Eni na višini, drugi v dolini

Le še dober teden nas loči od začetka nove sezone v drugi slovenski nogometni ligi. Zanimivo generalko so opravili v sredo v Biljah, kjer so gostovali Koprčani. Gorica se je v Trbižu pomerila z italijanskim prvoligašem Spalom.

Biljenci (v črno-belih dresih) so se v pripravljalnem obdobju  
pomerili s Sežanci in Koprčani. Foto: Andrej Rijavec
Biljenci (v črno-belih dresih) so se v pripravljalnem obdobju pomerili s Sežanci in Koprčani. Foto: Andrej Rijavec

NOVA GORICA > Klub iz Ferrare ima z Novogoričani to poletje vsaj dve stični točki. Za Jasmina Kurtića je bila prav Gorica odskočna deska pred odhodom na Apeninski polotok, kjer je slovenski reprezentant v osmih letih ustvaril zelo spodobno nogometno kariero. Spal je sicer že njegova sedma postaja v Italiji, 30-letni vezist iz Bele krajine pa je imel nemalo zaslug, da se je klub, ki se je po petih desetletjih vrnil v serie A, v preteklih dveh sezonah obdržal med prvoligaško druščino.

V sredo je vstopil v nadaljevanju in bil z asistenco za izenačujoči zadetek nekdanjega napadalca Milana Alberta Paloschija pobudnik zasuka za končnih 3:1, potem ko je Gorica ob odmoru vodila z zadetkom Leona Mariniča. Sicer pa je vratarski novinec Darko Marjanović v prvem polčasu ubranil strel z enajstih metrov udarnega aduta italijanskega prvoligaša Andree Petagne.

Miran Srebrnič

trener FC Koper

“Druga liga je drugačna, tehnika ni tako v ospredju, zato pa so dvoboji na igrišču trši. Ob tem ima skoraj sleherna ekipa hitrega napadalca, ki lahko povzroča težave.”

Druga liga v Ajdovščini

Spal je v Trbižu pred dobrim tednom krenil v priprave na novo sezono serie A, ki se začenja 24. avgusta, dvoboj z Gorico pa je bil prvi test po počitnicah. Za Novogoričane je nova tekmovalna sezone pred vrati. V Trbižu ostajajo do jutri, ko se bodo na poti domov v zadnji prijateljski tekmi pomerili še z madžarskim drugoligašem Nyiregyhazo. Prihodnjo soboto bo šlo že zares. Drugoligaško sezono bodo odprli z Beltinci, tekma pa bo - zaradi prenove travnate ruše na novogoriškem stadionu - v Ajdovščini, kjer bodo dva tedna kasneje bržkone gostili tudi Koper. Že v 3. krogu se bosta torej pomerila na papirju glavna kandidata za uvrstitev v prvo ligo. Da bo šlo zgolj za primorski dvoboj na vrhu, se konkurenca bržkone ne bo strinjala.

Bolj preudarna sta v svojih napovedih tudi trenerja Gorice Borivoje Lučić in Kopra Miran Srebrnič, ki se je v Biljah kljub zmagi s 3:2 prepričal, da bo treba še uglasiti prenovljen orkester, pri čemer ni nujno, da bo Dare Vršič zadnja okrepitev. “Na splošno sem do sedaj zadovoljen z opravljenim. Fantje so ambiciozni, igrivi, včasih celo preveč. Druga liga je drugačna, tehnika ni tako v ospredju, zato pa so dvoboji na igrišču trši. Ob tem ima skoraj sleherna ekipa hitrega napadalca, ki lahko povzroča težave,” je povedal Srebrnič, ki vidi precej širši krog kandidatov za prvo mesto.

Sandi Valentinčič

trener Vitanesta Bilj

“Doma bomo gotovo trd oreh, že v drugem delu pretekle sezone pa smo tekmecem vzeli mero tudi na gostovanjih. Je pa druga liga takšna, da lahko vsak premaga vsakega in velja ohranjati pozornost.”

Od Bilj do Dekanov

Med gostovanjema v Novem mestu in Ajdovščini bodo Koprčani odigrali prvo domačo tekmo z Brdi, ki še vedno iščejo nogometaše za dopolnitev ekipe. Morda pa se bo kdo od potencialnih novincev predstavil na jutrišnji prijateljski tekmi s Šenčurjem v Vipolžah. Svojevrstna prvenstvena generalka čaka tudi Dekančane. Jadran bo jutri obudil memorial Ivana Gregoriča, nogometni gostje pa bodo prišli z Reke (Orijent) in sosednjega Kopra, ki je po vrnitvi s Pohorja že v Biljah zbudil nemalo zanimanja. Ob preizkusnem ogledu dvoboja s kombiniranima postavama so gostitelji bili lahko zadovoljni, da so ob dvakratnem strelcu Mathiasu Oyewusiju klubske barve zastopale domače moči, ki jih je v nadaljevanju dopolnil novinec iz Sežane Matic Slavec.

“Če odštejemo posamične napake in nekaj značilnosti poletnega pripravljalnega obdobja, smo gotovo na višji ravni kot pred letom dni, kar sta pokazali prijateljski tekmi s Taborom in Koprom. Ekipa je v 90 odstotkih ostala nespremenjena. Doma bomo gotovo trd oreh, že v drugem delu pretekle sezone pa smo tekmecem vzeli mero tudi na gostovanjih. Je pa druga liga takšna, da lahko vsak premaga vsakega in velja ohranjati pozornost,” je povedal trener Vitanesta Bilj Sandi Valentinčič.


Najbolj brano