Blanca (Ploder-Rosenberg)

suho belo vino DAC letnik 2016 13 % vol. alk. Ploder-Rosenberg (St. Peter, Avstrija) cena: 32 evrov (Wine bar Manzioli, Izola)

Družina Ploder ima vinograde v regiji Vulkanland na jugovzhodnem delu Štajerske, ne prav daleč od meje s Slovenijo. Posestvo je zasnovano družinsko, filozofijo pridelave pa so naslonili na čim večje sozvočje z naravo in razumevanje rastišča.

Leta 2006 so zasadili prve odporne sorte in se preusmerili v ekološko in biodinamično pridelavo. Od leta 2010 imajo ekološki certifikat, zadnja štiri leta pa tudi certifikat Demeter.

V njihovi najbolj ekspresivni liniji je tudi blanca, bela zvrst štirih sort. Največ je souvigner grisa, nove sorte, odpornejše na peronosporo in oidij, ki spominja na renski rizling in sivi pinot. Iz iste kategorije je broner, ki ga vzporejajo z belim pinotom. Ob njem je petina še sivega pinota in zelenega veltlinca. Polovica grozdja je bila macerirana en mesec, polovica en dan, vino je zorelo v leseni posodi.

Stekleničeno je bilo brez filtriranja. Vino je v kozarcu intenzivne bakreno-oranžne barve. Cvetica je široka in samosvoja, po eksotičnem sadju, predvsem mangu, po pomaranči, divjem koromaču, rožičih, cimetu in lešnikih.

V ustih je vino polno, suho in sveže. Mango in zelišča se ponovijo. Je izrazito sadno, kot tudi kar dolg odhod, ki je prijetno svež. Karakterno in svojsko vino, sveže in osvežilno, okusno in pitno. Odlična izbira za jedi z ingverjem ali koromačem.


Najbolj brano