili hrvaškim policistom. V nedeljo popoldne so blizu meje na Bistriškem policisti ponovno prestregli večjo skupino migrantov. “Vlado pozivamo, naj na mejo pošlje vojsko in ji da policijska pooblastila,” pravi Ana Marija Saftič iz Civilne iniciative za varovano mejo

Z energetsko prenovo bodo prihranili

Od sedmih idrijskih občinskih javnih zavodov jih je lani šest poslovalo z ostankom dohodka. Najvišjega, 51.000 evrov, je zabeležila Osnovna šola Idrija. Edini z izgubo, Zdravstveni dom Idrija, pa je imel 118.700 primanjkljaja. Na obeh stavbah pravkar poteka tri milijone evrov vredna energetska sanacija.

V javne zavode po znanje in izkušnje

Občina Ajdovščina je že tretje leto zapored povabila dijake in študente k opravljanju počitniškega dela v občinskih javnih zavodih in podjetju ter v občinski upravi. Letos bo tovrstne izkušnje nabiralo 17 dijakov in 21 študentov.

Spoznavajo bogato zgodovino

Senožeče imajo dolgo in bogato zgodovino, ki pa ni ustrezno ovrednotena, so ugotavljali obiskovalci predavanja v Vili Marija, uvodnega dogodka v Pastirske igre. Na njem je Tržačan Paulo Husu predstavil roman, ki črpa iz senožeške zgodovine, in svoja odkritja ob raziskovanju tega kraja.

Poslastice iz pekarne Marconi

Kultna zasedba Premiata Forneria Marconi ali krajše PFM, ki se je v zgodovino italijanske glasbe vpisala kot tista, ki je v 70. letih prva dosegla mednarodni uspeh, je v soboto na Carpacciovem trgu občinstvu festivala Folkest postregla s pestrim menijem za glasbene sladokusce.

Sežanski nogometaši v drugi tekmi “po pameti” do prve zmage

Pravočasna reakcija Leona Severja v gostujočem kazenskem prostoru in čvrsta igra v obrambi sta nogometašem sežanskega Tabora zadostovala za prvo zmago po vrnitvi v prvo ligo.


Najbolj brano