Racman se skriva, ostali pa že berejo očitke iz obtožbe

Dober teden potem ko je koprsko okrožno sodišče odredilo pripor zoper Sergeja Racmana, ki se je naknadno znašel med osumljenimi v zadevi Marina zaradi zlorabe prostitucije, poslovneža še ni v priporu. Ali se skriva pred roko pravice oziroma kje naj bi se v teh dneh nahajal, še ni znano, medtem pa so preostali osumljeni v zadevi Marina že prejeli obtožbo.

V več skupinah aplikacije WhatsApp naj bi Racman komuniciral z 
vodilnimi iz Marine glede delitve dobička, ob meji z Italijo pa naj 
bi načrtovali nov objekt s podobno dejavnostjo kot v savna klubu 
Marina na Ajševici. Foto: STA
V več skupinah aplikacije WhatsApp naj bi Racman komuniciral z vodilnimi iz Marine glede delitve dobička, ob meji z Italijo pa naj bi načrtovali nov objekt s podobno dejavnostjo kot v savna klubu Marina na Ajševici. Foto: STA

KOPER, LJUBLJANA > Tik preden so prejšnji teden na koprskem okrožnem sodišču zaključili preiskavo v zadevi Marina, so odločili tudi, da mora Sergej Racman zaradi ponovitvene nevarnosti na nadaljnji razplet postopka počakati v priporu.

Poslovnež še ni prestopil praga pripora

Iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so nam sporočili, da policisti poslovneža s stalnim bivališčem na Slovaškem v pripor do zdaj še niso privedli. Po naših podatkih vročevalcem Racmana še ni uspelo izslediti in mu vročiti sklepa o priporu. Ko mu ga bodo, ga bodo policisti najverjetneje odpeljali v pripor v Kopru. “Odredili smo vročitev preko Policijske uprave Koper. Za zdaj z njihove strani še nismo prejeli nobenega odgovora,” so nam včeraj odgovorili na koprskem sodišču, kjer se kmalu obeta tudi sojenje v zadevi Marina.

Kdaj bodo razpisali tiralico za Racmanom?

Če se bo Racman še izmikal roki pravice, bodo ugotovili, da je begosumen in bodo zoper njega izdali še mednarodno tiralico ter za pomoč pri njegovem iskanju zaprosili tudi Interpol. “Če je verjetno, da je tisti, za katerim je odrejena tiralica, v tujini, sme ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, razpisati tudi mednarodno tiralico. V tem primeru se ukrep iskanja vnese tudi v Interpolovo bazo iskanih oseb in se s tem iskanje razširi tudi izven schengenskega območja,” so pojasnili na generalni policijski upravi. Sodelovanje s tujimi varnostnimi organi se začne že takoj po vnosu ukrepov v omenjeno bazo iskanih oseb, saj pošljejo vsem državam obvestilo o izdani mednarodni tiralici.

Ali se Sergej Racman skriva pred roko pravice oziroma kje naj bi se v teh dneh nahajal, ni znano, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi sodišče zoper njega izdalo tudi evropski priporni nalog, kar pomeni, da so njegovo ime vnesli v schengenski informacijski sistem, zato ga organi pregona iščejo na celotnem območju Evropske unije. Če bi se pojavile informacije, kje bi se Racman lahko nahajal, bodo policisti na ustrezne države naslovili dodatne poizvedbe in zaprosila, da bi ga lahko čim prej izsledili, ga prijeli ter ga predali v Slovenijo.

Bodo sojenje dočakali v priporu?

V tem tednu je specializirano tožilstvo na okrožno sodišče v Kopru že vložilo obtožbo zoper 18 osumljenih in eno pravno osebo zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v savna klubu Marina na Ajševici. Obtožba je dolga približno 430 strani, k njej je tožilstvo priložilo tudi predloge za podaljšanje pripora za šesterico, ki so jo kriminalisti prijeli v drugi polovici januarja.

Kdo je še bežal pred roko pravice?

Nazadnje so izven meja Evropske unije iskali, denimo, Roberta Časarja, nekdanjega predsednika uprave Luke Koper. V Dominikanski republiki je prebival od konca leta 2013, nato se mu je tam pridružila še žena z otrokoma. To se je zgodilo nekaj mesecev zatem, ko bi moral Časar že prestopiti prag zapora na Dobu, saj je bil zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja, ki naj bi jo storil kot predsednik uprave Luke, pravnomočno obsojen na pet let in devet mesecev zapora. Trenutno slovenska policija s pomočjo Interpola išče šest moških, med njima sta tudi dva iz zadeve Kobra, ki je pred kratkim doživela pravnomočni sodni epilog.

Od takrat so v priporu poleg Mariborčanov Dejana Šurbka in Jožeta Kojca ter Novogoričanke Vesne Ternovec tudi Romuni Marian-Adrian Serban, Aurel Donose in Raj Stoica. Ostali obtoženi so na prostosti. “Po prejetem predlogu za podaljšanje pripora so imeli obtoženi 24 ur časa, da so se o tem lahko izjasnili. Jaz sem med drugim zapisal, da ni podanih zakonskih znakov izkoriščanja, zato ni pripornih razlogov zaradi ponovitvene nevarnosti,” je povedal odvetnik Franci Matoz, ki zagovarja Jožeta Kojca. Odločitev sodišča glede priporov bi morala biti znana do 23. julija, ko se za priprto šesterico izteče šestmesečni priporni rok.

Načrtovali naj bi Marino 2

Policisti in kriminalisti ljubljanske policijske uprave so bili v nedavni hišni preiskavi na naslovu Racmanovih podjetij v Ljubljani pozorni predvsem na njegove elektronske naprave, saj so iskali osebne povezave in komunikacije z vodilnimi v Marini. Podjetnik se je v odmevni zadevi znašel na podlagi prisluhov. Preiskovalci so naknadno ugotovili njegovo vlogo v tej zgodbi in vlogo njegovih podjetij, tudi tistih s sedežem na Slovaškem.

Ta so bila povezana s podjetji, ki so upravljala z Marino na Ajševici. Glede na to, da je najverjetneje vedel, s kakšno dejavnostjo se ukvarjajo v Marini, naj bi zavestno podpiral nezakonite posle, obenem pa naj bi zagotavljal tudi pravno podlago za denarne prilive iz Marine.

Racman naj bi med drugim več skupinah aplikacije WhatsApp komuniciral z vodilnimi iz Marine tudi glede delitve dobička, ob meji z Italijo pa naj bi načrtovali nov objekt s podobno dejavnostjo kot v savna klubu Marina na Ajševici.


Najbolj brano