Koprčan, ki v ZDA študira in igra nogomet

Večina mladih nogometašev skuša svojo nogometno kariero najprej ustvariti doma. Če je možnost, se kasneje odpravijo v tujino. A redki so tisti mladeniči, ki tako zgodaj odidejo tako daleč od doma, kot je to storil Koprčan Robi Obrstar. Ker v Sloveniji ni videl prave priložnosti, je odšel v Združene države Amerike. Po dveletni epizodi v Miamiju bo od jeseni študiral in brcal žogo v Južni Karolini.

Robi Obrstar, 23-letni Koprčan, je nekdanji nogometaš Kopra, Dekanov in Ankarana. Četudi se je leta 2017 z ankaranskim klubom uvrstil med slovenske prvoligaše, se je - tudi zaradi veliko boljše ponudbe - odločil za drug korak. Odšel je v ZDA. “Poletje 2017 je bilo prelomno. Čeprav sem že približno pol leta prej skoval načrt, da odidem v Miami, sem se šele poleti dokončno odločil za ta korak,” začetek svoje ameriške zgodbe opisuje Obrstar, ki takoj poudari, da odločitve ne obžaluje: “Ne, ni mi žal. Vem, zakaj sem odšel tja in kakšen cilj imam. Želim si končati študij in zaigrati v kakšnem izmed klubov v profesionalnih ameriških nogometnih ligah.”

Vsak začetek je težak

Še preden je odšel na Florido, je vedel, da bo pogrešal družino. A to ni bila edina težava. “Ko se odločiš za tak korak, ni enostavno. Nikoli nisem bil od doma dlje kot deset dni. Na začetku se je bilo težko prilagoditi na novo življenje. Čeprav sem bil prepričan, da je moje znanje angleškega jezika na visokem nivoju, sem hitro doživel streznitev. Ko se moraš v vsakem trenutku pogovarjati v angleščini, opaziš, za kako zahteven jezik gre.”

“Želim si končati študij in zaigrati v kakšnem izmed klubov v profesionalnih ameriških nogometnih ligah.”

Robi Obrstarštudent in nogometaš v ZDA

Kljub vsem težavam, ki so ga spremljale, poudarja, da se je v floridskem vrvežu uspel kar hitro znajti. “Ko sem odšel v ZDA, je bil šok velik. Hitro lahko zaideš v težave. A že pred dvema letoma, ko sem se tja odpravil, sem vedel, zakaj odhajam,” o želji, ki ga je gnala že od samega začetka, spregovori Obrstar in doda, da je od ZDA veliko pričakoval: “Ameriko sem pred odhodom poznal samo iz filmov. Seveda ogromno pričakuješ. Način življenja mi je bil do neke mere všeč, a dejstvo je, da tam vse poteka prehitro. V naši Istri je drugače. Občutek, ko doma sediš v kateri izmed kavarn, uživaš ob pogledu na morje, piješ kavo in se pogovarjaš, je neprimerljiv.”

Študent in nogometaš

Za nekdanjega člana mladinske reprezentance Slovenije je nogomet način življenja. Prav zato, ker v domačem Kopru ni nikoli prave priložnosti za igro, se je odločil, da s srečo poskusi drugje. Resda nogomet v ZDA ni na ravni evropskega, a dejstvo je, da tudi Američani napredujejo. Predvsem je veliko mladih Evropejcev, ki se odločajo za študij v ZDA, ob tem pa igrajo nogomet. “Tudi tam veliko vlagajo, a nedvomno smo še vedno korak pred njimi. Ko se mladi odločamo za njihove kolidže ali univerze, kjer potem tudi igramo nogomet, je to samo dobro za tamkajšnji nogometni razvoj,” o razvoju nogometa v deželi čez lužo razlaga Obrstar.

Tudi sam je eden izmed tistih, ki je združil prijetno s koristnim. A težave so vselej finance. Kljub temu pa je imel Koprčan precej sreče s ponudbo browardskega kolidža. “Še pred odhodom sem se zavedal, da moram prvih šest mesecev živeti na svoje stroške. A potem se je zgodil preobrat. Eden izmed soigralcev v ekipi Browarda je že na začetku dobil drugo ponudbo, trenerji pa so se odločili, da njegovo polno štipendijo namenijo meni,” o srečnem razpletu pove Robi, ki uspešno zaključuje prvi dve leti študija dietetike in zdravega načina življenja.

Florida ima svoje pasti, a tudi prednosti

Miami, kamor se je pred dvema letoma preselil, je zagotovo eno najprivlačnejših mest v deželi čez lužo. Velemesto ob severnem delu zaliva Biscayne Bay ob obali Atlantskega oceana ima svoje čare. V enem od vodilnih svetovnih finančnih, trgovskih, kulturnih, medijskih in umetnostnih središč, je zabave na pretek. “Miami je znan po svojem nočnem življenju. Dogajanja je ogromno, še posebej za nas športnike. Zelo pazljiv moraš biti, da ne zabredeš v nočno življenje,” o pasteh Miamija pove Obrstar.

A v Miamiju ni težava samo nočno življenje, ampak tudi tropsko monsunsko podnebje, ki prinaša orkane. Tudi naš sogovornik je bil pred dvema letoma, v ujmi, ki jo je povzročil orkan Irma, deležen evakuacije v bližnje zaklonišče. “Že prvo leto, ko sem šele odšel v ZDA, je divjal eden hujših orkanov. Rešitev je bila ali bližnje zaklonišče ali pa odhod s Floride,” pripoveduje mladenič, ki se je s prijatelji odločil, da se odpravi v eno izmed zaklonišč: “Hitro smo pobrali svoje stvari in se odpravili iz stanovanj. Ko smo po dveh dneh zaklonišče zapustili, je bilo na ulicah precej opustošenja. Drevesa so bila izruvana, ceste so bile dvignjene, materialne škode je bilo veliko.”

Kljub temu da je Robi zaposlen s študijem in treningi, pa je v Miamiju našel čas tudi za zabavo. Kot pravi, je na Floridi izpolnil eno svojih največjih želja, saj je v najmočnejši košarkarski ligi na svetu NBA videl na delu Gorana Dragića. Skupaj s prijatelji si je večkrat ogledal obračune v American Airlines Areni. Med drugim tudi tistega, ko sta se med seboj merila slovenska velemojstra Dragić in Luka Dončić.

Selitev v Južno Karolino

A pred 23-letnikom, ki je poln življenja, predvsem pa se ne boji izzivov, je v naslednjih dveh letih nova postaja. Južna Karolina. “Selim se na univerzo Coker v mesto Hartsville. S pripravami bomo nogometaši začeli čez mesec dni. Pred mano je nov korak tako v nogometni karieri, kot tudi v študentski. Nove izkušnje se že veselim,” o izzivu, ki ga čaka v naslednjih dveh letih, spregovori mladi Koprčan.

Dodaja, da namerava ostati v ZDA še nekaj časa po končanem študiju. “Dokler sem mlad in pripravljen na nove izkušnje, si želim ostati tam. Načrt je, da nekaj let po končanem študiju ostanem v ZDA, potem pa se vrnem v domači Koper.” Kljub temu da je v dveh letih življenja v ZDA spoznal veliko novih ljudi, med drugim tudi veliko lepih deklet, prave ljubezni še ni našel: “Veliko se selim iz kraja v kraj, tako da je to trenutno zelo težko. Na prvem mestu sta študij in nogomet, zagotovo pa bo prišel čas tudi za ljubezen.”


Najbolj brano