Prvi nadzornik pričakoval več prijav

Na razpis za direktorja družbe Holding Kobilarna Lipica je prispelo deset prijav. Devet kandidatov izpolnjuje pogoje, popolne prijave so oddali trije, ostale so pozvali k dopolnitvi. Prvi nadzornik od novega direktorja pričakuje, da bo znal povezati tako javni kot turistični del Lipice in sodelovati tudi z lokalnim okoljem.

Holding Kobilarna Lipica bo septembra morda dobil novo vodstvo. Foto: Helena Race
Holding Kobilarna Lipica bo septembra morda dobil novo vodstvo. Foto: Helena Race

LIPICA > “Pričakoval sem, da bo prijav več, okrog dvajset. Če med tistimi, ki jih bomo povabili na razgovor, ne bomo našli ustreznega kandidata, novega direktorja pač še ne bomo izbrali,” nam je povedal predsednik nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica Marko Drofenik in zanikal, da bi bil kandidat že vnaprej izbran. Nadzorni svet se bo s popolnimi vlogami seznanil na seji prihodnjo sredo in pregledal programe, na podlagi katerih se bodo odločili, koga in kdaj bodo povabili na razgovor. Prvi bodo verjetno na vrsti že prihodnji petek, postopek pa bi bil lahko zaključen že do sredine avgusta. Drofenik pravi, da bi moral znati novi direktor delati tako z javnim kot s turističnim delom Lipice in tudi postaviti celotno organizacijo znotraj holdinga, hkrati pa se povezovati tudi z lokalnim okoljem.

Trenutna vršilka dolžnosti direktorice holdinga Lorela Dobrinja, ki ji mandat poteče 3. septembra, nam na vprašanje, ali se je prijavila, ni želela odgovoriti: “Ne bi bilo primerno, da bi karkoli izjavila.” Dobrinja je sicer po lanskem preoblikovanju organizacije Lipice tudi direktorica hčerinske družbe Kobilarna Lipica in uživa podporo resornega ministrstva za gospodarstvo. Neuradno pa se omenja možnost, da bi po novem prevzela vodenje bodoče hčerinske družbe Lipica turizem, katere ustanovitev predvideva novi zakon o Lipici.

Po neuradnih informacijah vodenje Lipice zanima nekatere nekdaj vidne gospodarstvenike in politike.

V javnosti je sicer zaokrožilo še nekaj imen. Resno naj bi bil v igri nekdanji direktor Petrola Aleksander Svetelšek, a njegove potrditve nismo uspeli dobiti. Prav tako ne od nekdanjega direktorja kobilarne Tomija Rumpfa. Vodenje Lipice naj bi zanimalo tudi nekdanjega župana Občine Renče-Vogrsko Aleša Bucika, ki pa se na naše vprašanje ni odzval. Da ga mesto direktorja ne zanima, pa je že povedal poslanec SAB in nekdanji komenski župan Marko Bandelli. Prav tako želi biti daleč stran od politike nekdanji poslanec SMC Marko Ferluga, ki se je zavzemal za sprejem novega zakona o kobilarni Lipica.

“Če bo nov direktor človek, ki ne bo lagal, se sprenevedal in izvajal mobinga, bo to po človeški plati že velik napredek, pa tudi, če ne bo dovolil razprodaje konjev. Sicer pa bo to človek, ki bo deloval znotraj obstoječega sistema ki pa je popolnoma zgrešen,” pa je komentiral član civilne iniciative za Lipico Marijan Suša. Na gospodarskem ministrstvu pa, nasprotno, že prepoznavajo pozitivne učinke reorganizacije in želijo tudi za vnaprej zagotoviti stabilne pogoje za nadaljnji uspešni razvoj.


Najbolj brano