Že 20 let oživljajo pastirsko tradicijo

Pastirske igre že dve desetletji sredi julija v Senožeče privabljajo številne obiskovalce. V čast visokemu jubileju letos organizatorji iz Kulturnega društva Pepca Čehovin - Tatjana pripravljajo tridnevno dogajanje. Pričelo se bo že danes z odprtjem razstave in predavanjem o zgodovini Senožeč.

Tudi letos  bodo skupine v Senožečah skušale premagati čim več 
pastirskih izzivov. Foto: Samanta Coraci
Tudi letos bodo skupine v Senožečah skušale premagati čim več pastirskih izzivov. Foto: Samanta Coraci

SENOŽEČE > Prve Pastirske igre so v Senožečah pripravili pred 24 leti. “Takrat so zgradili avtocesto. Do tedaj smo bili v Senožečah vajeni ljudi in skorajda čez noč jih ni bilo več. Razmišljali smo, da se mora nekaj začeti dogajati. Naš cilj je vse od prvih let ostal obujanje pastirske tradicije,” je povedal Valter Cerkvenik, predsednik Kulturnega društva Pepca Čehovin - Tatjana, ki že vsa leta bdi nad organizaciji. Premor so si vzeli le štirikrat.

Tradiciji ostajajo zvesti še danes. Osrednji dogodek prireditve so pastirske igre, na katerih se različne skupine pomerijo med sabo. Letos se bodo začele v soboto ob 18.30, še pred tem pa bodo nastopili člani Plesnega društva Srebrna. V čast jubileju bodo letošnje igre podobne prvim, poleg tega pa so medse povabili skupine iz istih vasi, ki so tekmovale pred 24 leti.

Otvoritveni dogodek bo potekal že danes. Ob 19. uri bodo v Dvorani Rudolfa Cvetka odprli razstavo Damijana Stepančiča Naš Maister, ob 21. uri pa bo Paul Hus iz Trsta v Vila Mariji predstavil svojo knjigo in spregovoril o zgodovini Senožeč. V petek bo na osrednjem prireditvenem prostoru vladalo počitniško vzdušje, saj bo ob 21. uri nastopila dalmatinska klapa Šufit, zabava pa se bo nadaljevala z Duo Limitom.

Najbolj pestro dogajanje pa organizatorji obljubljajo v soboto. Že ob 8. uri se bo začelo tekmovanje v športnem ribolovu na senožeškem bajerju, ob 15. uri bosta v prostorih domače krajevne skupnosti razstavljala aktiv žena in Gaja Planinšček z ročno ilustriranimi vrtnimi dekoracijami, ponovno pa bodo odprli tudi Stepančičevo razstavo. Pri zgornjem kalu bodo domačini od 16. ure dalje predstavljali pastirske igre na gmajni. Ob tej priložnosti bodo vrata odprli Ekološka kmetija Meden, podjetje Cimos, odprli bodo vadbeni studio Hitfit, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali črno kuhinjo na domačiji Stepančič.

Na osrednjem prizorišču bodo ob 16. uri postavili stojnice, člani različnih domačih in okoliških društev pa bodo predstavili svoje aktivnosti. Po koncu pastirskih iger se bodo obiskovalci lahko zabavali ob skeču Bruno in Giordano, v večernih urah pa sledi ples z ansamblom Nemir.


Najbolj brano